ΚΟΣΜΟΣ

Κρίση στον Περσικό: Τα σενάρια για τις τιμές στο πετρέλαιο και η πιθανότητα ένοπλης σύγκρουσης

Κρίση στον Περσικό: Τα σενάρια για τις τιμές στο πετρέλαιο και η πιθανότητα ένοπλης σύγκρουσης
Τα σενάρια για το πετρέλαιο
Pixabay

Σε ποσοστό της τάξεως του 15%, έφτασε η άνοδος και στους δύο τύπους πετρελαίου, μετά τον βομβαρδισμό των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου κέρδιζε αργά το βράδυ 8,10 δολ. ή 14,75% στα 62,85 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφηκε στις τιμές από το Φεβρουάριο του 2016.

Σχετικά με το Βrent Νοεμβρίου, κατέγραψε άνοδο 15,2% στα 69,13 δολ. το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου, εμφανίζοντας τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη από τις 11 Δεκεμβρίου του 2008.

Στο ξεκίνημα των συναλλαγών βρέθηκε, σύμφωνα με το Bloomberg, να ενισχύεται σχεδόν 20%, το υψηλότερο ποσοστό σε διάστημα 28 ετών, φτάνοντας τα 72 δολ. το βαρέλι.

Οι φήμες για το πετρέλαιο

Όπως αναφέρει η Capital Economics, αν αποδειχθεί προσωρινή και προληπτικού κυρίως χαρακτήρα η διακοπή της παραγωγής, θα επανέλθουμε σύντομα σε κανονικούς ρυθμούς.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, η τιμή του Brent να υποχωρήσει προς τον προηγούμενο στόχο των αναλυτών, ήτοι στα 60 δολάρια το βαρέλι για το 2019 και στα 65 δολάρια για το 2020.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μια πιο εκτεταμένη διακοπή στην παραγωγή και αυξημένες ανησυχίες για νέες επιθέσεις, γεγονός που θα οδηγήσει την τιμή του Brent στα 65 δολάρια το βαρέλι έως το τέλος του 2019.

Ως τελευταίο μεν, καταστροφικό δε σενάριο παρουσιάζεται μία γενικευμένη σύρραξη μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν που θα οδηγούσε σε τρομακτική άνοδο τις τιμές του πετρελαίου έως τα 150 δολάρια το βαρέλι. Ακόμη όμως και σε αυτό το σενάριο η Capital Economics βλέπει πτώση στη συνέχεια των τιμών που έχει το πετρέλαιο στα 80 δολάρια το 2020 και στα 60 δολάρια το 2021.

Καθοριστικής σημασίας θα είναι η αυριανή ημέρα, αφού θα δείξει αν η κατάσταση έχει εκτονωθεί ή η αναταραχή δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Η μεγάλη άνοδος των τιμών έρχεται στον απόηχο των επιθέσεων του Σαββάτου από drones σε δύο εργοστάσια της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στις επαρχίες Αμπκάικ και Χουράις, οι οποίες εκτιμάται ότι έθεσαν εκτός παραγωγής 5,7 εκατομμύρια βαρέλια από την ημερήσια παραγωγή του βασιλείου -ποσότητα που αντιστοιχεί στο 5% της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η οποία επικαλείται αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, το 1/3 της παραγωγής θα αποκατασταθεί τη Δευτέρα (16/09), αλλά η πλήρης επαναφορά σε κανονικά επίπεδα μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.

Όπως έχουν τονίσει οι ηγέτες σε Ουάσινγκτον και Τεχεράνη, οι δυο χώρες εξακολουθούν να βλέπουν επιφυλακτικά έναν κοστοβόρο πόλεμο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει πολλούς υποστηρικτές στην Ουάσινγκτον, ιδιαίτερα στο Πεντάγωνο, που θα προτιμούσαν να αποφύγουν έναν πόλεμο και να επικεντρώσουν την προσοχή και τους πόρους της χώρας στον συνεχιζόμενο ανταγωνισμό μεγάλων δυνάμεων με τη Ρωσία και την Κίνα.

