ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής Μάλτα: Συνεργασία για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών

Σύνοδος Κορυφής Μάλτα: Συνεργασία για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών

«Οι αλλαγές στην παγκόσμια κονίστρα μάς υπενθυμίζουν πόσο σημαντική είναι μια ισχυρή ΕΕ», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό και μεταναστευτικό με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Η διατλαντική συνεργασία παραμένει μια μεγάλη προτεραιότητα για εμάς, διότι ήταν ένας σταθερός πυλώνας του ελευθέρου κόσμου. Ταυτοχρόνως ξέρουμε ότι σήμερα δεν υπάρχει άλλη επιλογή από να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις», τόνισε ο Ντόναλντ Τούσκ, σημειώνοντας πως μετά τη συνέντευξη Τύπου οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ένωσης θα συναντηθούν για να συζητήσουν την Ευρώπη του μέλλοντος σε επίπεδο 27, και επίσης όλα αυτά σε σχέση με τον επικείμενο εορτασμό της Συνθήκης της Ρώμης.

Όσον αφορά το προσφυγικό και μεταναστευτικό, ο πρόεδρος της ΕΕ είπε πως στη σύνοδο «συμφώνησαμε σε άμεσα επιχειρησιακά μέτρα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους παράτυπους μετανάστες και να σώσουν ζωές» και ότι η ΕΕ θα συνδράμει την ακτοφυλακή της Λιβύης σε σχέση με συγκεκριμένες επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ θα ενδυναμώσει την αντιμετώπιση των ροών.

«Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις εθελοντικές επαναπροωθήσεις από τη Λιβύη προς άλλες χώρες» συμπλήρωσε ο Ντόναλντ Τουσκ και σημείωσε πως για να εφαρμοστούν αυτοί οι άξονες προτεραιότητας θα υπάρχουν επιπλέον ευρωπαϊκοί πόροι.

«Θα δράσουμε σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, αλλά και τις ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε και προσέθεσε:

«Έχουμε αποφασίσει να υποστηρίξουμε τα κράτη-μέλη και τις διμερείς δραστηριότητες που έχουμε με τη Λιβύη. Ως προς τούτο καλωσορίζουμε το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη χθες μεταξύ Ιταλίας-Λιβύης, κάτι που αποτελεί ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Η ΕΕ θα υποστηρίξει την Ιταλία και τη Λιβύη. Είναι μια κοινή μας ευθύνη».

Μέρκελ: Η ΕΕ θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τόνισε από τη Μάλτα, ότι η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με την καγκελάριο, οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν ότι είναι προς το συμφέρον τους να έχουν καλές διατλαντικές σχέσεις όποτε αυτό είναι δυνατόν.

Αναφερόμενη στο Brexit, η Μέρκελ είπε ότι είναι ικανοποιημένη για τη δήλωση που έκανε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι η οποία είπε ότι θέλει μια ισχυρή Ευρώπη.

Το μήνυμα Γιούνγκερ

«Η Κομισιόν έχει υιοθετήσει τις συστάσεις πριν από 10 έτη σε σχέση με τη Μεσογειακή Οδό», υπενθύμισε πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Θέλουμε να το κάνουμε, πρέπει να το κάνουμε, διότι 150.000 πρόσφυγες περνούν τη Μεσόγειο. Και πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των προσφύγων που περνούν από την Τουρκία προς την Ελλάδα, προς τα ελληνικά νησιά, καταφέραμε να μειώσουμε αυτόν τον αριθμό κατά 80%», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν και σημείωσε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε επίσης ότι η Λιβύη έχει κάνει εξαιρετικό έργο, όσον αφορά τη διαχείριση προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών από τη χώρα.

«Η διαχείριση της κρίσης δεν έχει άσπρο ή μαύρο»

Την πεποίθηση ότι υπάρχει ένας μεγάλος βαθμός σύγκλισης των 28 σε σχέση με ότι η ΕΕ έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην παγκόσμια κονίστρα και τώρα πρέπει να ηγηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ.

«Μπορέσαμε από κοινού να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα. Η διαχείριση της κρίσης δεν έχει άσπρο ή μαύρο, υπάρχουν και ενδιάμεσες οδοί έτσι ώστε να μπορέσουμε να κινηθούμε προς το μέλλον», είπε ο κ. Μούσκατ, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ιταλία και τη συμφωνία με τη Λιβύη».

«Ξέρουμε ότι η Λιβύη είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση και ότι η κυβέρνησή της αντιμετωπίζει προκλήσεις, αλλά αυτό δεν είναι μια δικαιολογία για να μην εμπλακεί στη συμφωνία. Πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο την κυβέρνηση της Λιβύης για να πάμε προς τα εμπρός», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία Ιταλίας και Λιβύης προβλέπει και τη βοήθεια προς την κυβέρνηση της Λιβύης.

