ΚΟΣΜΟΣ

Οι «φίλοι» του Πούτιν στο Χόλιγουντ - Οι αστέρες που διατηρούν δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο

Ο Πούτιν με τη Σάρον Στόουν και το Ζεράρ Ντεπαρντιέ
Ο Πούτιν με τη Σάρον Στόουν και το Ζεράρ Ντεπαρντιέ

Ο Στίβεν Σίγκαλ, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ και ο Μίκυ Ρουρκ ήταν ανάμεσα στους διασήμους που είχαν στενές επαφές με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν

Από τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο μέχρι τον Στίβεν Σίγκαλ, τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ είχαν αναπτύξει σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο.

Ήταν μια από εκείνες τις σουρεαλιστικές στιγμές που η ελαφριά ψυχαγωγία καταγράφει την ιστορία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σιγοτραγουδούσε το Blueberry Hill σε μία φιλανθρωπική εκδήλωση για παιδιά στην Αγία Πετρούπολη το 2010, καθώς ένα πλήθος διασημοτήτων – όπως η Σάρον Στόουν, ο Kέβιν Κόστνερ ο Kερτ Ράσελ, η Γκόλντι Χόουν, ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο Βενσάν Κασέλ και η Μόνικα Μπελούτσι χειροκροτούσαν.

«Το 2022, μετά την επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία, οι παρευρισκόμενοι καλεσμένοι εκείνη την ημέρα πρέπει να αισθάνονται πολύ αφελείς, ίσως και να ντρέπονται – αλλά δεν είναι οι μόνοι διάσημοι απο τη Δύση που συναναστράφηκαν με τον Πούτιν». Τους είχε «κλείσει» να εμφανιστούν ο Samuel Aroutiunian, ένας Νεοϋορκέζος που ειδικευόταν στο να φέρνει ταλέντα του Χόλιγουντ στη Ρωσία και αργότερα είπε ότι δεν γνώριζε ότι θα εμφανιζόταν ο Πούτιν.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, η Ρωσία ήταν μια σημαντική αναδυόμενη κινηματογραφική αγορά και αποτελούσε πόλο έλξης για το κύκλωμα των διασημοτήτων. Έτσι, ο Ζαν-Κλοντ Βαν Νταμ το 2007, λάμβανε με χαρά μέρος σε μια εκδήλωση στην Αγία Πετρούπολη, ενώ ο Λεονάρντο ντι Κάπριο ταυτιζόνταν με τον λάτρη των αιλουροειδών κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής για τη διατήρηση των ζώων το 2010.

Στη συνέχεια ο Πούτιν που δεχόταν κριτική για τις επιθέσεις του στην Τσετσενία και τη Γεωργία, και με τις υποψίες να στρέφονται στο Κρεμλίνο για τις δολοφονίες επιφανών Ρώσων, είχε τεράστια ανάγκη από διεθνή νομιμότητα. Οι φωτογραφήσεις με μεγάλα αστέρια και η υπονοούμενη είσοδος στον χώρο VIP της παγκόσμιας μαζικής ψυχαγωγίας βοήθησαν να ομαλοποιηθεί η απατεώνων κατάστασή του στα μάτια του κόσμου.

Ή έτσι υπέθεσε. Μέχρι το 2014, όταν ο Πούτιν είχε προσαρτήσει την Κριμαία και ήταν προφανές ότι δεν επρόκειτο να παραδώσει την ηγεσία σύντομα, το Χόλιγουντ είχε αρχίσει να απομακρύνεται. Ωστόσο, υπήρχαν κάποιοι που δεν ενοχλούνταν από την αυξανόμενη επιθετικότητά του: όχι μόνο ο Ντεπαρντιέ, αλλά ο Μίκυ Ρουρκ, ο Στίβεν Σίγκαλ και ο σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν.

O Πούτιν σε παλαιότερη συνάντησή του με τον Λεονάρντο ντι ΚάπριοΑ.Ρ

Ο Ντεπαρντιέ πήρε τη ρωσική υπηκοότητα και το χαμηλό φορολογικό συντελεστή το 2013, αφού επέκρινε τη γαλλική κυβέρνηση για τα σχέδιά της. Σε φιλικούς τόνους για τον Πούτιν, αποκάλεσε τη Ρωσία «μεγάλη δημοκρατία» σε ανοιχτή επιστολή. Σε ένα φεστιβάλ κινηματογράφου της Λετονίας το 2014, ο Ντεπαρντιέ είχε μάλιστα αποκαλέσει την Ουκρανία «μέρος της Ρωσίας».

Ο Ρουρκ, εν τω μεταξύ, δεν ενοχλήθηκε από την εισβολή του Πούτιν στην Κριμαία και τον έκρινε «πραγματικό κύριο» ενώ αγόραζε ένα μπλουζάκι με το πρόσωπο του ηγέτη σε πολυκατάστημα της Μόσχας το 2014. «Τον συνάντησα μερικές φορές και ήταν πολύ καλός κανονικός τύπος, με κοίταξε στα μάτια», είπε στο Sky News. Είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι αυτό ήταν κάποιου είδους διαφημιστικό κόλπο, αλλά τόνισε οτι η Ρωσίδα φίλη του ήταν ο πραγματικός λόγος: «Τα πάντα έχουν να κάνουν με την οικογένεια. Δεν σκέφτομαι την πολιτική. Αυτός δεν είναι ο τομέας μου».

Γυρίσματα απο το ντοκιμαντέρ του Όλιβερ ΣτόουνΑ.Ρ

Ο Στίβεν Σιγκάλ απέκτησε τη ρωσική υπηκοότητα το 2016 και έχει ήδη χαρακτηρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τον Πούτιν «πολύ λογική» , επαινώντας τον Ρώσο πρόεδρο ως «έναν από τους μεγαλύτερους εν ζωή ηγέτες του κόσμου». Την ώρα που ο παλιός του φίλος εισβάλλει στην υπόλοιπη Ουκρανία, δήλωσε: «Βλέπω τη Ρωσία και την Ουκρανία ως μια οικογένεια και πραγματικά πιστεύω ότι μια εξωτερική οντότητα ξοδεύει τεράστια ποσά για προπαγάνδα για να προκαλέσει τις δύο χώρες να είναι σε αντιπαράθεση μεταξύ τους», είπε στο Fox News.

Η περίπτωση του Όλιβερ Στόουν είναι πιο περίπλοκη. Είχε ήδη γυρίσει ντοκιμαντέρ για τον Φιντέλ Κάστρο και τον Ούγκο Τσάβες και ο Πούτιν ήταν ο επόμενος υποψήφιος. Η τετράωρη σειρά του 2017 με τίτλο «Οι συνεντεύξεις του Πούτιν» αναμφίβολα φωτίζουν τον ηγέτη, αλλά αποκαλύπτουν τον ήπιο κυνισμό του. Σε ορισμένες στιγμές επιλέγει να τον αμφισβητήσει: για την Τσετσενία, για τη ρωσική «δημοκρατία», για την παρέμβαση στις εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Oι δύο χώρες είναι μία οικογένεια» λέει ο Στίβεν Σιγκάλ

Όλιβερ Στόουν στο πλευρό του Πούτιν και κατά της «υστερίας των δυτικών μέσων ενημέρωσης»