ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Newsbomb.gr καταγράφει το προσφυγικό δράμα - Χιλιάδες πέρασαν στην Πολωνία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Newsbomb.gr καταγράφει το προσφυγικό δράμα - Χιλιάδες πέρασαν στην Πολωνία
ΝΙκος Χριστοφάκης@Newsbomb.gr

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από την ημέρα έναρξης των συγκρούσεων στην Ουκρανία - Συγκλονιστικές στιγμές στα σύνορα Ουκρανίας - Πολωνίας

Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

Χιλιάδες κόσμου έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Άνθρωποι που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να γίνουν μετανάστες για να γλιτώσουν από τον όλεθρο.

Οι περισσότεροι από αυτούς μετακινούνται προς τα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, εκεί όπου οι στιγμές που εκτυλίσσονται είναι συγκλονιστικές.

Το Newsbomb.gr βρίσκεται στην Πολωνία και μεταφέρει τις εικόνες και την κατάσταση που βιώνουν οικογένειες, μητέρες και μικρά παιδιά.

Δείτε φωτογραφίες στην gallery που ακολουθεί:

Στο σημείο συγκέντρωσης στα σύνορα, τους πρόσφυγες από την Ουκρανία υποδέχονται εθελοντές από την Πολωνία. Εκεί υπάρχουν είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, φάρμακα και κουβέρτες που τους διανέμονται, ενώ έχει δημιουργηθεί και ένα αυτοσχέδιο μαγειρείο για τη σίτιση των ανθρώπων που καταφτάνουν ταλαιπωρημένοι έχοντας καταφέρει να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου.

Δείτε επίσης το βίντεο:

Δείτε επίσης εικόνες από σταθμό λεωφορείων και τρένων στη Βαρσοβία, όπου φτάνουν χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες και από όπου ξεκίνησε η πορεία του Newsbomb.gr για τα σύνορα.

Έως και 10 εκατομμύρια εκτοπισμένους προβλέπει ο ΟΗΕ

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο, τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι 10 εκατομμύρια Ουκρανών πολιτών θα εκτοπιστούν, ενώ εξ αυτών 4 εκατομμύρια θα φύγουν εκτός συνόρων.

Ο ΟΗΕ, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος έχει καταγράψει 820 απώλειες αμάχων.

«Οι ανάγκες αυξάνονται και διευρύνονται με την ώρα» προειδοποιεί αξιωματούχος.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι ανέφερε ότι σε διάστημα μόλις επτά ημερών, ένα εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία, καθώς «ξεριζώθηκαν από αυτόν τον παράλογο πόλεμο». Επικαλούμενος την εμπειρία του σε έκτακτες προσφυγικές ανάγκες, διαπιστώνει ότι «σπάνια έχει δει τόσο γρήγορη έξοδο».

«Ώρα με την ώρα, λεπτό προς λεπτό, περισσότεροι άνθρωποι φεύγουν από την τρομακτική πραγματικότητα της βίας. Αμέτρητοι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας», σημείωσε. «Μέσα σε μόλις επτά ημέρες γίναμε μάρτυρες της εξόδου ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες», ανέφερε ο Γκράντι μέσω Twitter. «Για πολλά εκατομμύρια άλλους μέσα στην Ουκρανία είναι καιρός να σιωπήσουν τα όπλα, ώστε να μπορέσει να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια που θα σώσει ζωές», πρόσθεσε ο Ιταλός.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Αναχωρεί από το δημαρχείο το πρώτο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία