Καιρός: Ευχάριστα νέα για το Πάσχα - Η πρόγνωση Μαρουσάκη για τον «Erminio»
Η κακοκαιρία Erminio φτάνει στο τέλος της τις επόμενες ώρες και η Άνοιξη επιστρέφει
Snapshot
- Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει κυρίως τη βόρεια και ανατολική Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες έως το μεσημέρι.
- Η αφρικανική σκόνη απομακρύνεται, βελτιώνοντας την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.
- Η θερμοκρασία σημειώνει άνοδο με μέγιστες τιμές έως 17 βαθμούς στα νότια και 14
- 15 στα βόρεια.
- Την Παρασκευή τα καιρικά φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το Σαββατοκύριακο θα επικρατήσει ηπιότερος καιρός.
- Η τάση για ήπιες καιρικές συνθήκες και αυξημένες θερμοκρασίες συνεχίζεται έως το Πάσχα.
Ένα ισχυρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα μας, φέρνοντας έντονα καιρικά φαινόμενα και αυξημένη ατμοσφαιρική αστάθεια. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, το κύμα αυτό μετατοπίζεται σταδιακά προς τα ανατολικά και βορειοανατολικά, επηρεάζοντας κυρίως τη βόρεια και ανατολική Ελλάδα.
Σήμερα, με τη στροφή των ανέμων σε δυτικές διευθύνσεις, το έντονο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης αρχίζει να απομακρύνεται προς τα ανατολικά και νοτιοανατολικά, βελτιώνοντας την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα. Παράλληλα, το κύμα κακοκαιρίας παραμένει ενεργό, μετακινείται προς βορειοανατολικά και θα επηρεάσει έντονα περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Μακεδονία, η Θράκη και το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, όπου αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα έως το μεσημέρι.
Στα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα, όπου η κακοκαιρία έχει αρχίσει να υποχωρεί, ο καιρός παραμένει ασταθής με εναλλαγές βελτιωμένων διαστημάτων και τοπικών μπόρων ή καταιγίδων μικρότερης έντασης. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί με ένταση 7 έως 8 μποφόρ, μειούμενοι σταδιακά μέσα στην ημέρα.
Η θερμοκρασία σημειώνει άνοδο σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, με μέγιστες τιμές γύρω στους 14-15 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια και έως 17 βαθμούς στα νότια τμήματα της χώρας. Στην Αττική, τα φαινόμενα εξασθενούν σταδιακά προς το μεσημέρι και το απόγευμα, με διαστήματα βελτιωμένου καιρού. Οι άνεμοι παραμένουν ισχυροί και η θερμοκρασία τοπικά φτάνει τους 15-16 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη, οι βροχές είναι πιο έντονες, ιδιαίτερα στα τρία πόδια της Χαλκιδικής, όπου επικρατεί δυνατός ανατολικός άνεμος με 8 μποφόρ στα νότια θαλάσσια τμήματα. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 15 βαθμούς Κελσίου αργά το μεσημέρι.
Την Παρασκευή ο καιρός θα παραμείνει άστατος, ωστόσο τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν και να περιορίζονται χρονικά. Το Σαββατοκύριακο αναμένεται ηπιότερος καιρός, με σταθεροποίηση των συνθηκών εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας. Η τάση για ήπιες καιρικές συνθήκες και αυξημένες θερμοκρασίες θα συνεχιστεί μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, προσφέροντας καλύτερες συνθήκες για τις εορταστικές εκδηλώσεις.
Η παρακολούθηση των καιρικών φαινομένων παραμένει απαραίτητη, καθώς οι μετατοπίσεις του κύματος κακοκαιρίας και η εξέλιξη των ανέμων επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και την ένταση των βροχοπτώσεων, ειδικά στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Ελλάδας.
Διαβάστε επίσης