ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Το τζαμί του Ερντογάν στην πλατεία Ταξίμ και η αντιπαράθεση για αυτό

Πλατεία Ταξίμ
AP

Αντιπαράθεση είναι σε εξέλιξη στην Τουρκία για το τζαμί στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη- Ένα τέμενος που οραματίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν για να αλλάξει αρχιτεκτονικά το πρόσωπο της Κωνσταντινούπολης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, για αρκετά χρόνια το υπό κατασκευή τζαμί δέσποζε στην πλατεία. Εγκαινιάζοντας το νέο τέμενος την Παρασκευή ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε στους 2.500 πιστούς: «Για μεγάλο διάστημα δεν επιτρεπόταν εδώ η κατασκευή τζαμιού. Οι πιστοί έπρεπε να γονατίζουν πάνω σε εφημερίδες. Μετά από αγώνα 150 ετών η Κωνσταντινούπολη αποκτά ένα ακόμα σημαντικό τζαμί».

Η ολοκλήρωση του έργου καθυστέρησε λόγω της αντίστασης της αντιπολίτευσης, του δήμου και της πολεοδομίας. Ο Τούρκος προέδρος έκανε λόγο στην πρώτη προσευχή της Παρασκευής στο νέο τζαμί για «κόλπα, απάτες, ψέματα και παγίδες».

Για τον πρόεδρο Ερντογάν το τζαμί στη πλατεία Ταξίμ είναι απλά ένα ακόμα βήμα προς τη ριζική αναμόρφωση της ευρύτερης περιοχής, όπως την υποσχέθηκε μετά την νίκη στις εκλογές του 2011. Το όραμα Ερντογάν περιλάμβανε την κατασκευή συνολικά εννέα νέων κτιρίων.

Επικριτικές φωνές επιρρίπτουν στον πρόεδρο Ερντογάν ότι αναδεικνύει το οθωμανικό παρελθόν θέλοντας να περιθωριοποιήσει την δημοκρατική παράδοση της Τουρκίας- και επί της προκειμένης η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η πλατεία Ταξίμ θεωρείται σύμβολο των προσπαθειών εκσυγχρονισμού της Τουρκίας.

Πηγή: Deutsche Welle

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.