Η Τεχεράνη ωστόσο, δεν θα πρέπει να αναμένεται πως θα δει υποτιμητικά μια δυνητική σύγκρουση με την Ουάσινγκτον, ιδιαίτερα δεδομένης της εξαιρετικά δυσανάλογης δύναμης των δυο πλευρών και της καταστροφής που θα έφερνε στον Ιρανικό λαό, και δυνητικά στην κυβέρνηση της χώρας, μια τέτοια σύγκρουση.

Εξαιρουμένης της επιφυλακτικότητας, μια ευρύτερη σύγκρουση είναι πιθανό σενάριο, λόγω της αμοιβαίας εχθρότητας και δυσπιστίας των δυο χωρών, την έλλειψη καναλιών επικοινωνίας για την γρήγορη επίλυση μιας σύγκρουσης, αλλά και της σύνθεσης των Ιρανικών δυνάμεων, που έχουν τεράστιο κίνητρο να επιτεθούν, αφού «στη βράση κολλάει το σίδερο».

Έχοντας πλήρη επίγνωση της απείρως ανώτερης συμβατικής στρατιωτικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, το Ιράν για δεκαετίες επένδυε σε ασύμμετρες δυνατότητες, όπως οι δυνάμεις αντιπροσώπων, οι βαλλιστικοί πύραυλοι, οι νάρκες θαλάσσης και τα σκάφη ταχείας επίθεσης προκειμένου να μπορέσει να επιτεθεί καλύτερα στις ΗΠΑ, στις κρίσιμης σημασίας ενεργειακές υποδομές γύρω από τον Κόλπο και άλλους στρατηγικούς στόχους-κλειδιά στην περιοχή.

Οι δυνάμεις και τακτικές αυτές, ωστόσο, δεν καλύπτουν την γενικότερη σχετική αδυναμία του Ιράν, παρά το γεγονός ότι η Τεχεράνη γνωρίζει απόλυτα πως πολλά από τα assets αυτά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε μια αμερικανική επίθεση, παραμένοντας συνδεδεμένα με λιμάνια, φρούρια ή βάσεις.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την ικανότητα του Ιράν να απειλήσει ή να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, η οποία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από ναυτικά assets του Σώματος της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς που αποτελούνται από νακροθετικά σκάφη, τορπιλάκατους και πλοία εξοπλισμένα με πυραύλους, οπλισμένα ταχύπλοα και παράκτιες πυροβολαρχίες κατά πλοίων.

Απέναντι σε ένα καίριο δίλημμα βρίσκεται και το Ιράν, καθώς όχι μόνο έχει επιτακτικούς λόγους να απαντήσει ταχύτατα σε μια επίθεση, αλλά και να ενεργήσει προληπτικά για να επιφέρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καταστροφή προτού οι αντίπαλοί του καταστρέψουν αναπόφευκτα τα δικά του assets με την πολύ μεγαλύτερη δύναμη πυρός τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ιράν δεν θα αφοπλιζόταν εντελώς, ακόμα και ύστερα από πολύμηνες αμερικανικές επιθέσεις, όμως όσο περισσότερο καθυστερεί η Τεχεράνη να αναπτύξει τα ασύμμετρα assets της, ιδιαίτερα τις πυραυλικές και ναυτικές δυνάμεις της, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος οι ΗΠΑ να καταστρέψουν τα όπλα αυτά προτού μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει η Ισλαμική Δημοκρατία.

Ένας ακόμη λόγος που αυξάνει την αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιράν, είναι η έλλειψη αποτελεσματικής άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των δυνάμεων των δυο χωρών. Η απουσία ανοικτών γραμμών επικοινωνίας και αποδεδειγμένων μεθόδων για άμεση αποκλιμάκωση των εντάσεων κινδυνεύει να υποδαυλίσει ακόμα περισσότερο τη δυσπιστία και τις παρεξηγήσεις αναφορικά με τις προθέσεις του αντιπάλου. Αυτή η έλλειψη καναλιών διαλόγου εκτείνεται ακόμα και τα υψηλότερα υπουργικά επίπεδα.

