ΚΟΣΜΟΣ

Gitanjali Rao: Η 15χρονη που ανακηρύχθηκε «παιδί της χρονιάς» για το 2020

Gitanjali Rao: Η 15χρονη που ανακηρύχθηκε «παιδί της χρονιάς» για το 2020
TIME / Sharif Hamza

Είναι εφευρέτρια, επιστήμονας και το «παιδί της χρονιάς» για το 2020 σύμφωνα με το περιοδικό Time.

Από το 1927, το αμερικανικό περιοδικό Time επιλέγει το «πρόσωπο της χρονιάς» φιλοξενώντας το πορτρέτο του στο εξώφυλλο και εκτενές αφιέρωμα στις εσωτερικές σελίδες. Φέτος, για πρώτη φορά επιλέχθηκε και το «παιδί της χρονιάς», τίτλο που κέρδισε η 15χρονη εφευρέτρια Gitanjali Rao.

Η Gitanjali από το Ντένβερ του Κολοράντο έχει εφεύρει νέες τεχνολογίες όπως μία συσκευή που μπορεί να εντοπίσει τον μόλυβδο στο πόσιμο νερό και μία εφαρμογή-επέκταση του Google Chrome η οποία χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό του cyber-bullying.

Η 15χρονη ξεχώρισε για τη συνεχή προσπάθειά της να ασκήσει θετική επιρροή μέσα από το έργο της και τις συνεργασίες της με σχολεία, μουσεία και συλλόγους ανά τον κόσμο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ηθοποιό Agelina Jolie για το περιοδικό Time, μεταξύ άλλων μίλησε για το όραμά της να δημιουργήσει μία παγκόσμια ομάδα από νέους εφευρέτες που θα λύνουν προβλήματα σε όλον τον κόσμο.

«Στόχος μου είναι να εμπνεύσω και άλλους να κάνουν το ίδιο. Από προσωπική εμπειρία, δεν είναι εύκολο δεν είναι εύκολο να παρατηρείς ότι δεν υπάρχει κάποιος άλλος σαν εσένα. Γι' αυτό θέλω πραγματικά να στείλω αυτό το μήνυμα: Αν μπορώ να το κάνω, μπορείτε να το κάνετε και εσείς και ο κάθε ένας».

Η Gitanjali επιλέχθηκε από μία ομάδα 5.000 υποψηφίων ηλικίας από οκτώ έως δεκαέξι ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Στην τελική πεντάδα έφτασαν τέσσερα ακόμα παιδιά που ξεχώρισαν: ο Tyler Gordon που ζωγραφίζει πορτρέτα έγχρωμων ηγετών που εμπνέουν σαν «απάντηση» στο bullying που δεχόταν στο σχολείο, η Bellen Woodard, η Jordan Reeves και ο Ian McKenna.