ΕΛΛΑΔΑ

Αυξήσεις από 200 ευρώ στους ενστόλους

Αυξήσεις από 200 ευρώ στους ενστόλους

Η απόφαση του ΣτΕ αφορά πρωτίστως εκείνους που προσέφυγαν και δικαιώθηκαν στα δικαστήρια

Το Συμβούλιο της Επικρατείας βάζει «φρένο» στις περικοπές που επιβλήθηκαν στις αποδοχές των ένστολων, καθώς διαπιστώνει ότι υπάρχουν συνταγματικά προβλήματα και θα προχωρήσει στην ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Η απόφαση «βόμβα» ελήφθη από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών και φαίνεται να φέρνει αυξήσεις πάνω από 200 ευρώ το μήνα κρίνοντας ως αντισυνταγματική τη ρύθμιση που μείωνε τους μσθούς των ενστόλων.

Από νομικούς κύκλους, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, εκφράζεται η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να επιστρέψει άμεσα τα χρήματα που παρακράτησε τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο (από τον Αύγουστο του 2012) τουλάχιστον σε όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν.

Αυτοί θα έχουν λαμβάνειν τουλάχιστον 200 (ή έως και 2.500 ευρώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις) για κάθε μήνα που τους γινόταν η μείωση, δηλαδή τουλάχιστον 3.500 ευρώ ο καθένας συν τους τόκους.

Οπως όμως γίνεται αντιληπτό σειρά θα πάρουν και όλοι οι υπόλοιποι με προσφυγές και άλλα ένδικα μέσα.

Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση έχει, θεωρητικά, τρεις επιλογές:
- Να επιστρέψει σε χρήμα τα λεφτά αυτά, είτε εφάπαξ για τους πλέον χαμηλόμισθους είτε και σε δόσεις μαζί με τον μισθό.
- Να επιστρέψει με κρατικά ομόλογα τα αναδρομικά στους δικαιούχους, αλλά η λύση αυτή φοβίζει πολλούς γιατί στην πράξη έχει αποδειχτεί ότι τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου «κουρεύονται» κιόλας.
- Να πάρει πίσω τις μειώσεις αλλά να μην δώσει αυξήσεις και αναδρομικά στους δικαιούχους, επιβάλλοντας με άλλη ονομασία ένα άλλο μέτρο μείωσης μισθών (πχ έκτακτη εισφορά) στους ίδιους ή άλλους μισθοδοτούμενους από το δημόσιο. Η λύση αυτή όμως «σκοντάφτει» στο ότι έρχονται εκλογές και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση θα το σκεφτούν πολύ αν πρέπει να αναλάβουν τέτοιο πολιτικό κόστος.

Αν και στο οικονομικό επιτελείο λένε πως... δεν έχουν ασχοληθεί ακόμα με το θέμα και ότι πρέπει πρώτα να διαβάσουν την απόφαση του ΣτΕ, αφού πρώτα καθαρογραφεί και δημοσιευθεί επισήμως, ήδη οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται «επί ποδός» γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι το δημόσιο θα πρέπει να δώσει αυξήσεις και να πληρώσει και αναδρομικά σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους.

Βέβαια σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση του ΣτΕ αφορά πρωτίστως εκείνους που προσέφυγαν και δικαιώθηκαν στα δικαστήρια, ωστόσο είναι σχεδόν σίγουρο ότι ήδη βρίσκεται στα «σκαριά» μια νέα «φάμπρικα» δικαστικών προσφυγών κατά των μειώσεων μισθών και συντάξεων που επιβλήθηκαν στους ενστόλους.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσιονομικές ανατροπές φέρνει η απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους

«Άκυρες» οι περικοπές αποδοχών στους ένστολους