ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η επίγεια κόλαση της Μαριούπολης - «Μας βομβαρδίζουν κάθε μισή ώρα»

Χαλάσματα και ερείπια στην υπό πολιορκία Μαριούπολη
Χαλάσματα και ερείπια στην υπό πολιορκία Μαριούπολη
AP

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μαριούπολη, το κυριότερο λιμάνι της ανατολικής Ουκρανίας θυμίζει πλέον το Χαλέπι της Συρίας που είχε ισοπεδωθεί απο τους βομβαρδισμούς το 2016. Oι συνθήκες στην πόλη ειναι «μεσαιωνικές» καθώς οι κάτοικοι χωρίς νερό και ρεύμα, ανίκανοι να θάψουν τους νεκρούς τους, συγκρούονται για λίγα τρόφιμα

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης ήταν ένα πολυσύχναστο θέρετρο με μία παραλία μήκους 16 χιλιομέτρων που έσφυζε απο ζωή. Tις τελευταίες ημέρες έχει γίνει η πόλη-σύμβολο της καταστροφής που επαναφέρει στη μνήμη εικόνες απο το βομβαρδισμένο Χαλέπι της Συρίας.

Η πόλη πλήττεται απο συνεχείς βομβαρδισμούς και οι κάτοικοι δεν έχουν πλέον νερό, τροφή και θέρμανση, την ώρα που οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω απο το μηδέν. Οι άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί στη Μαριούπολη της Ουκρανίας πέρασαν «δύο μέρες κόλασης» λένε οι αρχές της πόλης υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές επιθέσεις που γίνονται «κάθε 30 λεπτά» εμποδίζουν κάθε προσπάθεια εκκένωσης από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι.

Περίπου 400.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη, όπου σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται «κυνικά, ανελέητα και σκόπιμα» σε πολυκατοικίες.

«Κάθε 30 λεπτά, αεροπλάνα έφταναν πάνω από την πόλη της Μαριούπολης και έπλητταν κατοικημένες περιοχές, σκοτώνοντας αμάχους, ηλικιωμένους, γυναίκες, παιδιά», είπε σε μια διαδικτυακή ανάρτηση. «Αυτό είναι το μεγαλείο του ρωσικού στρατού σήμερα;» Εν μέσω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών, ούτε ένας άμαχος δεν μπόρεσε να φύγει από τη Μαριούπολη την Πέμπτη, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο Πέτρο Αντρουσένκο, σύμβουλος του δημάρχου, είπε ότι οι Ρώσοι θέλουν «να διαγράψουν τον λαό μας. Θέλουν να σταματήσουν οποιαδήποτε εκκένωση». Η 10ήμερη πολιορκία της πόλης είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 1.300 θανάτους, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

«Οι κατακτητές εξαπέλυσαν επίθεση με τανκς ακριβώς εκεί που υποτίθεται ότι ήταν αυτός ο διάδρομος», είπε ο Ζελένσκι σε τηλεοπτικό διάγγελμα. «Έχουν ξεκάθαρη εντολή να κρατούν τη Μαριούπολη σε ομηρία, να την κοροϊδεύουν, να τη βομβαρδίζουν και να τη σφυροκοπούν συνεχώς».

Συγκρούσεις για τα λιγοστά τρόφιμα

Η πολιορκία έχει οδηγήσει τους αμάχους στη Μαριούπολη στα όρια της εξαθλίωσης να αναζητούν τρόφιμα και καύσιμα, καθώς οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας κυμαίνονται λίγο πάνω από το μηδέν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press. Οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί, το ηλεκτρικό ρεύμα επίσης ενώ φάρμακα και αγαθά πρώτης ανάγκης είναι είδη εν ανεπαρκεία σε πολλές περιοχές.

Τα πτώματα θάβονται σε ομαδικούς τάφους, σύμφωνα με το AP, ενώ οι δρόμοι είναι γεμάτοι με καμένα αυτοκίνητα, σπασμένα τζάμια και θρυμματισμένα δέντρα. Οι εικόνες εξαθλίωσης κάνουν το γύρο του κόσμου την ώρα που εντείνεται η παγκόσμια καταδίκη για τη ρωσική επίθεση σε μαιευτήριο της πόλης που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Περισσότεροι απο 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν, γυναίκες που περίμεναν να γεννήσουν, γιατροί και παιδιά που θάφτηκαν στα ερείπια.

Τα παντοπωλεία και τα φαρμακεία έχουν αδειάσει από ανθρώπους που εισβάλλουν για να λάβουν προμήθειες, σύμφωνα με τον τοπικό αξιωματούχο του Ερυθρού Σταυρού, Σάσα Βόλκοφ. Μια μαύρη αγορά λειτουργεί για λαχανικά, το κρέας δεν είναι διαθέσιμο ενώ οι άνθρωποι κλέβουν βενζίνη από τα αυτοκίνητα, είπε στο AP.

Καταφύγια για βομβαρδισμούς είναι δύσκολο να βρεθούν, με τα υπόγεια να προορίζονται για γυναίκες και παιδιά, είπε. Οι κάτοικοι στα όρια λιμοκτονίας, στρέφονται πλέον ο ένας εναντίον του άλλου: «Οι άνθρωποι άρχισαν να επιτίθενται ο ένας στον άλλον για φαγητό».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την επίθεση «επαίσχυντη και ανήθικη πράξη πολέμου». Ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Χίππεϊ είπε ότι είτε το νοσοκομείο χτυπήθηκε από αδιάκριτα πυρά είτε στοχοποιήθηκε εσκεμμένα, «είναι έγκλημα πολέμου».

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, σε μια επίσκεψη στη γειτονική Πολωνία της Ουκρανίας, υποστήριξε τις εκκλήσεις για διεθνή έρευνα εγκλημάτων πολέμου σχετικά με την εισβολή, λέγοντας: «Τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα σε αυτόν τον πόλεμο και σε αυτό που έχει κάνει η Ρωσία όσον αφορά αυτήν την επιθετικότητα και αυτές τις φρικαλεότητες».

Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε τις ανησυχίες για απώλειες αμάχων στην Ουκρανία ως «κραυγές» από τους εχθρούς της Μόσχας.

Μαριούπολη όπως Χαλέπι

Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ανάλυσης στο Κέντρο Ασφάλειας και Αναδυόμενης Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, Ρίτα Κόναεφ είπε ότι η χρήση αεροπορικών επιδρομών και η καταστροφή υποδομών θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για «επίγεια επιχείρηση».

Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της στρατιωτικής σύγκρουσης που ισοπέδωσε το Χαλέπι. Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε επίσης αεροπορικούς βομβαρδισμούς για να στοχεύσει πόλεις στη Συρία, βοηθώντας την κυβέρνηση 'Ασαντ μεταξύ 2015 και 2016. Σύμφωνα με το Συριακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SNHR), εκτιμάται ότι αυτές οι επιθέσεις σκότωσαν 21.452 αμάχους, περισσότερο από το ένα τέταρτο των οποίων πιστεύεται ότι ήταν παιδιά.

«Η ρωσική προσέγγιση στον αστικό πόλεμο δίνει έμφαση στην προετοιμασία και την προετοιμασία του εδάφους για κάθε είδους χερσαία επιχείρηση με αυτήν την καταστροφή από τον αέρα», είπε η Κονάεφ στο Vox. «Στόχος τους να σπάσουν το ηθικό, να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στις υποδομές των πόλεων και να εκτοπίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους από τις πόλεις».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η Ρωσία θα καταλάβει τα εργαστήρια των βιολογικών όπλων