ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νύχτα τρόμου στη Ζαπορίζια από την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο

Πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια
Πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, στην κεντρική Ουκρανία, χτυπήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (4/3) κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του ρωσικού στρατού, που προκάλεσε πυρκαγιά, πάντως η ασφάλεια της εγκατάστασης είναι «εγγυημένη», σύμφωνα με το Κίεβο, που κατηγόρησε τη Μόσχα για «πυρηνική τρομοκρατία».

«Η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού είναι εγγυημένη πλέον. Σύμφωνα με στελέχη του εργοστασίου, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε κτίριο όπου εκπαιδεύονταν υπάλληλοι και σε εργαστήριο», καθησύχασε αργότερα μέσω Facebook ο Ολεξάντρ Στάρουχ, οι διοικητής των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Ζαπορίζια. Διευκρίνισε ότι πυροσβέστες μπόρεσαν να φθάσουν επιτόπου.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων κατήγγειλε λίγο αργότερα πως ρωσικά στρατεύματα εμπόδισαν πυροσβέστες να πάνε στο εργοστάσιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον του εργοστασίου από όλες τις πλευρές.

Είπε ότι έχει ξεσπάσει ήδη πυρκαγιά και προειδοποίησε ότι εάν σημειωθεί έκρηξη στην εγκατάσταση, τα πράγματα θα είναι δέκα φορές χειρότερα από ό,τι στο Τσερνόμπιλ, όπου εκτυλίχθηκε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της πόλης, Ντμίτρο Ορλόφ, με δηλώσεις του ανέφερε ότι ξέσπασε φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Μέρος του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια (κεντρική Ουκρανία), του μεγαλύτερου του είδους του στην Ευρώπη, βρίσκεται στις φλόγες έπειτα από βομβαρδισμό του ρωσικού στρατού, είχαν κάνει γνωστό ο εκπρόσωπος της εγκατάστασης, ο Αντρίι Τουζ, και ο δήμαρχος της κοντινής πόλης Ενεργκοντάρ, ο Ντμίτρο Ορλόφ.

«Έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά», ανέφερε ο Αντρίι Τουζ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό της εγκατάστασης στην πλατφόρμα Telegram.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρο Ορλόφ, στην περιοχή ξέσπασαν μάχες ανάμεσα σε ρωσικά στρατεύματα και ουκρανικές δυνάμεις και υπάρχουν απώλειες. Ο αιρετός δεν έδωσε λεπτομέρειες, ούτε κάποιον απολογισμό.

Δείτε βίντεο με τη φωτιά που ξέσπασε στην πυρηνική εγκατάσταση.

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία πως ήθελε να επαναληφθεί το Τσερνόμπιλ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τα ξημερώματα τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία».

Παράλληλα τόνισε ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ –όπου εκτυλίχθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία–, μετά τον βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, του μεγαλύτερου του είδους στην Ευρώπη, από ρωσικά στρατεύματα, την ένατη ημέρα της εισβολής.

«Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία», κατήγγειλε ο Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

«Η Ουκρανία μετράει δεκαπέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αν εκραγεί κάποιος, θα είναι το τέλος των πάντων. Το τέλος της Ευρώπης. Θα πρέπει να εκκενωθεί η Ευρώπη», συνέχισε.

Κραυγή κινδύνου από Κούλεμπα

Ο ρωσικός στρατός «πυροβολεί από όλες τις πλευρές εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου στην Ευρώπη», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα την Παρασκευή.

«Οι Ρώσοι πρέπει ΑΜΕΣΑ να σταματήσουν τη φωτιά, να επιτρέψουν στους πυροσβέστες, να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας!», είπε ο Κουλέμπα.

Επικοινωνία Μπάιντεν - Ζελένσκι

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του σχετικά με την επίθεση στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε μετά τη συνδιάλεξη του Μπάιντεν με τον Ζελένσκι πως ο Αμερικανός πρόεδρος ενώνει τη φωνή του με τον Ουκρανό ομόλογό του, καλώντας τη Ρωσία να «σταματήσει τη στρατιωτική δραστηριότητά της στην περιοχή» του εργοστασίου και «να επιτρέψει την πρόσβαση στους πυροσβέστες και στα σωστικά συνεργεία».

Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε επίσης ότι κατά τις πληροφορίες που διαθέτει δεν καταγράφεται αύξηση του επιπέδου ραδιενέργειας στη Ζαπορίζια.

Καμία αλλαγή στα επίπεδα ραδιενέργειας

Το επίπεδο ραδιενέργειας στην εγκατάσταση, που μετράει έξι αντιδραστήρες και παρέχει μεγάλο μέρος του ηλεκτρισμού που καταναλώνει η χώρα, παραμένει αμετάβλητο, διαβεβαίωσε από τη δική του πλευρά ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), σύμφωνα με τον οποίο δεν χτυπήθηκε κανένας αντιδραστήρας.

Η ουκρανική επιτροπή ατομικής ενέργειας δεν εντόπισε «καμία μεταβολή» στο επίπεδο της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, το οποίο υπέστη νωρίτερα βομβαρδισμό από ρωσικά στρατεύματα με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί φωτιά, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Ο ουκρανικός εποπτικός φορέας «πληροφόρησε τον ΔΟΑΕ ότι δεν διαπιστώθηκε καμία μεταβολή του επιπέδου ραδιενέργειας στο εργοστάσιο στη Ζαπορίζια», ανέφερε ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, μέσω Twitter.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ο εκπρόσωπο της υπηρεσίας Τύπου του πυρηνικού σταθμού, Αντρίι Τουζ, ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της ραδιενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι όροι του ρωσικού στρατού για την κατακτημένη Χερσώνα