ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπάιντεν έριξε «άκυρο» στον Ερντογάν: Αγνόησε το τηλεφώνημά του

Ο Μπάιντεν έριξε «άκυρο» στον Ερντογάν: Αγνόησε το τηλεφώνημά του
AP PHOTO

Ο Τζο Μπάιντεν ακόμα δεν έχει απαντήσει στο αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μιλήσουν τηλεφωνικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Middle East Eye ο πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε από τον περασμένο μήνα να μιλήσει με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν, όμως, όπως αναφέρει ο συντάκτης του δημοσιεύματος επικαλούμενος τρεις πηγές, ακόμα δεν έχει απαντήσει στον Τούρκο πρόεδρο «σε μια ασυνήθιστη κίνηση έναντι ενός ισχυρού συμμάχου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ».

Όπως σημειώνεται στο άρθρο το «άκυρο» του Μπάιντεν δεν αποτελεί και μεγάλη έκπληξη, δεδομένων των δηλώσεων που έκανε πέρσι στους New York Times, πως κατά τη διακυβέρνησή του θα ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση έναντι της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τον Τζο Μπάιντεν για την νίκη του στις εκλογές στις ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου, καθώς οι σχέσεις του με την διακυβέρνηση Τραμπ ήταν ιδιαίτερα καλές.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ήταν μάλιστα ένας από τους τελευταίους ηγέτες παγκοσμίως που έστειλαν συγχαρητήρια μηνύματα στον Μπάιντεν.

To δημοσίευμα του Middle East Eye

Τόσο οι συνεργάτες του Μπάιντεν όσο και του Ερντογάν, απέφυγαν να απαντήσουν ευθέως για το θέμα του «αναπάντητου τηλεφωνήματος» παρά τα σχετικά αιτήματα του Middle East Eye.

Εκπρόσωπος του Μπάιντεν, ανέφερε ότι η ομάδα θα συνεχίσει να ανακοινώνει οποιαδήποτε συγχαρητήρια τηλεφωνήματα του εκλεγμένου προέδρου. «Πέραν αυτών, δεν θα γίνει κανένα άλλο σχόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχα, εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας είπε ότι θα δημοσιευθεί εάν γίνει τηλεφωνική επικοινωνία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν.

Ο δισταγμός Μπάιντεν να μιλήσει με τον Ερντογάν ενώ έχει συνομιλήσει με όλους τους ηγέτες των μεγάλων συμμάχων των ΗΠΑ, από την Νότια Κορέα, την Αυστραλία έως τη Νέα Ζηλανδία, δείχνει ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν βιάζεται να γυρίσει σελίδα με την τουρκική κυβέρνηση.

«Όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία της Τουρκίας σε αυτό το σημείο του πλανήτη, και η διοίκηση Μπάιντεν επίσης θα επιδιώκει μια σχέση χωρίς προβλήματα με την Άγκυρα», δήλωσε ο Ασλί Αϊντιστασμπας, συνεργάτης του think tank ECFR (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων), στο Middle East Eye. Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα αλλά και τοξικότητες στις διμερείς σχέσεις.

Ο αναλυτής ανέφερε ότι η πρώτη αντίδραση της νέας αμερικανικής διοίκησης είναι να κρατήσει μικρές αποστάσεις: «Ούτε υποστηρίζει την Τουρκία ως μοντέλο για την περιοχή ούτε την στοχοποιεί ως γεωπολιτικό ταραχοποιό. Απλή ουδετερότητα και αποστάσεις».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Τα πρώτα λόγια της 17χρονης μετά τον εντοπισμό της