ΚΟΣΜΟΣ

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας: Κυρώσεις στη Μόσχα για εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας: Κυρώσεις στη Μόσχα για εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές

Κυρώσεις ενάντια στη Μόσχα για την φερόμενη εμπλοκή της στις αμερικανικές εκλογές καθώς και για τις κυβερνο-επιθέσεις με στόχο τις ΗΠΑ, ετοιμάζεται να επιβάλλει η κυβέρνηση Μπάϊντεν.

Αγριεύει η κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας , με τους αναλυτές να προβλέπουν...αναβίωση του Ψυχρού Πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες. Νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση -την ώρα μάλιστα που κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία- οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον ενάντια στη Μόσχα που αναμένεται να πυροδοτήσουν έντονες αντιδράσεις απο την πλευρά του Κρεμλίνου.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται να μπουν σε «μαύρη λίστα» 30 οντότητες, να απελαθούν τουλάχιστον 10 Ρώσοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και να ανακοινωθούν μέτρα που θα στοχεύουν στα ρωσικά ομόλογα.

Οι αμερικανικές κυρώσεις θα επιβληθούν λόγω της φερόμενης ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020 και για το «χακάρισμα» στη SolarWinds. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται επίσης να εκδώσει εκτελεστική εντολή που θα απαγορεύει στα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αγοράζουν ομόλογα σε ρούβλια από τον Ιούνιο, ανέφεραν πηγές στο CBS News.

Οι κυρώσεις θα επιβληθούν εν μέρει ως αντίδραση στην παραβίαση κυβερνο-ασφάλειας που επηρέασε το λογισμικό της SolarWinds, η οποία κατά την αμερικανική κυβέρνηση πιθανότατα ενορχηστρώθηκε από τη Ρωσία.

Με την παραβίαση αυτή χάκερ απέκτησαν πρόσβαση σε χιλιάδες εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούσαν τα προϊόντα της εταιρείας. Ερευνητές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο εντόπισαν πέρυσι παραβίαση σε ένα λογισμικό που ονομάζεται SolarWinds - εισβολή που έδωσε πρόσβαση στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου- σε 18.000 κυβερνητικά και δίκτυα υπολογιστών.
Η Ουάσιγκτον σκοπεύει επίσης να τιμωρήσει τη Μόσχα για τη φερόμενη παρέμβασή της στις αμερικανικές εκλογές του 2020. Πρόσφατη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανέφερε πως το Κρεμλίνο πιθανότατα παρενέβη με στόχο να επηρεάσει το αποτέλεσμα υπέρ του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Άρωμα» Ψυχρού Πολέμου στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας

Οι κυρώσεις «έρχονται» σε μία ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο για τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις. Σε τηλεφώνημα με τον Ρώσο ομόλογό του την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα «υπερασπιστούν σθεναρά» τα εθνικά τους συμφέροντα. Ο Μπάιντεν πρότεινε επίσης συνάντηση με τον Πούτιν «σε μία Τρίτη χώρα», επαφή που θα μπορούσε να επιτρέψει στους δύο ηγέτες να αναζητήσουν οδούς συνεργασίας.

Σε συνέντευξή του ωστόσο τον περασμένο μήνα είχε αποκαλέσει «δολοφόνο» τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι οι ημέρες που ο Ρώσος πρόεδρος δρούσε ανενόχλητος ανήκουν στο παρελθόν. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν επίσης δημόσια τη Ρωσία για τις επιθετικές ενέργειες στην Ουκρανία. Η Ρωσία ενισχύει το τελευταίο διάστημα τη στρατιωτική της παρουσία στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.
«Η εχθρότητα και οι απρόβλεπτες ενέργειες των ΗΠΑ μας αναγκάζουν να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Καραϊβάζ: Τα δρομολόγια, οι πρόβες και η χρονομέτρηση -Ήθελαν το τέλειο έγκλημα οι δράστες