ΚΟΣΜΟΣ

Koρονοϊός - Ανάλυση: Γιατί η Covid-19 δεν μπορεί να συγκριθεί με τη γρίπη

Koρονοϊός - Ανάλυση: Γιατί η Covid-19 δεν μπορεί να συγκριθεί με τη γρίπη

Πολλοί ειναι εκείνοι που εξακολουθούν να παρομοιάζουν την Covid-19 με τη γρίπη. Οι ομοιότητες ανάμεσα στις δύο παθήσεις ειναι αρκετές, οι επιστήμονες ωστόσο τονίζουν οτι  κορονοϊός είναι πιο μεταδοτικός και πιο θανατηφόρος από τη γρίπη και το βασικότερο ο πλανήτης δεν διαθέτει τον ίδιο μηχανισμό παγκόσμιας «θωράκισης» απέναντι στη νέα υγειονομική πρόκληση.

Την ώρα που πολλές χώρες του κόσμου ετοιμάζονται να χαλαρώσουν περαιτέρω τους περιορισμούς και τα μέτρα κατά του κορονοϊού, τα μηνύματα από τις αρμόδιες Αρχές αλλάζουν.

Η Βρετανία λόγου χάρη προχωράει σταδιακά σε άρση των μέτρων, μετά το πετυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού που εφάρμοσε.

«Φτάσαμε σε ένα κρίσιμο σημείο στην πανδημία όπου οι κανόνες θα αντικατασταθούν από προσωπικές αποφάσεις. Το σύνθημα τώρα είναι ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, όπως και με την εποχική γρίπη» γράφει ο Guardian.

Οι ομοιότητες του κορονοϊού με τη γρίπη

Η πανδημία της Covid-19 έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα αμέτρητες συγκρίσεις μεταξύ του κορονοϊού και της γρίπης καθώς οι δύο ασθένειες έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά.

Και οι δύο είναι μεταδοτικές, δυνητικά θανατηφόρες λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Μπορούν να εξαπλωθούν μέσω αερολυμάτων, σταγονιδίων και μολυσμένων επιφανειών.

Και έχουν αρκετά κοινά συμπτώματα, όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας, ο πονοκέφαλος και η κόπωση.

Τον επόμενο χειμώνα, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθούν να διαχειριστούν οι υγειονομικοί θα είναι ο διαχωρισμός των ασθενών του κορονοϊού από εκείνους της γρίπης.

Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο ασθένειες

Υπάρχουν όμως εντυπωσιακές διαφορές μεταξύ του κορανοϊού και της γρίπης που έχουν σημασία για τη δημόσια υγεία.

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται ταχύτερα από τη γρίπη και μπορεί να προκαλέσει πολύ πιο σοβαρή ασθένεια. Τα συμπτώματα του επίσης, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να εμφανιστούν και οι άνθρωποι μπορεί να παραμένουν μολυσμένοι για περισσότερο χρόνο ,με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπείς στη μετάδοσή του.

Η εποχική γρίπη υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, με αποτέλεσμα η λοίμωξη και η προστασία από τα εμβόλια να περιορίζει πλέον τα κρούσματα και τους θανάτους.

Ο ρυθμός μετάδοσης

Η ανάλυση των προηγούμενων εξάρσεων της γρίπης υποδηλώνει ότι ο δείκτης R για την εποχική γρίπη - ο αριθμός δηλαδή των ατόμων στα οποία μεταδίδεται ο ιός – είναι κατά μέσο όρο 1,28. Αυτό σημαίνει ότι μια ομάδα τεσσάρων ατόμων με γρίπη μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πέντε ακόμη άτομα.

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται πολύ πιο εύκολα. Για την παραλλαγή «Δελτα» που «τρέχει» τώρα σε όλο τον κόσμο, ο δείκτης R ειναι περίπου επτά, οπότε ελλείψει εμβολίων και άλλων παρεμβάσεων, ένα μόνο κρούσμα περίπτωση θα μολύνει κατά μέσο όρο άλλα επτά άτομα.

Καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού συνεχίζονται και ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται, η ανοσία στον κοροναϊό θα μειώσει τον δεικτη R κάτω, οι επιστήμονες διαφωνούν ωστόσο με ποιο ρυθμό.

