ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κίνα και Βόρεια Κορέα θα συνεργαστούν δεδομένης της «νέας κατάστασης»

Κιμ Γιονγκ Ουν -  Σι Τζινπίνγκ
Κιμ Γιονγκ Ουν - Σι Τζινπίνγκ

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι «η φιλία και η συνεργασία» με την Πιονγκγιάνγκ θα ενισχυθούν.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε τη σημασία της σχέσης της χώρας του με τη Βόρεια Κορέα λόγω της απροσδιόριστης «νέας κατάστασης», ανέφεραν τα κορεατικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο, επικαλούμενα το κρατικό πρακτορείο KCNA της Πιονγκγιάνγκ.

Σύμφωνα με ένα μήνυμα από τον Σι προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν το Πεκίνο είναι έτοιμο να «αναπτύξει τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας Κίνας-ΛΔΚ» υπό το πρίσμα της «νέας κατάστασης». Η δήλωση δεν παρείχε λεπτομέρειες και δεν είναι σαφές εάν ο Σι αναφερόταν στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η μυστηριώδης ανακοίνωση έρχεται την ίδια ημέρα που το Πεκίνο «χτύπησε» την Ουάσιγκτον για την αποστολή πολεμικού πλοίου μέσω του στενού της Ταϊβάν για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, μια κίνηση που η Διοίκηση του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού περιέγραψε ως «προκλητική» – αλλά για την οποία οι ΗΠΑ επέμεναν ότι ήταν απλώς ένα ταξίδι «ρουτίνας» στα διεθνή ύδατα.

Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται σε «φάση προκλήσεων», λένε οι ΗΠΑ μετά τη συνάντηση των Ασιατών συμμάχων

Κάποιοι στις ΗΠΑ ανησυχούν ότι το Πεκίνο μπορεί να χτυπήσει για να καταλάβει την Ταϊβάν, την οποία θεωρεί δικό της έδαφος, ενώ η Ουάσιγκτον επικεντρώνεται στη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Βόρεια Κορέα επανεκκίνησε το διασυνοριακό εμπόριο με την Κίνα τον περασμένο μήνα, απελευθερώνοντας μέρος της οικονομικής έντασης που δημιουργήθηκε από τον αποκλεισμό λόγω κορoνοϊού. Η Κίνα είναι υπεύθυνη για το 90% του διμερούς εμπορίου της χώρας που έχει πληγεί από τις κυρώσεις και ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Κιμ εσκεμμένα διέκοψε τις δοκιμές πυραύλων κατά τη διάρκεια των πρόσφατων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου λόγω σεβασμού προς τη χώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανάλυση: Πόσο αντέχει να πολεμάει ο Πούτιν στην Ουκρανία - «Πονοκέφαλος» τα 15 δισ. την ημέρα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το τάγμα θανάτου του Πούτιν - Ποιοι είναι οι 10.000 Τσετσένοι κομάντο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ακόμη τέσσερις Έλληνες ομογενείς νεκροί - Έξι συνολικά

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες σε όλη τη χώρα - Οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr