ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ένοχος ως υποστηρικτής της Αλ Κάιντα

ΗΠΑ: Ένοχος ως υποστηρικτής της Αλ Κάιντα

Ένοχο ως υποστηρικτή της Αλ Κάιντα έκρινε δικαστήριο της Μασαχουσέτης τον 29χρονο, Τάρεκ Μεχάνα, ο οποίος φέρεται να μετέφραζε αραβικά μηνύματα του τρομοκρατικού δικτύου, ενώ ταξίδευε και στην Υεμένη για να εκπαιδευτεί σε τρομοκρατικές πρακτικές.

Ο 29χρονος κρίθηκε ένοχος και για τις επτά κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί.

Είχε συλληφθεί το 2009 με κατηγορίες «συνωμοσίας με σκοπό την παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκράτες» και άλλων αδικημάτων, όπως συνωμοσία για την διάπραξη δολοφονίας σε ξένη χώρα και ψευδή κατάθεση.

Στη διάρκεια της δίκης οι εισαγγελικές αρχές υποστήριξαν ότι ο κατηγορούμενος ανταποκρίθηκε σε ένα κάλεσμα του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Μετέφραζε κείμενα και βίντεο από τα αραβικά στα αγγλικά για να προωθήσει τις ιδέες της οργάνωσης.

Ωστόσο, οι συνήγοροί του υποστήριξαν ότι ο Μεχάνα, που είναι Αμερικανός πολίτης, προσπαθούσε απλώς να μάθει περισσότερα για τη μουσουλμανική κληρονομιά του και για το λόγο αυτό μελετούσε τον ισλαμικό νόμο και μετέφραζε κλασικά κείμενα. Ταξίδεψε στην Υεμένη για να επισκεφθεί σχολές στις οποίες σκόπευε να σπουδάσει.

Ο Μεχάνα γεννήθηκε στην Πενσιλβάνια αλλά μεγάλωσε σε ένα προάστιο της Βοστόνης και έχει διδακτορικό από το Κολέγιο Φαρμακολογίας και Σπουδών Υγείας της Μασαχουσέτης.