ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η μέρα του Κιέβου! Αρχίζει η μητέρα των μαχών – Ουκρανοί, Ρώσοι με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Ουκρανία: Η μέρα του Κιέβου! Αρχίζει η μητέρα των μαχών – Ουκρανοί, Ρώσοι με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φρούριο η ουκρανική πρωτεύουσα – Αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την πατρίδα τους οι Ουκρανοί – Έτοιμοι για όλα οι Ρώσοι.

Το ορόσημο των δύο εβδομάδων που οι δυτικοί είχαν θέσει για την πτώση της Ουκρανίας στα χέρια των Ρώσων, συμπληρώνεται σήμερα (09/03).

Τα ρωσικά στρατεύματα που προελαύνουν στο νότο και κυριαρχούν στα ανατολικά, έχουν βρει σθεναρή αντίσταση στην ουκρανική πρωτεύουσα, με τους κατοίκους του Κιέβου να αντιστέκονται και να ετοιμάζονται για την «μητέρα των μαχών».

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο αποκλεισμός του Κιέβου που σχεδιάζονταν τις προηγούμενες μέρες θα εξελιχθεί σε πολιορκία και απόπειρα εισβολής, με τον Βλάντιμιρ Πούτιν να είναι αποφασισμένος να τελειώσει τη δουλειά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να πάει σε διαπραγματεύσεις ως απόλυτος κυρίαρχος και νικητής.

Ήδη, δορυφορικές εικόνες δείχνουν φάλαγγα του ρωσικού στρατού λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, όπου νωρίς το πρωί της Τετάρτης (09.03.2022) ακούστηκαν ξανά εκρήξεις. Παράλληλα, μηνύματα στα κινητά, σειρήνες πολέμου και ηχητικές προειδοποιήσεις καλούν τους πολίτες να σπεύσουν άμεσα στα καταφύγια.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί τα δυσμενή δεδομένα, μιας και η πολυπόθητη βοήθεια από τους «φίλους» δυτικούς δεν ήρθε ποτέ, με τον ίδιο να απευθύνει εκκλήσεις στη Μόσχα για συμβιβασμό. Η νέα άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να παράσχουν ουσιαστική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, περιορίζει πλέον σημαντικά την αμυντική ικανότητα της χώρας, η οποία βρίσκεται στο έλεος της ρωσικής επέλασης. Θυμίζουμε πως η Ουάσιγκτον απέρριψε τη νύχτα την προσφορά της Βαρσοβίας να διαθέσει και τα 33 πολεμικά της αεροσκάφη (τύπου MiG-29) στη μάχη κατά της Ρωσίας, αλλά μέσω ΝΑΤΟ και ΗΠΑ και όχι απευθείας στην ουκρανική κυβέρνηση. Η κίνηση χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, «μη βιώσιμη» και θα ήγειρε, όπως είπε «σοβαρές ανησυχίες για όλη τη συμμαχία του NATO».

Παράλληλα, οι διπλωματικές πρωτοβουλίες συνεχίζονται στο παρασκήνιο για την εξεύρεση μία διπλωματικής λύσης, μιας και η Ρωσία έχει σοβαρές επιπτώσεις από την εμπόλεμη σύρραξη, κυρίως στο οικονομικό επίπεδο.

Το μόνο βέβαιο καλό νέο της ημέρας, η έναρξη μίας νέας εκεχειρίας, που ανακοίνωσε η ρωσική ηγεσία για τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ για την απομάκρυνση των αμάχων από πόλεις που δέχονται επιθέσεις, όπως το Χάρκοβο, το Κίεβο, η Μαριούπολη και άλλες. Η Μόσχα απαίτησε να υπάρξει ουκρανική επιβεβαίωση γι’ αυτή την κίνηση.
Αργά τη νύχτα πάντως οι ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απομακρύνθηκαν με επιτυχία οι πρώτοι άμαχοι από την πόλη Σούμι, καθώς μία οχηματοπομπή 22 λεωφορείων έφθασε στην πόλη Πολτάβα.

«Να αντέξουμε άλλες 7 έως 10 μέρες»

Καθήκον των δυνάμεων της Ουκρανίας είναι να συγκρατήσουν την επίθεση των δυνάμεων της Ρωσίας, να μην τους επιτρέψουν να προελάσουν, τις επόμενες επτά ως δέκα ημέρες ώστε η Μόσχα να μην είναι σε θέση να ισχυριστεί ότι κατήγαγε νίκη, ανέφερε ουκρανός αξιωματούχος.

Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, εξήγησε ότι η Ρωσία χρειάζεται απελπιστικά κάποια στρατιωτική νίκη, αναφέροντας τη Μαριούπολη και το Κίεβο ως τους πιο πιθανούς στόχους της Μόσχας.

«Χρειάζονται οπωσδήποτε κάποια νίκη προτού αναγκαστούν να διεξαγάγουν τις τελικές διαπραγματεύσεις», υποστήριξε ο κ. Ντενισένκο μέσω Facebook. «Επομένως το καθήκον μας είναι να αντισταθούμε για 7-10 ημέρες», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό πολιορκία το Κίεβο – Πλησιάζουν τα ρωσικά στρατεύματα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όχι από τις ΗΠΑ στα μαχητικά από την Πολωνία – Νέοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Πόλεμος Ουκρανία – Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Έτσι εκπαιδεύονται οι Ουκρανοί στα καλάσνικοφ (pics-vid)