ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πότε θα αρχίσει να χιονίζει στην Αθήνα – Παγωνιά με -5 βαθμούς στην Αττική

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πότε θα αρχίσει να χιονίζει στην Αθήνα – Παγωνιά με -5 βαθμούς στην Αττική
Πάνω από την Ελλάδα «στροβιλίζεται» το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό.
INTIME

Κακοκαιρία Ελπίδα: Μπαίνει στην κατάψυξη τις επόμενες ώρες η πρωτεύουσα – Ο χιονιάς πλησιάζει Βοιωτία και Αττική, άρχισε να χιονίζει ασταμάτητα σε περιοχές της Εύβοιας – Μεγάλη προσοχή στο παγετό τη νύχτα – Από το μεσημέρι της Δευτέρας θα αρχίσουν τα δύσκολα για την Αθήνα με ισχυρές χιονοπτώσεις, χιονόστρωση μέχρι τις… βάρκες και θερμοκρασίες από -5 έως 1 βαθμό κελσίου.

Ξεκίνησε η επέλαση του χιονιά. Η κακοκαιρία με την ονομασία «Ελπίδα» έχει κυκλώσει ήδη την Εύβοια, ενώ σταδιακά θα επεκταθεί τις επόμενες ώρες σε Βοιωτία, Αττική αλλά και τα νησιά του Αιγαίου. Ήδη οι κάτοικοι σε αυτούς τους νομούς έχουν λάβει μηνύματα από το 112 ενώ και η Φθιώτιδα αναμένεται να βρεθεί στο «μάτι» της κακοκαιρίας.

Οι Αρχές βρίσκονται επί ποδός για να αντιμετωπίζουν την επέλαση του χιονιά, με το βάρος να ρίχνεται κυρίως στην Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας και σε συγκεκριμένα σημεία που σε κάθε κακοκαιρία καταγράφονται σοβαρά προβλήματα, όπως η Μαλακάσα, το Καπανδρίτι και το Μαρτίνο Φθιώτιδος.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι επόμενες 24 ώρες θα είναι πολύ δύσκολες για τους κατοίκους της Εύβοιας, ενώ σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι κάτοικοι της Αττικοβοιωτίας, ειδικά στην περιοχή που συνήθως ο χιονιάς χτυπά με σφοδρότητα, όπως τα Δερβενοχώρια. Επίσης, μεγάλη προσοχή απαιτείται και στα βόρεια προάστια της Αθήνας, όπου πέρυσι με την επέλαση της κακοκαιρία «Μήδεια» καταγράφηκαν διακοπές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης για αρκετά 24ωρα.

Το ερώτημα είναι πότε θα αρχίσει να χιονίζει στην Αττική. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι πυκνές χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν στα βόρεια προάστια από το πρωί της Δευτέρας και προς το μεσημέρι θα ενταθούν. Σταδιακά θα αρχίσει να χιονίζει και στα νοτιότερα τμήματα, με τις προβλέψεις να «κλειδώνουν» χιόνια στο Σύνταγμα, ακόμα και στον Πειραιά.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως οι μετεωρολόγοι δίνουν πολικές θερμοκρασίες για την Αττική το επόμενο 24ωρο, με τον υδράργυρο να κυμαίνεται από -5 βαθμούς κελσίου έως +1.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo.gr:

Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σε μικρή περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα. Χιονοπτώσεις αναμένονται ακόμα και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα κυρίως στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και τα ανατολικά ηπειρωτικά, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην Κρήτη.

Οι χιονοπτώσεις κατα τόπους θα είναι ισχυρές. Οι άνεμοι βόρειοι-βορειοανατολικοί γενικά με εντάσεις έως 8 μποφόρ στα πελάγη. Παγετός τις νυχτερινές και πρωινές ώρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ τοπικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, αναμένονται αρχικά χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά και παραθαλάσσια νησιωτικά τμήματα του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, αλλά και τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής.

Οι χιονοπτώσεις αυτές γρήγορα θα επεκταθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα έως τις μεσημβρινές ώρες και αναμένεται να είναι τοπικά ισχυρές κυρίως στη Μαγνησία, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, στη Ανατολική Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες. Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες. Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί τοπικά ισχυρός παγετός, ενώ τοπικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -14 έως -2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -13 έως 3, στην Ήπειρο από -13 έως 4 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -13 έως 1, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -12 έως 5, στα νησιά του Ιονίου από -2 έως 5 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -3 έως 2 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι από βόρειες-βορειοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο και έως 7 μποφόρ στο Ιόνιο.

Στην Αττική αναμένονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια του νομού. Γρήγορα ο καιρός έως τις μεσημβρινές ώρες θα επιδεινωθεί και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις έως και τα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. Οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικά ισχυρές κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βόρειοι με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 1 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 3 μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κλειστά σχολεία αύριο (24/1): Ποια δεν θα λειτουργήσουν λόγω της κακοκαιρίας (ΛΙΣΤΑ)

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Μαζικά μηνύματα του 112 σε κατοίκους της Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας

Κρούσματα σήμερα: 12.108 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 84 θάνατοι και 665 διασωληνωμένοι