ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν απέκτησε υπαρχηγό - Το πρόσωπο - γρίφος

Κιμ Γιονγκ Ουν
AP

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν απέκτησε υπαρχηγό στο πλευρό του, σύμφωνα με αποσπάσματα ενός κυβερνητικού εγγράφου που επικαλείται το CNN.

Η συγκεκριμένη θέση δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο ως μέρος της αναθεώρησης των κανόνων του Εργατικού Κόμματος της Κορέας (WPK), του κομμουνιστικού πολιτικού οργάνου που κυβερνά την απομονωμένη χώρα.

Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό ποιος είναι το νούμερο Νο 2, πίσω από τον Κιμ, σύμφωνα με το CNN.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η θέση ενδεχομένως να έχει καταληφθεί από τον Τζο Γιονγκ Γουόν ή τον Κιμ Τοκ Χουν, δύο από τους πιο ισχυρούς άνδρες στην κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας.

Ο Τζο, ηλικίας περίπου 60 ετών, πιστεύεται ότι είναι ένας από τους πιο μακροχρόνιους και αξιόπιστους βοηθούς του Κιμ Γιονγκ Ουν και υπηρετεί ως γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του WPK. Φωτογραφίζεται συχνά μαζί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Ο Κιμ Τοκ Χουν είναι ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης.

Ο Τζο και ο Κιμ, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας, προεδρεύουν σε συναντήσεις και πραγματοποίησαν επίσημες επισκέψεις σε όλη τη χώρα φέτος, οι οποίες στο παρελθόν πιθανότατα θα είχαν πραγματοποιηθεί μόνο από τον Κιμ.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι μόνο τα μέλη της μόνιμης επιτροπής Politburo, το ανώτατο κλιμάκιο του WPK, θα είναι επιλέξιμα για το νέο ρόλο. Αυτό σημαίνει ότι η ισχυρή αδερφή του δικτάτορα, Κιμ Γιο Γιονγκ, πιθανότατα δεν είναι το άτομο που προκρίθηκε για τον ρόλο.

Αν και η Γιο Γιονγκ έχει επιρροή «συγκρίσιμη με το δεύτερο ισχυρότερο άτομο στη Βόρεια Κορέα», δεν κατέχει υψηλό βαθμό στο WPK. Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Ενοποίησης, Λι Γιονγκ-Σεοκ, είπε ότι είναι πιθανό η αδερφή του να μπορεί να πάρει τη θέση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Δεν υπάρχει τίποτα, πάντως, που να δείχνει ότι η δημιουργία της θέσης αυτής έχει καμία σχέση με την υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο έντονης φημολογίας πέρσι, όταν είχε «εξαφανιστεί» από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης για αρκετές εβδομάδες.

Είναι επίσης απίθανο όποιος κατέχει τη νέα θέση, επίσημα ο πρώτος γραμματέας του WPK, να πάρει την εξουσία από τον Κιμ Γιονγκ Ουν αν πεθάνει ή καταστεί ανίκανος να κυβερνήσει.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι θα ήταν δύσκολο για τον Κιμ να ορίσει έναν διάδοχο εκτός της άμεσης οικογένειάς του, η οποία κυβερνά τη Βόρεια Κορέα από την ίδρυσή της. Αλλοι πιστεύουν ότι, όντας στα 30 του, είναι απλά πολύ νέος για να σκεφτεί ένα σχέδιο διαδοχής.

Ο Κιμ μπορεί απλά να αναθέτει ορισμένα από τα επίσημα καθήκοντά του για να μειώσει τον φόρτο εργασίας του. Διατήρησε ένα εξαντλητικό πρόγραμμα γεμάτο δημόσιες εμφανίσεις μέχρι πέρυσι, όταν σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε από την αδερφή του να επιβλέπει τις «γενικές κρατικές υποθέσεις» ως μέρος των πρωτοβουλιών του για την κατανομή των βαρών.

Ο Τσεονγκ Σέονγκ-Τσανγκ, διευθυντής του κέντρου Σπουδών της Βόρειας Κορέας στο Ινστιτούτο Sejong, εκτιμά ότι ο Κιμ μπορεί να είμαι άνετος με την ανάθεση περισσότερων καθηκόντων σε άλλους, επειδή είναι σίγουρος για τον «έλεγχο της εξουσίας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση βιτριόλι - Δικηγόρος της Ιωάννας στο Newsbomb.gr: Είναι μαχήτρια και θα τα καταφέρει

Ροή Ειδήσεων