Ο κ. Μούσκατ ανέφερε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια του γεύματος έγινε μια ανοικτή συζήτηση σε σχέση με τις εξελίξεις στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

«Φυσικά υπήρχε ανησυχία μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρώπης των 28 σχετικά με κάποιες θέσεις οι οποίες έχουν εκφραστεί από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση και σε σχέση με ορισμένες συμπεριφορές, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση. Παρά ταύτα δεν υπήρχε κανένα αίσθημα αντιαμερικανισμού, δεν υπήρχε κανένα αίσθημα ότι εμείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο τις ΗΠΑ», είπε και προσέθεσε:

«Θέλουμε να ακολουθήσουμε μια στάση κατά την οποία δεν θα μείνουμε σιωπηλοί και όπως συμβαίνει σε οποιεσδήποτε υγιείς σχέσεις, εμείς θα μιλήσουμε με σαφήνεια για συγκεκριμένες αρχές που πρέπει να ακολουθηθούν», είπε.

Τέλος, προσέθεσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, υπήρξε σύγκλιση στο γεγονός ότι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ και ο τρόπος με τον οποίο αυτή η μεγάλη δύναμη επιλέγει το δικό της ρόλο στον κόσμο, επιδρά και τον ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο.

Ολάντ: Πρέπει να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας

«Η Ευρώπη θα κάνει ό,τι μπορεί, ό,τι καλύτερο για το μέλλον και θέλουμε να δούμε ποιες θα είναι οι προοπτικές για την ΕΕ. Θα δούμε τι θα γίνει στη Ρώμη για την επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης», τόνισε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αναφερόμενος στα συμπεράσματα της άτυπης συνόδου κορυφής για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

«Πρέπει να συντονίσουμε τις δικές μας προσπάθειες, τις δράσεις, να έχουμε τα απαραίτητα οικονομικά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω ενός ταμείου και οφείλουμε να έχουμε μια στρατηγική αυτονομία. Πρώτα απ' όλα γιατί είναι προς το συμφέροντα της Ευρώπης και αυτή είναι η θέληση την οποία πρέπει να διατρανώσουμε. Να έχουμε εγγυημένη τη δική μας προστασία βασιζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις.

Επιπλέον, πρέπει να καταδείξουμε προς τον κόσμο αυτή μας την ισχύ, και αν οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ αλλάξουν, αν δηλαδή υπάρξουν κάποιες συζητήσεις σχετικά με τη συμμετοχή σε οικονομικό επίπεδο, πρέπει να υπάρχει μια ομόφωνη θέληση της Ευρώπης. Και είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη δική μας άμυνα στο πλαίσιο της συμμαχίας», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος και προσέθεσε:

«Το δεύτερο συμπέρασμα που πρέπει να αντληθεί είναι ότι η Ευρώπη είναι η πρώτη οικονομική δύναμη του κόσμου σε επίπεδο οικονομικό, εξαγωγών, και πρέπει η Ευρώπη να προασπιστεί τα δικά της συμφέροντα. Και αν υπάρχουν εμπορικές συμφωνίες θα πρέπει να τις συνομολογεί η ίδια η Ευρώπη σε σχέση με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα με τις ΗΠΑ».

Ο κ. Ολαντ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχτεί μια αλλαγή αυτών των σχέσεων, ακόμα και αν υπάρχουν κανόνες που μπορούν να αλλάξουν.

«Η αποστολή της Ευρώπης είναι να διεξαγάγει αυτόν τον διάλογο για την προάσπιση των δικών της συμφερόντων», είπε, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αλλάξουν τους κανόνες τους παιχνιδιού και θέλουν να λάβουν μονομερείς δράσεις. Κάποιες φορές θέλουν να έχουν ένα πιο προστατευτικό χαρακτήρα.

Αναφερόμενος στο τρίτο συμπέρασμα, που αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, είπε ότι «η Ευρώπη έχει ανοίξει ένα διάλογο με τη Ρωσία», ενώ και «οι ΗΠΑ με τη νέα κυβέρνηση, θα έχουν εκ νέου διάλογο με τη Ρωσία».

Υπενθύμισε, ότι για την Ουκρανία η ευρωπαϊκή θέση είναι ότι οι κυρώσεις συνδέονται με την πραγματοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ, σημειώνοντας ότι «αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία επί του παρόντος δεν συνδέεται με τους στόχους που είχαμε θέσει εξαρχής».

Το τελευταίο ζήτημα που πρέπει να μας θέτει εν εγρηγόρσει, είπε, είναι η πολύπλευρη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σημείωσε ότι από τη μια πλευρά είναι οι πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΟΗΕ για το θέμα, ενώ από την άλλη, όπως είπε «η αμερικανική κυβέρνηση δεν συγκινείται από αυτές τις αρχές». Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη πρέπει να επαναλάβει τη δική της δέσμευση σε σχέση με την εφαρμογή της συμφωνίας για το κλίμα.

Σχετικές ειδήσεις