Ο κορονοϊός είναι πιο θανατηφόρος από τη γρίπη, κυρίως επειδή οι ηλικιωμένοι είναι πολύ πιο ευάλωτοι.

Η εποχική γρίπη σκότωσε περίπου 44.505 ανθρώπους στην Αγγλία κατά τη διάρκεια των τριών περιόδων γρίπης από το 2015-16 έως το 2018-19.

Ο αριθμός αυτός είναι ίδιος με τους θανάτους από κορονοϊό στην Αγγλία τις πρώτες εννέα εβδομάδες του 2021. Μια σημαντική διαφορά είναι ότι ο αριθμός της γρίπης λαμβάνει υπόψη την προστασία των εμβολίων της γρίπης, όπου η αποτελεσματικότητα έως και 50% θεωρείται καλή.

Τι γίνεται με τα εμβόλια

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο αναλογικό αντίκτυπο στους θανάτους απο τη νόσο. Μέχρι στιγμής, τα πιο συνηθισμένα εμβόλια για την Covid-19 που χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο - τα σκευάσματα της Οξφόρδης και των Pfizer / BioNTech - μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας κατά περισσότερο από 90%.

Ως αποτέλεσμα, το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει μειώσει σημαντικά τους θανάτους σε λιγότερους από 20 την ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα εμβόλια ωστόσο κάνουν πολύ περισσότερα για την πρόληψη του θανάτου από ότι για την μετάδοση του ιού, οπότε τα κρούσματα θα αυξάνονται για αρκετό καιρό ακόμη.

Όσο πιο πολύ επεκτείνεται η επιδημία, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει ο ιός να «βρει» ευάλωτα άτομα που δεν εμβολιάστηκαν ή δεν προστατεύθηκαν επαρκώς από το εμβόλιο.

Ενώ τα εμβόλια αποδυναμώνουν δραματικά τη σχέση μεταξύ κρουσμάτων και θανάτων, είναι απίθανο να την «σπάσουν» εντελώς.

Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ του κορονοϊού, της γρίπης και των εμβολίων που τα καταπολεμούν μπορούν εύκολα να παραλείψουν ένα πιο θεμελιώδες ζήτημα. Το να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό όπως ζούμε με τη γρίπη δεν σημαίνει ότι η κοινωνία μπορεί να «σηκώσει» ένα τέτοιο βάρος.

Το παγκόσμιο σύστημα υγειονομικής «θωράκισης»

Κάθε χρόνο, ένα ολοκληρωμένο παγκόσμιο δίκτυο παρακολούθησης εντοπίζει ποιες παραλλαγές της γρίπης κυκλοφορούν και πιθανότατα θα αποτελέσουν απειλή την επόμενη σεζόν.

Αυτές οι πληροφορίες καθορίζουν ποια στελέχη θα εισαχθούν στα ετήσια εμβόλια γρίπης που στη συνέχεια θα διατεθούν στις καθιερωμένες εθνικές εκστρατείες.

Καθ 'όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης, οι αρχές δημόσιας υγείας εκδίδουν μετρήσεις και εάν χρειάζεται, ανανεώνουν τις συμβουλές και τις συστάσεις τους.

Δεν υπάρχει ακόμη ανάλογο παγκόσμιο σύστημα για τον κορονοϊό. Άλλωστε παρά τον δοκιμασμένο μηχανισμό προστασίας που θωρακίζει τον κόσμο από τη γρίπη, ο αριθμός των θανάτων από τον ιό σε ένα τυπικό έτος εξακολουθεί να είναι σημαντικός.

Κάθε χειμώνα, η γρίπη προκαλεί μεγάλους κλυδωνισμούς στα εθνικά συστήματα υγείας και δεν είναι λίγες οι φορές που τα ωθεί στα όριά τους.

Πλέον η πρόκληση θα είναι διπλή λένε οι ειδικοί. Αυτό σημαίνει οτι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με ένα διπλό «κύμα», κάθε χειμώνα καθώς ο κορονοϊός και η γρίπη πιθανότατα θα «φθάνουν» μαζί.

Mε πληροφορίες απο Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σύψας: Χαμηλότερος από το 2020 ο κίνδυνος καραντίνας αλλά δεν είναι μηδέν