ΚΟΣΜΟΣ

Για τους λάτρεις του... ψύχους: Αυτές είναι οι δέκα πιο κρύες χώρες στον κόσμο!

Για τους λάτρεις του... ψύχους: Αυτές είναι οι δέκα πιο κρύες χώρες στον κόσμο!

Στην αυγή της τρίτης δεκαετίας της δεύτερης χιλιετίας, ο άνθρωπος έχει βρει τρόπους να κατοικήσει όλα τα σημεία του πλανήτη Γη, ακόμα και τα πιο αφιλόξενα, από άποψη συνθηκών.

Εν τούτοις, όταν ακούμε ότι η θερμοκρασία σε κάποιες περιοχές του κόσμου κινείται επί μακρόν κάτω από το μηδέν - ειδικά για εμάς που ζούμε σε εύκρατο κλίμα με ήπιους χειμώνες και καλοκαίρια – μάς φαίνεται εξωπραγματικό. Κι όμως εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη ζουν σε συνθήκες κρύου και παγωνιάς το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους και έχουν πλήρως προσαρμόσει τις συνήθειές τους σε αυτές. Φορούν διαφορετικά ρούχα, χτίζουν τα σπίτια τους με συγκεκριμένες προδιαγραφές, απασχολούνται σε συγκεκριμένα επαγγέλματα περισσότερο από άλλα.

Είτε επειδή εξάπτεται η περιέργειά μας, είτε επειδή πραγματικά μάς αρέσει η αίσθηση του κρύου στο σώμα μας, πολλοί από εμάς θα θέλαμε να δούμε από κοντά πώς είναι να ζεις σε μερικά από τα πιο κρύα μέρη του πλανήτη. Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι δέκα πιο κρύες χώρες της Γης:

  1. Ανταρκτική

Δεν είναι κράτος, αλλά μια ολόκληρη ήπειρος, με πολύ ιδιαίτερο καθεστώς, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία πως η πιο κρύα «στεριά» του πλανήτη είναι η Ανταρκτική, στον Νότιο Πόλο. Παγετώνες που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως τους αρχαιότερους του πλανήτη, χιόνι που δεν λιώνει ποτέ, ελάχιστοι ανθρώπινοι οικισμοί που είναι κατά βάση ερευνητικοί σταθμοί και συγκεκριμένα είδη ζώων, μεταξύ των οποίων οι πιγκουίνοι, δημιουργούν ένα μοναδικής ομορφιάς, αν και αφιλόξενο, τοπίο.

  1. Καζακστάν

Το Καζακστάν ως χώρα έχει ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Πολύ έντονες διακυμάνσεις στο υψόμετρο, με αποτέλεσμα να καταγράφονται και τεράστιες διαφορές θερμοκρασίας. Πολλές περιοχές πάντως παραμένουν καλυμμένες με πάγους και χιόνι όλο το χειμώνα, ενώ η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν επί μήνες.

  1. Ρωσία

Η Ρωσία είναι μία από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου. Οι βόρειες περιοχές της είναι πολύ κρύες, με θερμοκρασίες που κινούνται γύρω από το μηδέν, ακόμα και το καλοκαίρι. Η Σιβηρία εξάλλου είναι μόνιμα καλυμμένη από χιόνι, ενώ ο βαρύς ρωσικός χειμώνας έπαιξε καθοριστικότατο ρόλο στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

  1. Γροιλανδία

Το μεγαλύτερο νησί στον κόσμο, η Γροιλανδία, βρίσκεται σε μεγάλο μέρος του εντός του Αρκτικού Κύκλου. Περιβάλλεται εξάλλου και από παγωμένες θάλασσες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ξηράς είναι μόνιμα καλυμμένο από πάγο. Οι θερμοκρασίες σπανίως ανεβαίνουν πάνω από το μηδέν, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως οι περισσότερες πόλεις και χωριά βρίσκονται στα παράλια και μάλιστα στα νότια της χώρας.

  1. Καναδάς

Ο Καναδάς είναι μία από τις βορειότερες χώρες του κόσμου, αν και σε καμία περίπτωση δεν είναι καλυμμένος μόνιμα από χιόνι. Παρά τις λίμνες και την καταπράσινη φύση του όμως, θεωρείται από τις πιο κρύες χώρες του κόσμου, καθώς τον χειμώνα οι θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές του φτάνουν τους -40°C.

  1. ΗΠΑ

Για την ακρίβεια, όσον αφορά στις ΗΠΑ, όλη τη… διαφορά κάνει η Αλάσκα, που είναι η μοναδική από τις 50 πολιτείες που βρίσκεται πιο βόρεια και από τον Καναδά. Πολύ κρύους χειμώνες όμως έχουν και όλες οι βόρειες πολιτείες, όπως η Μινεσότα με πολύ χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες.

  1. Ισλανδία

Με την Ισλανδία συμβαίνει το εξής: Αν και γεωγραφικά βρίσκεται πολύ βόρεια, οι χειμώνες της είναι πολύ ψυχροί ενώ τα καλοκαίρια της – σχετικά – θερμά. Το χειμωνιάτικο πυκνό χιόνι και οι σφοδρές χιονοθύελλες ρίχνουν το θερμόμετρο κάτω από τους -10°C πολύ συχνά και επί μακρόν, ειδικά στα βόρεια του νησιού.

  1. Φινλανδία

Η Φινλανδία είναι η πιο κρύα χώρα της Σκανδιναβικής χερσονήσου και μάλιστα «με διαφορά». Σε όλη τη χώρα χιονίζει πολύ και το κρύο είναι πάρα πολύ αισθητό, ενώ δεν είναι τυχαίο πως οι Φινλανδοί διαπρέπουν σε όλα τα χειμερινά σπορ.

  1. Εσθονία

Οι υπό του μηδενός θερμοκρασίες που καταγράφονται όλη την περίοδο του χειμώνα στην Εσθονία, της δίνουν μία θέση στις 10 πιο κρύες χώρες του κόσμου. Δεν οφείλονται όμως τόσο στο χιόνι, αλλά στους δυνατούς, παγωμένους ανέμους που ρίχνουν τον υδράργυρο σε πολύ χαμηλά επίπεδα για πολύ καιρό.

  1. Μογγολία

Από τη λίστα αυτή δεν θα μπορούσε να λείπει η Μογγολία, που συνορεύει με τη Ρωσία και το Καζακστάν, στην κεντρική Ασία. Τα ψηλά της βουνά συντελούν στην αίσθηση του κρύου στη χώρα, ενώ οι θερμοκρασίες συχνά τον χειμώνα κινούνται γύρω από τους -20° C.