ΕΛΛΑΔΑ

Ανασφάλιστοι δύο στους επτά εργαζόμενους!

Ανασφάλιστοι δύο στους επτά εργαζόμενους!

Στοιχεία-σοκ για την ανασφάλιστη εργασία έρχονται στην επιφάνεια έπειτα από ελέγχους της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ, του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και του ΣΔΟΕ.

Δύο στους επτά εργαζόμενους βρέθηκαν ανασφάλιστοι, όπως και έξι στους 10 οδηγούς ταξί. Σε Πατήσια, Περιστέρι και Γαλάτσι εντοπίστηκαν δεκάδες παράνομες βιοτεχνίες φασόν, που ανήκουν σε πτωχευμένες εταιρείες και λειτουργούσαν σε κλειδωμένα (!) υπόγεια απασχολώντας λαθρομετανάστες: χρειάστηκε η επέμβαση... κλειδαρά, παρουσία εισαγγελέα.

Το βέβαιο είναι ότι η ανασφάλιστη εργασία στην Ελλάδα καλά κρατεί και, όπως δείχνουν οι έλεγχοι, σημαντική φαίνεται να είναι η «συνεισφορά» των κυκλωμάτων διακίνησης και εκμετάλλευσης λαθρομεταναστών, που οι υπηρεσίες συνδέουν με το παραεμπόριο.

Στην έκθεση πεπραγμένων της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ) για το 2011 αναφέρεται ότι έγιναν έλεγχοι σε 21.063 επιχειρήσεις, που απασχολούσαν 69.345 εργαζομένους. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι οι 1.313 ήταν επιχειρήσεις-φαντάσματα, η λειτουργία των οποίων ήταν άγνωστη στις υπηρεσίες του ΙΚΑ και του υπουργείου Εργασίας. Συνολικά εντοπίστηκαν 20.567 ανασφάλιστοι εκ των οποίων 12.342 Έλληνες και 8.225 αλλοδαποί.

Η ΕΥΠΕΑ βεβαίωσε 9.216 παραβάσεις και επέβαλε περισσότερα από 11 εκατ. ευρώ πρόστιμα, χωρίς να υπολογίζονται οι εισφορές που δεν πληρώθηκαν και που αναμένεται να καταλογιστούν.

Χαμηλότερα είναι τα ποσοστά, που εμφανίζονται στην έκθεση πεπραγμένων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το 2011: Σε 31.515 ελέγχους επιχειρήσεων με 268.729 εργαζόμενους, οι 2.015 ήταν ανασφάλιστοι.

Η αδήλωτη εργασία εντοπίζεται κυρίως στους κλάδους της μαζικής εστίασης (32,3%) και του λιανικού εμπορίου (16,4%). Σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, η εικόνα δεν είναι αντιπροσωπευτική, καθώς σε αυτούς τους κλάδους «έχουν διενεργηθεί οι περισσότεροι έλεγχοι» και κατά συνέπεια «εμφανίζουν μεγαλύτερο ποσοστό ανασφάλιστων εργαζομένων».

Ας σημειωθεί ότι κατά την τελευταία διετία, διενεργούνται έλεγχοι από μικτά κλιμάκια της ΕΥΠΕΑ, του ΣΕΠΕ και του ΣΔΟΕ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπό κατάρτιση βρίσκεται ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο, καθώς οι παραβάσεις που προκύπτουν κατά τους ελέγχους εμπλέκουν διαφορετικές υπηρεσίες. Και αυτό γιατί η αδήλωτη εργασία συνδέεται άμεσα με τη φοροδιαφυγή, το παραεμπόριο, τη διακίνηση και εκμετάλλευση αλλοδαπών, που βρίσκονται παράνομα στη χώρα...

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τους τελευταίους μήνες οι έλεγχοι των μικτών κλιμακίων πραγματοποιούνται αιφνιδιαστικά παρουσία εισαγγελέα και... κλειδαρά!

Σε περιοχές, όπως Πατήσια, Περιστέρι και Γαλάτσι βρέθηκαν να λειτουργούν παράνομα δεκάδες βιοτεχνίες φασόν, που παράγουν μεγάλες ποσότητες έτοιμων ενδυμάτων και που διοχετεύουν στην αγορά με «επώνυμες» φίρμες. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι πτωχευμένες και δεν διαθέτουν ούτε παραστατικά έγγραφα. Ασφαλίζουν αρχικώς μόλις δύο ή τρεις εργαζόμενους, για τους οποίους σπανίως καταβάλλουν στη συνεχεία εισφορές.

Χρησιμοποιούν σε κάθε βάρδια δεκάδες ανασφάλιστους μετανάστες, που βρίσκονται παράνομα στη χώρα. Οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις-φαντάσματα λειτουργούν σε υπόγειους χώρους, χωρίς παράθυρα και με κλειδωμένες πόρτες!

Στα νοσοκομεία, μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο γυναικών, που εργάζονται ως «αποκλειστικές» νοσοκόμες στα δημόσια νοσοκομεία. Οι «αποκλειστικές» αυτές νοσοκόμες δεν είναι καταχωρισμένες στις λίστες των νοσοκομείων, συνήθως ήρθαν παράνομα στη χώρα και εργάζονται ανασφάλιστες. Δεν διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση και δεν έχουν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, κάτι που συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών.

Το τελευταίο διήμερο οι επιθεωρητές της ΕΥΠΕΑ πραγματοποίησαν ελέγχους σε 116 επιχειρήσεις φασόν, σε δημόσια νοσοκομεία στο λεκανοπέδιο της Αττικής και σε διερχόμενα ταξί. Εντόπισαν 256 ανασφάλιστους εργαζόμενους εκ των οποίων οι 194 ήταν μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα. Πιο συγκεκριμένα:

- Σε 10 επιχειρήσεις φασόν βρέθηκαν να απασχολούνται 130 ανασφάλιστοι αλλοδαποί, οι οποίοι συνελήφθησαν, καθώς δεν διέθεταν τα νόμιμα έγγραφα.

- Σε έξι δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά διαπιστώθηκε ότι απασχολούνταν 64 αλλοδαπές γυναίκες ως αποκλειστικές νοσοκόμες. Δεν διέθεταν νομιμοποιητικά έγγραφα.

- Έλεγχοι σε 100 ταξί στο κέντρο της Αθήνας έβγαλαν έξι στους 10 με παραβάσεις. Συνολικά 62 ήταν οι ανασφάλιστοι οδηγοί! Επιπλέον, κατασχέθηκε ταξί «μαϊμού» με πλαστές πινακίδες και συνελήφθη ο οδηγός του.

Τα μεικτά κλιμάκια του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΣΔΟΕ, και του ΣΕΠΕ επέβαλλαν πρόστιμα περί τα 95.000 ευρώ...