ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο κορονοϊού: «Πράσινο φως» από τη Βρετανία για AstraZeneca και πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Εμβόλιο κορονοϊού: «Πράσινο φως» από τη Βρετανία για AstraZeneca και πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Το εμβόλιο κορονοϊού που παρασκεύασαν επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca εγκρίθηκε για χρήση από τις βρετανικές αρχές.

Όπως σχολιάζει το ΒΒC η έγκριση αυτή θα οδηγήσει σε μαζική επέκταση του προγράμματος εμβολιασμού στη χώρα προκειμένου να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα.

Η έγκριση δόθηκε έπειτα από τη διεξαγωγή «εντατικών κλινικών δοκιμών και μιας σε βάθος ανάλυσης των δεδομένων από τους ειδικούς της MHRA, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο τηρεί τους αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας.

Η Βρετανία έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου ώστε να εμβολιάσει 50 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca αναπτύχθηκε τους πρώτους μήνες του 2020, δόθηκε στον πρώτο εθελοντή τον Απρίλιο και από τότε έχουν προχωρήσει όλες οι κλινικές δοκιμές με χιλιάδες εθελοντές.

Αντίθετα με το εμβόλιο των Pfizer-BionTech, που εγκρίθηκε πρώτο από τη Βρετανία, μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικό ψυγείο χωρίς να χρειάζεται ειδικά ψυγεία με θερμοκρασίες -70 βαθμών Κελσίου στοιχείο που θα επιτρέψει να υπάρξει διανομή του σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και κέντρα υγείας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που προηγήθηκαν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης φτάνει έως και το 90%.

Δείτε συγκριτικό πίνακα για τα εμβόλια που είτε έχουν εγκριθεί είτε βρίσκονται στην τελευταία φάση για την έγκρισή τους:

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανία Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε ότι η διάθεση του εμβολίου θα ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα 4 Ιανουαρίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το συνιστώμενο διάστημα των 12 εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca είναι «πολύ βοηθητικό», καθώς με αυτό τον τρόπο περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να λάβουν την πρώτη δόση, η οποία από μόνη της προσφέρει μεγάλο ποσοστό προστασίας.

Την Τρίτη, ωστόσο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τον Ιανουάριο.

«Δεν έχουν καν υποβάλει αίτηση σε εμάς ακόμη», δήλωσε σε συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα Het Nieuwsblad ο εκτελεστικός διευθυντής της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής Noel Wathion.

«Χρειαζόμαστε επιπλέον στοιχεία για την ποιότητα του εμβολίου. Και έπειτα από αυτό, η εταιρεία θα πρέπει να καταθέσει επίσημη αίτηση». Αυτό σημαίνει ότι είναι «απίθανη» η έγκριση τον επόμενο μήνα, προειδοποίησε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πολεμικό Ναυτικό - Επιστρέφουν οι Γάλλοι: Belh@rra με La Fayette ή Fremm και πρόταση... έκπληξη!