ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για αμάχους από 5 πόλεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για αμάχους από 5 πόλεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στις 9 το πρωί ξεκινά νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από πέντε πόλεις

Το άνοιγμα πέντε ανθρωπιστικών διαδρόμων σήμερα, Τρίτη (8/3), ανακοίνωσε η Ρωσία αργά το βράδυ της Δευτέρας ενώ βρισκόμαστε στην 13η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης η νέα επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα αφορά συνολικά πέντε πόλεις: Το Κίεβο, το Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο, το Σούμι και τη Μαριούπολη.

Όπως και τη Δευτέρα, για τρεις από τις πόλεις αυτές, το Κίεβο, το Τσερνίχιβ και το Χάρκοβο οι «διάδρομοι» θα οδηγούν τους αμάχους σε Ρωσία και Λευκορωσία, επιλογή που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Κιέβου.

Αντίθετα οι άμαχοι από Σούμι και Μαριούπολη θα μπορούν να μετακινηθούν είτε προς τη Ρωσία είτε προς άλλες ουκρανικές πόλεις, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Κατά την ίδια πηγή οι Ουκρανοί είχαν διορία μέχρι τις 3 τα ξημερώματα (ώρα Μόσχας) να απαντήσουν.

Νωρίτερα την Τρίτη, πάντως, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε διάγγελμά του απέρριψε τις προτάσεις για εκκένωση αμάχων «στις κατειλημμένες περιοχές» στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μόνο στη Μαριούπολη υπάρχουν περίπου 200.000 άνθρωποι που περιμένουν να φύγουν μακριά από την εμπόλεμη ζώνη καθώς στην πόλη δεν υπάρχει ρεύμα και νερό και υπάρχουν ελλείψεις στα τρόφιμα.

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα Ζελένσκι από το γραφείο του: «Μένω εδώ, μένω στο Κίεβο. Δεν φοβάμαι»

Η Ουκρανία ζητά απευθείας συνομιλίες Ζελένσκι - Πούτιν: Κατάπαυση του πυρός την Τρίτη