ΕΛΛΑΔΑ

Θεοχάρης: Νόμιμες οι κατασχέσεις επιστροφών φόρων

Θεοχάρης: Νόμιμες οι κατασχέσεις επιστροφών φόρων

Εφόσον το Δημόσιο επιστρέφει χρήματα θα πρέπει να το κάνει αυτό μέσω συμψηφισμού με τις όποιες βεβαιωμένες οφειλές, ακόμη κι αν δεν είναι ληξιπρόθεσμες, σημειώνει ο γ.γ Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξή του για το θέμα της επιστροφής φόρου.

«Είναι μια αλλαγή που έχει ψηφιστεί από το 2011, δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς ισχύει εδώ και δύο χρόνια και πράγματι, αν οι οφειλές αυτές είναι βεβαιωμένες ο νομοθέτης θεώρησε σωστό ότι εφόσον το Δημόσιο επιστρέφει χρήματα θα πρέπει να το κάνει αυτό μέσω συμψηφισμού με τις όποιες βεβαιωμένες οφειλές» σημειώνει ο κ.Θεοχάρης και προσθέτει: «Σύμφωνα με αυτό τον νόμο, αν υπάρχει βεβαίωση της οφειλής, ακόμη κι αν το Δημόσιο δίνει κάποιο χρόνο για να πληρωθεί αυτή η οφειλή, όταν το Δημόσιο επιστρέφει χρήματα θεωρεί ότι αυτή η διευκόλυνση των δόσεων σε αυτή την περίπτωση δεν δίνεται».

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν οι φορολογικές Αρχές μπορούν να προχωρήσουν και σε κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων για να εισπράξουν εφάπαξ χρέη προς το Δημόσιο που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, ο κ. Θεοχάρης τονίζει: «Νομίζω ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κατάσχεσης των επιδοτήσεων, αλλά σε περίπτωση που η επιδότηση δίνεται μέσω της εφορίας, τότε πράγματι, εξετάζεται αν πρέπει αν γίνει συμψηφισμός. Αλλά νομίζω ότι οι επιδοτήσεις δίνονται υπό κανονικές συνθήκες μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, οπότε δεν νομίζω ότι τίθεται τέτοιο θέμα. Υπάρχει θέμα με τις επιστροφές του ΦΠΑ ή με το αγροτικό πετρέλαιο ίσως, τέτοιου είδους πράγματα αλλά όχι με τις επιδοτήσεις».

Αναφερόμενος τέλος στην πορεία των εσόδων ο κ. Θεοχάρης διαβεβαιώνει ότι «τα έσοδα είναι πάνω από τους στόχους».

Διαβάστε επίσης:

Κατασχέσεις από την Εφορία και για χρέη που δεν είναι ληξιπρόθεσμα!