ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση και έκδοση για τη δημιουργική σχέση του Azzedine Alaïa με τον Peter Lindbergh

Έκθεση και έκδοση για τη δημιουργική σχέση του Azzedine Alaïa με τον Peter Lindbergh

Στη φιλική σχέση και δημιουργική συνεργασία του σχεδιαστή μόδας Azzedine Alaïa με τον εμβληματικό φωτογράφο μόδας είναι αφιερωμένα το λεύκωμα «Peter Lindbergh. Azzedine Alaïa» που εξέδωσε προσφάτως ο οίκος TASCHEN και η έκθεση «AZZEDINE ALAÏA, PETER LINDBERGH» που εγκαινιάστηκε εδώ και λίγες μέρες στο Fondation Azzedine Alaïa, στο Παρίσι.

Η τύχη ήταν που έφερε τους Azzedine και Peter στον κόσμο της μόδας. Πριν εγκατασταθούν στο Παρίσι, είχαν πρόγραμμα να γίνουν γλύπτης (ο πρώτος) και ζωγράφος (ο δεύτερος). Αν και προέρχονταν από διαφορετικά σημεία στον πλανήτη – από τη Τυνησία ο Azzedine, από τη Γερμανία ο Peter – οι ορίζοντές τους ήταν συγγενείς. Ξένοι ήταν ο ένας με τον άλλο όταν συναντήθηκαν το 1979 στη γαλλική πρωτεύουσα, αλλά σύντομα ανακάλυψαν ότι η ματιά τους ήταν κοινή: ασκητική χρήση του μαύρου, έλξη για τη διαχρονική ομορφιά και πίστη στην υπεράνθρωπη γυναικεία φύση.

Πλέον, μπορούσε κανείς να μιλά για καλλιτεχνικό δίδυμο: είτε έχει να κάνει με τη Yasmin Le Bon η οποία με μεγάλες δρασκελιές περνά από τους όλο λιμνούλες από τα νερά της βροχής δρόμους της Μονμάρτρης έχοντας μια μπαγκέτα υπό μάλης είτε πρόκειται για τη Naomi Campbell που γελά, σε μια παραλία στη Ντοβίλ. «Με τον Peter γνωριζόμαστε από τότε που ξεκίνησα. Ξέρουμε πολύ καλά ο ένας τον άλλο. Δεν χρειάζεται καν να μιλάμε. Τα πάντα ρέουν» είχε πει κάποτε ο Alaïa για τη συνεργασία τους που κράτησε μια ζωή. «Ο Azzedine κι εγώ είμαστε κ... και βρακί» είχε προσθέσει αργότερα ο Lindbergh.

Το λεύκωμα που εξέδωσε ο TASCHEN αριθμεί 240 σελίδες και στον σύνδεσμο ( https://www.taschen.com/pages/en/catalogue/photography/all/05373/facts.peter_lindbergh_azzedine_alaa.htm?change_user_country=GB&gclid=CjwKCAjwqIiFBhAHEiwANg9sztB0yyrXgPQPjiDEWbT8hV1_7bEZl5Xb9fmqWzaM7rx_btsOQfWPyBoCUCIQAvD_BwE ) μπορούμε να ξεφυλλίσουμε λίγες.

Η έκθεση στο Fondation Azzedine Alaïa ( https://fondationazzedinealaia.org/en/expositions/azzedine-alaia-peter-lindbergh/ ) ολοκληρώνεται στις 14 Νοεμβρίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.