ΕΚΤΑΚΤΟ

ΚΟΣΜΟΣ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουκρανία εκτός Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουκρανία εκτός Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουκρανία
AP IMAGES

Ουκρανία: Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη ρωσό-ουκρανική κρίση καθώς το Κίεβο έθεσε όλη τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κορυφώνεται η κλιμάκωση στην Ουκρανία καθώς το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας αποφάσισε να θέσει όλη την επικράτεια, πλην Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες.

Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη μετά την αναγνώριση Ντονμπάς και Λουγκάνσκ από τη Ρωσία ως «Λαϊκές Δημοκρατίες», ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί και η επιστράτευση χιλιάδων πολιτών ηλικιών 18-60 ετών, κάτι που φανερώνει πως το Κίεβο ετοιμάζεται πλέον για σύρραξη.

Παράλληλα το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε σήμερα, Τετάρτη, την επιβολή κυρώσεων σε 351 Ρώσους, περιλαμβανομένων βουλευτών που τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών περιοχών και της αποστολής ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Οι κυρώσεις περιορίζουν σχεδόν όλους τους πιθανούς τύπους δραστηριοτήτων, επιβάλλοντας ιδιαίτερα απαγόρευση εισόδου στην Ουκρανία, απαγόρευση πρόσβασης σε περιουσιακά στοιχεία, κεφάλαια, ιδιοκτησίες, άδειες για επιχειρήσεις. Το συμβούλιο ασφαλείας αναμένεται να επιβάλει τις κυρώσεις μετά την ψηφοφορία.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε, επίσης, σε πρώτη ανάγνωση προσχέδιο νόμου που επιτρέπει στους Ουκρανούς να φέρουν όπλα και να ενεργούν σε αυτοάμυνα.

«Η έγκριση αυτού του νόμου συνάδει πλήρως με τα συμφέροντα του κράτους και της κοινωνίας», αναφέρουν σε ένα σημείωμα οι συντάκτες του σχεδίου νόμου, προσθέτοντας πως αυτό είναι απαραίτητο λόγω των «υπαρχόντων απειλών και κινδύνων για τους πολίτες της Ουκρανίας».

Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι να βρούμε διπλωματικές λύσεις με τη Δύση για την Ουκρανία

Διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» για την κρίση στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν λίγες ώρες μετά το τελευταίο διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν για όσα συμβαίνουν στην περιοχή.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει για αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία ωστόσο επέμεινε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι «αδιαπραγμάτευτα».

«Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα. Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα», τόνισε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με την ευκαιρία της ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας.

Λίγο νωρίτερα ωστόσο είχε γίνει γνωστό πως ακυρώνεται η συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ που είχε προγραμματιστεί αρχικά για αύριο Πέμπτη (24/2)

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανακοίνωσε ότι δεν θα συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα ως ανεξαρτήτων κρατών των δύο αποσχισθεισών αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία.

«Τώρα που βλέπουμε ότι η εισβολή άρχισε και ότι η Ρωσία απέρριψε καθαρά τη διπλωματία, δεν έχει κανένα νόημα μια συνάντηση σε αυτό το στάδιο» δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ουκρανό ΥΠΕΞ, τον Ντμίτρο Κουλέμπα.

Τα αντιφατικά μηνύματα του Ρώσου προέδρου

Την ώρα που ο Πούτιν δηλώνει έτοιμος να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Δύση, νέες δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν χθες (22/2) δείχνουν τις ρωσικές δυνάμεις να συγκεντρώνουν περισσότερο εξοπλισμό και στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία καθώς κλιμακώνεται η ένταση και η πιθανότητα μεγαλύτερης σύγκρουσης.

Η ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies παρακολουθεί τη συσσώρευση της Ρωσίας εδώ και αρκετές εβδομάδες, σύμφωνα με το Reuters - και οι νέες εικόνες φαίνεται να δείχνουν τη χώρα να συνεχίζει να αποθηκεύει εξοπλισμό και στρατεύματα εν μέσω της αυξανόμενης κρίσης.

Περισσότερα από 100 οχήματα και σκηνές στρατιωτών φαίνονται σε ένα αεροδρόμιο έξω από το Mοζίρ της Λευκορωσίας στις εικόνες, οι οποίες δεν επαληθεύτηκαν ανεξάρτητα από το Reuters. Αυτό που φαίνεται να είναι ένα νέο νοσοκομείο εκστρατείας που χτίστηκε στο Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Στην τοποθεσία υπάρχουν ληδη στρατεύματα και εξοπλισμός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε σήμερα:

Ουκρανική κρίση: Φόβοι για ντόμινο ανατιμήσεων σε ενέργεια και τρόφιμα