Ουσιαστικά, μέχρι να μιλήσουν οι Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι, ο κύκλος της επίθεσης και αντεπίθεσης μπορεί εύκολα να έχει αποκτήσει μια δυναμική τέτοια που οι δυο πρωτεύουσες δεν θα μπορούν να κάνουν και πολλά για να τη σταματήσουν με λίγες μόνο συζητήσεις.

Είναι εμφανές, πως αμφότερες ΗΠΑ και Ιράν, συντάσσονται υπέρ της αποφυγής ενός μεγάλου πόλεμου.

Μία ένοπλη αντιπαράθεση είναι λιγότερο πιθανή απ’ ότι η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση των δυο χωρών με μη στρατιωτικά μέσα. Όμως μετά το χθεσινό χτύπημα φαίνεται ότι μπορούσε να ανάψει μια φωτιά που ακόμα και οι ψυχραιμότεροι και στις δυο πρωτεύουσες θα δυσκολευτούν να σβήσουν.

«Φωτιά» τα καύσιμα στην Ελλάδα

Αυξήσεις, σύμφωνα με τον Γιώργο Ασμάτογλου, αναμένεται να δούμε στη βενζίνη, την αμόλυβδη, το πετρέλαιο κίνησης, αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης που θα ξεκινήσει από τις 15 Οκτωβρίου. «Mε τις αυξήσεις που βλέπουμε να φαίνονται στον ορίζοντα -από 57 δολάρια το βαρέλι σήμερα- υπολογίζουν να φτάσει στα 67 δολάρια το βαρέλι, μια αύξηση της τάξεως 12-13%, εγώ πιστεύω ότι η μέση τιμή -η οποία πανελλαδικά αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 1,62 – μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι στο 1,70», εξηγεί o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Οι υψηλοί φόροι στα καύσιμα στη χώρα μας, που δεν υποχώρησαν τα τελευταία χρόνια, δημιουργούν την ανάγκη μείωσης αυτών, για να υπάρξει ένα αντιστάθμισμα σ’ αυτές τις αυξήσεις», τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών.

Οι αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης, όπως εξήγησε στο Newsbomb.gr o Γιώργος Ασμάτογλου, σχετίζονται με το κόστος παραγωγής τόσο στα παραγόμενα προϊόντα, όσο και στα μεταφερόμενα προϊόντα. Επομένως, αυξήσεις θα μπορούσαμε να δούμε και στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ.

Χατζηδάκης: «Κανένας λόγος πανικού από την άνοδο των διεθνών τιμών»

Δεν υπάρχει λόγος πανικού ή αποσταθεροποίησης της αγοράς, δήλωσε τη Δευτέρα (16/09) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, σε ερώτηση για την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου μετά τις εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία. Ο υπουργός σημείωσε ακόμη, ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας καυσίμων, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε τη Δευτέρα (16/09) με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα, και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του συνδέσμου, με αντικείμενο συζήτησης μεταξύ άλλων, τα ενεργειακά.

«Εκρηκτικό» το κλίμα στον Περσικό

Στη δέσμευση ενός δεξαμενόπλοιου προχώρησαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, μια εξέλιξη που εντείνει ακόμη περισσότερο την παγκόσμια ανησυχία για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στον Περσικό Κόλπο.

Η νέα αυτή κλιμάκωση έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά από την επίθεση σε μονάδες άντλησης πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, η οποία έβαλε «φωτιά» στην αγορά και προκάλεσε νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ανοιχτά το Ιράν ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για κάνει λόγο για «εξαπάτηση» από πλευράς της Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα σήμερα, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες από τις επιθέσεις κατά των εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία, υποστηρίζοντας ότι αποδεικνύουν την εμπλοκή της Τεχεράνης.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις με drone του Σαββάτου στο Αμπκάικ και Χουράις ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές ανά τον κόσμο αμφισβητούν ότι οι Χούτι διαθέτουν την απαραίτητη τεχνολογία για να πραγματοποιήσουν ένα τέτοιο χτύπημα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αναδρομικά 2019: «Κλείδωσαν» τα ποσά - Δείτε πόσα θα πάρετε και πότε (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Σχετικές ειδήσεις