Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Liveblog: Οι πρώτες εικόνες από τον ισραηλινό στρατό μέσα στη Γάζα- Νεκρό ηγετικό στέλεχος της Χαμάς

Liveblog: Οι πρώτες εικόνες από τον ισραηλινό στρατό μέσα στη Γάζα- Νεκρό ηγετικό στέλεχος της Χαμάς
Associated Press

Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έδωσαν στη δημοσιότητα σήμερα πλάνα από τη χερσαία επιχείρησή τους στη Γάζα. Περισσότερα από 420 παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται στη Γάζα κάθε μέρα, σύμφωνα με τη UNICEF

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δημοσίευσαν πλάνα που υποτίθεται ότι δείχνουν την χερσαία επιχείρηση τους στη Γάζα. Το βίντεο δημοσιεύτηκε στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης του στρατού σήμερα το πρωί, μαζί με μια ενημέρωση, σύμφωνα με την οποία τα στρατεύματα είχαν πλήξει 300 στόχους.

Σύμφωνα με το IDF, χτυπήθηκαν αντιαρματικοί πύραυλοι, θέσεις εκτόξευσης πυραύλων και στρατιωτικές ενώσεις μέσα σε υπόγειες σήραγγες. Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός και η υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ είχαν ανακοινώσει ότι σκότωσαν τον διοικητή του τάγματος Beit Lahia στο βόρειο τμήμα της Χαμάς, Nissim Abu Ajina. Ήταν υπεύθυνος για τις επιθέσεις της Χαμάς στο κιμπούτς Erez και στο Moshav Netiv HaAsara στις 7 Οκτωβρίου.

Παράλληλα κατεδάφισαν ένα σπίτι που ανήκει στον αξιωματούχο της Χαμάς, Σαλέχ αλ-Αρούρι κοντά στη Ραμάλα. Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την ελεγχόμενη έκρηξη που πραγματοποιήθηκε από τον Ισραηλινό Στρατό.

Η Unicef εν τω μεταξύ λέει ότι η κατάσταση στη Γάζα χειροτερεύει κάθε ώρα και ότι «το πραγματικό κόστος αυτής της τελευταίας κλιμάκωσης θα μετρηθεί σε ζωές παιδιών».

Τουλάχιστον 420 παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται στη Γάζα κάθε μέρα, τονίζει η UNICEF. Περισσότεροι από 8.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα μέσα σε λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, το οποίο ισχυρίζεται ότι το 66% από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά.

Ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού Κάθριν Ράσελ είπε ότι ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τουλάχιστον 3.400 παιδιά. «Μετά από λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες, ο καταστροφικός απολογισμός ανεβαίνει, με ανεξέλεγκτες σοβαρές παραβιάσεις που διαπράττονται σε βάρος παιδιών», είπε.

«Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από 420 παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται στη Γάζα κάθε μέρα – ένας αριθμός που θα πρέπει να ταρακουνήσει τον καθένα μας ως τον πυρήνα του». Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.400 άνθρωποι και να συλληφθούν όμηροι 240 άνθρωποι, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η πόλη της Γάζας βρίσκεται υπό «πολιορκία» από δύο πλευρές, σε μια προσπάθεια των ισραηλινών δυνάμεων να την αποκόψουν από την υπόλοιπη λωρίδα. Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός, κινούμενος από τα ανατολικά βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης της Γάζας, όπου βρίσκεται ένας από τους πολύ βασικούς στόχους, το νοσοκομείο Αλ Σίφα. Ο στρατός θέλει να καταφέρει να μπει στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, καθώς εκεί ισχυρίζεται ότι βρίσκεται το στρατηγείο της Χαμάς και όλοι οι ένοπλοι που οργάνωσαν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν σκληρές μάχες για τον έλεγχο εδαφών στη Γάζα και την «εξουδετέρωση» μελών της Χαμάς. Και ενώ οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζονται, η Χαμάς από την πλευρά της συνεχίζει το σφυροκόπημα με ρουκέτες προς το Ισραήλ.

Το Ισραήλ έπληξε και πάλι στην περίμετρο του νοσοκομείου αλ-Κουντς, ενώ παράλληλα ισραηλινή επίθεση προκάλεσε ζημιές στο Νοσοκομείο Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας, που είναι το κορυφαίο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Γάζας.

Να σημειωθεί πως στα ύψη βρίσκεται και η ένταση στα σύνορα με το Λίβανο. Συγκεκριμένα τα ξημερώματα της Τρίτης ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο εναντίον θέσεων του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, συμμάχου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Δείτε live εικόνα από τη Γάζα και το Ισραήλ:

Δείτε λεπτό προς λεπτό όσα συμβαίνουν

Σχετικές ειδήσεις