ΚΟΣΜΟΣ

Χαμί Ακσόι: Δεν τίθεται θέμα παρενόχλησης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Παναγιωτόπουλο

Χαμί Ακσόι: Δεν τίθεται θέμα παρενόχλησης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Παναγιωτόπουλο

Για «κλιμάκωση της έντασης» και «δραματοποίηση» πτήσεων ρουτίνας έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, ερωτηθείς για την παρενόχληση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από τουρκικά μαχητικά. 

«Τα μαχητικά μας αεροσκάφη εκτέλεσαν αποστολή αναγνώρισης, στο πλαίσιο της συνήθους δράσης τους στο Αιγαίο και δεν τίθεται θέμα παρενόχλησης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Άμυνας (σ.σ. της Ελλάδας)» δήλωσε ο Ακσόι, και συμπλήρωσε:

«Δεν ωφελεί την εν λόγω χώρα να κλιμακώνει την ένταση, δραματοποιώντας πτήσεις ρουτίνας. Αντ’ αυτού, τα θέματα αυτά πρέπει να τεθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησαν οι δύο χώρες».

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε στις 11:38 το πρωί της Κυριακής (03/05) στα 3500 πόδια πάνω από τις Οινούσσες. Στο ελικόπτερο ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού, εκτός από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ήταν και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Τόσο ο υπουργός όσο και το υπόλοιπο πλήρωμα διατήρησαν την ψυχραιμία τους.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες από το περιστατικό:

«Το ελικόπτερο που μας μετέφερε υπέστη παρενόχληση από τουρκικά μαχητικά. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν νιώσαμε αυτή την παρενόχληση. Αντιθέτως, όταν σηκώσαμε τα μάτια ψηλά στον ουρανό είδαμε τα ελληνικά μαχητικά που ήδη είχαν διώξει από την περιοχή τα τουρκικά μαχητικά», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος από το Φαρμακονήσι, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στους γείτονες που δεν σταματούν να προκαλούν.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, τα ελληνικά μαχητικά έδιωξαν τα τουρκικά, πριν προλάβει ο ίδιος και το επιτελείο του να αντιληφθούν τον κίνδυνο.

Ολόκληρη η δήλωση Παναγιωτόπουλου:

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στο Επιτηρητικό Φυλάκιο Φαρμακονησίου, στο πλαίσιο μιας γρήγορης κυριακάτικης περιοδείας, που μας έφερε από το πρωί στις Οινούσσες, στην Παναγία, στο Αγαθονήσι και τώρα εδώ στο Φαρμακονήσι.

Προ ολίγου το ελικόπτερο που μας μετέφερε υπέστη παρενόχληση από τουρκικά μαχητικά. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν νιώσαμε αυτή την παρενόχληση. Αντιθέτως, όταν σηκώσαμε τα μάτια ψηλά στον ουρανό είδαμε τα ελληνικά μαχητικά που ήδη είχαν διώξει από την περιοχή τα τουρκικά μαχητικά, εδώ στο Φαρμακονήσι.

Αυτό που θα ήθελα όμως να πω είναι ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές από πλευράς Τουρκίας, δεν βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης, που θα έπρεπε να επιζητούν και οι δύο πλευρές αυτήν την ώρα.

Εμείς πάντως δεν πτοούμεθα καθόλου.

Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που σε όλο το μήκος των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της χώρας τα φυλάττουν ως άγρυπνοι φρουροί, όπως έκαναν πάντα».

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που τουρκικά F-16 παρενοχλούν το ελικόπτερο του Παναγιωτόπουλου

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, τα τουρκικά μαχητικά έφτασαν σε απόσταση 300 μέτρων από το ελικόπτερο που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ από τις Οινούσσες σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι. Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται η στιγμή που το τουρκικό F-16 προσπαθεί να πλησιάσει το ελληνικό ελικόπτερο.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

ΥΠΕΞ: Αδιέξοδη η παραβατικότητα της Τουρκίας

Την κατηγορηματική καταδίκη του εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών από πλευράς του.

«Πρόκειται για ακόμη μια απαράδεκτη τουρκική ενέργεια. Μια ενέργεια που επιβεβαιώνει για μια εισέτι φορά τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, επιμένοντας σε αναχρονιστικές αντιλήψεις των διεθνών σχέσεων καθώς και σε μια αδιέξοδη παραβατικότητα», τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

«Την καλούμε να εισέλθει στον 21ο αιώνα. Nα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και των λοιπών χωρών της περιοχής και να εργαστεί εποικοδομητικά στο πλαίσιο των κανόνων καλής γειτονίας, σεβόμενη και όχι παραβιάζοντας συστηματικά το διεθνές δίκαιο», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Σπαραγμός αλλά και φόβοι για βεντέτα - Η κατάθεση-φωτιά του 29χρονου