ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση των τελευταίων ετών

Ξεκίνησε η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση των τελευταίων ετών

Η μεγαλύτερη άσκηση επιχειρήσεων αμφίβιας κρούσης της τελευταίας δεκαετίας ξεκίνησε τη Δευτέρα, υπό την επίβλεψη των ΗΠΑ και με τη συμμετοχή πολλών άλλων δυτικών δυνάμεων.

Περίπου 20.000 πεζοναύτες, ένα αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο και τρεις φρεγάτες των ΗΠΑ, μαζί με δυνάμεις της Γαλλίας, Αυστραλίας, Καναδά, Ιταλίας, Ολλανδίας, Νέας Ζηλανδίας, Ισπανίας και Ηνωμένου Βασιλείου, συνθέτουν την τεραστίων διαστάσεων άσκηση "Bold Alligator 2012".

Η άσκηση μπήκε στην επιχειρησιακή της φάση στις 6 Φεβρουαρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 14 Φεβρουαρίου.

Στην άσκηση παίρνουν μέρος τα αμερικανικά πολεμικά Enterprise και USS Kearsage, όπως και το γαλλικό Charles de Gaulle,τα οποία σημειωτέον είχαν πάρει μέρος στην επέμβαση στη Λιβύη.

Το υποθετικό σενάριο της άσκησης λέει πως η χώρα Garnet εισέβαλε στη γειτονική Amber. Η τελευταία ζήτησε τη συμβολή μιας διεθνούς συμμαχίας για να αντιμετωπίσει την επίθεση, ενώ η επιτιθέμενη χώρα είχε ήδη ναρκοθετήσει λιμάνια και είχε αναπτύξει αντιπυραυλική ασπίδα κατά μήκος των ακτών της.

Ισραηλινές πηγές «βλέπουν» στο σενάριο της άσκησης μια ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν. Σύμφωνα με αυτές, η επιτιθέμενη χώρα Garnet είναι το Ιράν, η αμυνόμενη Amber είναι η Σαουδική Αραβία, ενώ τα ναρκοθετημένα λιμάνια τα Στενά του Ορμούζ.

Επίσης, σημειώνουν ότι η έναρξη της άσκησης συνέπεσε με την αντίστοιχη ιρανική, όμως αναμένεται να ολοκληρωθεί μία εβδομάδα νωρίτερα από αυτήν της Τεχεράνης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η άσκηση δεν έχει καμία σχέση με το Ιράν, καθώς είχε ανακοινωθεί νωρίτερα από την κλιμάκωση της κρίσης. Ωστόσο, ισραηλινοί κύκλοι τροφοδοτούν το παιχνίδι πιέσεων, καθώς δηλώσεις τόσο Αμερικανών όσο και Ισραηλινών αξιωματούχων, τις τελευταίες ημέρες, τη μία ενισχύουν και την άλλη «μαζεύουν» τις πολεμικές απειλές προς την Τεχεράνη.