ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πάνω απο 800.000 ο συνολικός αριθμός των θανάτων απο κορονοϊό

Aυξάνονται οι θάνατοι απο κορονοϊό στις ΗΠΑ
Aυξάνονται οι θάνατοι απο κορονοϊό στις ΗΠΑ
ΑP

ΗΠΑ: Ξεπεράστηκε το ορόσημο των 800.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, με βάση (και) την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς

Οι ΗΠΑ, επισήμως η χώρα που έχει υποστεί το βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία του νέου κορονοϊού στην υφήλιο, ξεπέρασε χθες Τρίτη το τραγικό ορόσημο των 800.000 θανάτων εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, με βάση την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Ο αριθμός τους (επακριβώς 800.266 ως τη 01:22 ώρα Ελλάδας) είναι υψηλότερος από τον πληθυσμό ολόκληρων αμερικανικών πολιτειών, όπως η Βόρεια Ντακότα ή η Αλάσκα. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενο δικά του δεδομένα, μετέδωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως το συγκεκριμένο ορόσημο ξεπεράστηκε την Κυριακή (25053337).

Οι μισοί και πλέον θάνατοι, περίπου 450.000, επήλθαν μέσα στο 2021, μολονότι υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια από τον Δεκέμβριο του 2020, που έγιναν ευρέως διαθέσιμα την άνοιξη του 2021 στον γενικό πληθυσμό.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν το τρέχον διάστημα κατά μέσον όρο 1.150 θανάτους εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 την ημέρα, κατά τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), της κυριότερης ομοσπονδιακής υπηρεσίας δημόσιας υγείας.

Στη μεγάλη πλειονότητά τους, οι άνθρωποι που υπέκυψαν φέτος ήταν μη εμβολιασμένοι. Περίπου το 72% του αμερικανικού πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά της COVID-19, ποσοστό χαμηλότερο από αυτά αρκετών άλλων κρατών, όπως η Γαλλία.

«Καθώς περνάμε το συμβολικό όριο των 800.000 Αμερικανών που πέθαναν εξαιτίας της COVID-19, θυμόμαστε τον καθέναν τους, τις ζωές που έζησαν, προσευχόμαστε για τους δικούς τους», ανέφερε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του.

«Ξέρω πως είναι να έχεις μια καρέκλα αδειανή στο τραπέζι της κουζίνας, ειδικά την περίοδο των γιορτών, και η καρδιά μου βρίσκεται σε κάθε οικογένεια που βιώνει αυτή την οδύνη», πρόσθεσε.

Οι επικεφαλής του Κογκρέσου τήρησαν χθες Τρίτη το βράδυ ενός λεπτού σιγή για να αποτίσουν φόρο τιμής στις ζωές που χάθηκαν.

«Θυμόμαστε τα 800.000 αγαπημένα πρόσωπα που δεν έφθασαν μέχρι εδώ: έναν πατέρα, έναν παππού, μια μητέρα, μια γιαγιά, έναν φίλο, ένα οικείο πρόσωπο στη γειτονιά», ανέφερε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. «Όλοι ξέρουμε κάποιον που πήρε αυτή η αρρώστια».

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν αυτό το μακάβριο ορόσημο ενώ πλήττονται από το λεγόμενο πέμπτο κύμα της πανδημίας, που αποδίδεται –όπως και το προηγούμενο– στην παραλλαγή Δέλτα του ιού.

Ωστόσο, ειδικοί ανησυχούν πλέον για την παραλλαγή Όμικρον, που έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στη χώρα, μολονότι δεν αποτελεί για την ώρα παρά μόλις το 3% των νέων μολύνσεων, που πλέον έχουν ξεπεράσει τις 50,2 εκατ. συνολικά.

Η Όμικρον εξαπλώνεται με ρυθμό άνευ προηγουμένου σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι ΗΠΑ θρηνούν τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων εξαιτίας της πανδημίας στην υφήλιο σε απόλυτα μεγέθη, με βάση τα επίσημα στοιχεία των κυβερνήσεων, ακολουθούμενες από τη Βραζιλία, την Ινδία, το Μεξικό και τη Ρωσία.

Σε παγκόσμια κλίμακα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει τους 5,3 εκατ. νεκρούς από τα τέλη του 2019, βάσει του απολογισμού του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται στις κυβερνητικές ανακοινώσεις, μέχρι χθες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των θανάων πιθανόν είναι διπλάσιος ως τριπλάσιος στην πραγματικότητα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άσχημα παιχνίδια με τον θάνατο του Γιώργου Τράγκα

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας - Ποιες περιοχές θα «ντυθούν» στα λευκά

Ράδιο Αρβύλα: Η απάντηση του Αντώνη Κανάκη στον Άδωνι Γεωργιάδη – «Είστε ηθικοί αυτουργοί»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.