ΚΟΣΜΟΣ

Στα άκρα Ρωσία και ΗΠΑ: Η πρόκληση του Πούτιν και το «δεν μετανιώνω για το φονιάς» του Μπάιντεν

Στα άκρα Ρωσία και ΗΠΑ: Η πρόκληση του Πούτιν και το «δεν μετανιώνω για το φονιάς» του Μπάιντεν
AP Images

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να απαντάει στον χαρακτηρισμό «φονιάς χωρίς ψυχή» που του απέδωσε ο Τζο Μπάιντεν. Δεν μετανιώνει για όσα υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος, τον προκαλεί για ζωντανό διάλογο online ο Ρώσος ομόλογός του.

Το ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία έχει αναβιώσει τα τελευταία 24ωρα, μετά τη συνέντευξη του Τζο Μπάιντεν στην οποία υποστήριξε πως το Κρεμλίνο θα πληρώσει για τις πράξεις του και χαρακτήρισε ως «φονιά» τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων πως «δεν πιστεύω πως ο Πούτιν έχει στα αλήθεια ψυχή», με τον Ρώσο ομόλογό του να του απαντά σε έντονο ύφος.

«Όταν ήμουν παιδί, όταν διαφωνούσαμε μεταξύ μας στην παιδική χαρά, λέγαμε ‘ό,τι λες (για τους άλλους’, είσαι εσύ» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν το πρωί της Πέμπτης (18.03), ωστόσο, στη διαμάχη των δυο ηγετών δίνεται συνέχεια. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Πσάκι, στη διάρκεια της ενημέρωσης προς τον Τύπο υποστήριξε πως ο Τζο Μπάιντεν δεν μετανιώνει για όσα είπε, τονίζοντας παράλληλα πως οι δυο χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια για τις μεταξύ τους σχέσεις.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, από την πλευρά του, είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο και μάλιστα προκάλεσε τον Μπάιντεν να έχουν έναν νέο κύκλο συζητήσεων αλλά με τους δικούς του όρους. «Θέλω να προσκαλέσω τον πρόεδρο Μπάιντεν να συνεχίσουμε τις συζητήσεις, αλλά να το κάνουμε ζωντανά, να το κάνουμε online», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Χωρίς καμία καθυστέρηση, με ανοικτά χαρτιά, απευθείας συζήτηση. Μου φαίνεται ότι θα είναι ενδιαφέρον τόσο για τους πολίτες της Ρωσίας όσο και για τους πολίτες των ΗΠΑ αλλά και για άλλες χώρες», σχολίασε ο Πούτιν στο Rossiya 24. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται έτοιμος να διεξάγει μια τέτοια ζωντανή συζήτηση με τον Μπάιντεν ακόμα και την Παρασκευή (19.03), ωστόσο, πηγές αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανό να προτείνει επίσημα να διεξαχθεί τη Δευτέρα.

Τα ρεπορτάζ στη Ρωσία αναφέρουν πως ο Πούτιν έχει δώσει ήδη εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να προετοιμάσει την πιθανότητα για μια τέτοια ζωντανή συνομιλία με τον Μπάιντεν. Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως είναι έτοιμος να συζητήσει όλα τα διεθνή θέματα, τη μάχη κατά της πανδημίας αλλά και περιφερειακά ζητήματα όπως την εμπλοκή των δυο κρατών σε διαμάχες άλλων κρατών αλλά και την ευρύτερη σταθερότητα και ασφάλεια στον πλανήτη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca