ΚΟΣΜΟΣ

Νόβακ Τζόκοβιτς: Το φιάσκο των Αυστραλών, το «ξενοδοχείο της ντροπής» και η μόλυνση απο κορονοϊό

O Nόβακ Τζόκοβιτς σε γκράφιτι
O Nόβακ Τζόκοβιτς σε γκράφιτι
ΑΡ

Δικαστικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ο Σέρβος σούπερ σταρ του τένις Νόβακ Τζόκοβιτς είχε λάβει ιατρική εξαίρεση επειδή προσβλήθηκε από τον κορονοϊό, δύο εβδομάδες πριν πετάξει για την Αυστραλία. Αίσθηση προκαλούν την ίδια ώρα οι αποκαλύψεις για το ξενοδοχείο όπου διαμένει στη Μελβούρνη

 

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ζήτησε προσωπικό σεφ για να μπορέσει να ακολουθήσει το αυστηρό διατροφικό του πρόγραμμα, όσο διαρκεί η περιπέτειά του στην Αυστραλία. Επίσης ζήτησε να μεταφερθεί σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα με γήπεδο τένις, ώστε να μπορεί να κάνει προπονήσεις. Οι αυστραλιανές αρχές όμως απέρριψαν όλα τα αιτήματα του Σέρβου πρωταθλητή.

Οι 32 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που μένουν στο ξενοδοχείο της Μελβούρνης εν τω μεταξύ έχουν παραπονεθεί για κακές συνθήκες διαβίωσης, όπως αποκαλύπτει η Daily Mail. Καταγγέλλουν τρόφιμα με σκουλήκια, μουχλιασμένο ψωμί και ζωύφια στα δωμάτια όπου διαμένουν.

Φωτογραφίες απο το ξενοδοχείο της ντροπής στη Μελβούρνη

Ο κορυφαίος τενίστας στον κόσμο έχει ενημερωθεί ότι δεν θα λάβει ειδική μεταχείριση όσο παραμένει υπό κράτηση στο Park Hotel στο Carlton, από το βράδυ της Τετάρτης, σε ένα δωμάτιο που στοιχίζει 109 δολάρια τη βραδιά.

Ο Τζόκοβιτς είχε ζητήσει έναν προσωπικό σεφ για να μπορέσει να διατηρήσει την πολύ αυστηρή δίαιτά του καθώς ο επαγγελματίας του τένις έχει δυσανεξία στη γλουτένη. Ο 34χρονος τενίστας προσφέρθηκε ακόμη και να πληρώσει για ιδιωτικούς φρουρούς με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να μείνει αλλού μέχρι την προγραμματισμένη ακρόαση για την υπόθεσή του.

To έγγραφο με τις σχετικές οδηγίες της αυστραλιανής κυβέρνησηςDaily Mail

Έχει επίσης ζητήσει να μεταφερθεί σε ένα νοικιασμένο διαμέρισμα με γήπεδο τένις, ώστε να μπορεί να προπονείται και να παραμείνει σε άριστη κατάσταση ενόψει του Australian Open, με το τουρνουά να ξεκινά σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα στις 17 Ιανουαρίου. Όμως η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη απέρριψε όλα τα αιτήματά του και επέμεινε ότι θα παραμείνει στο ξενοδοχείο μέχρι να αποφανθεί δικαστήριο για την απέλασή του τη Δευτέρα.

Ο Τζόκοβιτς κρατείται σε μια μονάδα μετανάστευσης στη Μελβούρνη, αφού ακυρώθηκε η βίζα του μετά από έλεγχο της ιατρικής εξαίρεσης που είχε εξασφαλίσει για να ταξιδέψει στο πρώτο μεγάλο τουρνουά τένις της χρονιάς.

H μόλυνση απο κορονοϊό

Οι δικηγόροι του ισχυρίζονται τώρα ότι στην πραγματικότητα του χορηγήθηκε εξαίρεση για να εισέλθει στην Αυστραλία επειδή προσβλήθηκε από Covid-19 τον περασμένο μήνα.

Σε δικαστικά έγγραφα που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο, αναφέρεται ότι ο Σέρβος αθλητής θετικός στο διαγνωστικό τεστ στις 16 Δεκεμβρίου και «δεν είχε πυρετό ή αναπνευστικά συμπτώματα του Covid-19 τις τελευταίες 72 ώρες». Τα έγγραφα αναφέρουν ότι είχε γραπτή άδεια από το τμήμα μετανάστευσης της Αυστραλίας πριν ταξιδέψει στη χώρα με ιατρική εξαίρεση από τους κανόνες εμβολιασμού.

Yποστηρικτές του ΤζόκοβιτςΑ.Ρ

Την 1η Ιανουαρίου, ο Σέρβος αθλητικός αστέρας έλαβε «ένα έγγραφο από το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων (το οποίο) λεγε οτι ότι «οι απαντήσεις του υποδεικνύουν ότι εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για άφιξη στην Αυστραλία χωρίς καραντίνα». Οι δικηγόροι του είπαν επίσης ότι στις 30 Δεκεμβρίου, το Tennis Australia του χορήγησε «ιατρική εξαίρεση από τον εμβολιασμό κατά της Covid-19» με βάση ότι είχε αναρρώσει πρόσφατα από τον ιό.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Η κράτησή του στο ξενοδοχείο έχει πυροδοτήσει συγκεντρώσεις στη Μελβούρνη και το Βελιγράδι, με τη σερβική κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι οι συνθήκες δεν «αρμόζουν» στον κορυφαίο αθλητή, ενώ η οικογένεια του Τζόκοβιτς κατηγόρησε την αυστραλιανή κυβέρνηση ότι συμπεριφέρεται στον γιο τους σαν «κρατούμενο».

Το ξενοδοχείο στη Μελβούρνη χρησιμοποιήθηκε ως χώρος κράτησης από τον Δεκέμβριο του 2020, με το προσωπικό και τους επισκέπτες να κάνουν λόγο για εστία υπερμετάδοσης κορονοϊού.

Τον Οκτώβριο, σχεδόν οι μισοί από αυτούς που κρατούνταν στο ξενοδοχείο βρέθηκαν θετικοί στο στέλεχος Δέλτα. Οι ένοικοι αναγκάζονται να μοιράζονται έναν κοινό χώρο κουζίνας και έναν αναλκυστήρα για να μετακινηθούν μεταξύ των ορόφων.

Ο Τζόκοβιτς ευχαρίστησε την οικογένειά του και τους θαυμαστές του για την υποστήριξή τους καθώς περιμένει να μάθει εάν θα απελαθεί. Την ίδια ώρα η σύζυγός του Γιελένα σε ανάρτησή της έκανε έκκληση για «αγάπη και συγχώρεση»

Η 35χρονη μητέρα δύο παιδιών, η οποία γνώρισε τον Τζόκοβιτς ως έφηβη έγραψε μεταξύ άλλων στο Instagram ότι «παίρνει μια βαθιά ανάσα για να ηρεμήσει και να βρει ευγνωμοσύνη (και κατανόηση ) αυτή τη στιγμή για όλα αυτά που συμβαίνουν.»

«Σας ευχαριστώ αγαπητοί άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιήσατε τη φωνή σας για να στείλετε αγάπη στον σύζυγό μου», πρόσθεσε. «Ο μόνος νόμος που πρέπει να σεβαστούμε όλοι πέρα από κάθε σύνορο είναι η Αγάπη και ο σεβασμός για έναν άλλο άνθρωπο».

Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας Κάρεν Άντριους είπε ότι ο Τζόκοβιτς μπορεί να φύγει όποτε θέλει και μένει με τη θέλησή του, ενώ οι δικηγόροι αμφισβητούν την απόφαση για τα σύνορα. Η υπόθεσή του αναμένεται να εξεταστεί από το δικαστήριο τη Δευτέρα.

«Ο κ. Τζόκοβιτς δεν κρατείται αιχμάλωτος στην Αυστραλία, είναι ελεύθερος να φύγει όποτε το επιλέξει και η Συνοριακή Δύναμη θα τον διευκολύνει πραγματικά», είπε.