ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης αφέθηκε ελεύθερος με αντάλλαγμα εννιά Ρώσους αιχμαλώτους

Ουκρανία: Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης αφέθηκε ελεύθερος με αντάλλαγμα εννιά Ρώσους αιχμαλώτους
Το Κίεβο είχε κατηγορήσει τη Ρωσία για την απαγωγή του Φεντόροφ την περασμένη Παρασκευή.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρώσους αιχμαλώτους ζήτησε ως αντάλλαγμα η Ρωσία προκειμένου να ελευθερώσει τον δήμαρχο της Μελιτόπολης.

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, αφέθηκε ελεύθερος το απόγευμα της Τετάρτης, από τις ρωσικές δυνάμεις με αντάλλαγμα εννέα Ρώσους αιχμάλωτους στρατιώτες, σύμφωνα με τον επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας. Ο Ιβάν Φεντόροφ είχε απαχθεί από κυβερνητικό κτήριο στις 11 Μαρτίου και στη θέση του οι ρωσικές δυνάμεις είχαν τοποθετήσει την Γκαλίνα Ντανιλτσένκο, η οποία είναι βουλευτής της Ρωσίας.

Η Ντάρια Ζαρίβνα, σύμβουλος Τύπου του προέδρου Ζελένσκι, δήλωσε σύμφωνα με ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax την Τετάρτη: «Ο Ιβάν Φεντόροφ απελευθερώθηκε από τη ρωσική αιχμαλωσία. Για την απελευθέρωσή του, η Ρωσία πήρε εννέα αιχμάλωτους στρατιώτες που γεννήθηκαν το 2002 και το 2003. Πρόκειται στην πραγματικότητα για παιδιά».

Το μήνυμα Ζελένσκι

Το Κίεβο είχε κατηγορήσει τη Ρωσία για την απαγωγή του Φεντόροφ την περασμένη Παρασκευή. Πλάνα από κάμερες ασφαλείας φαίνεται να δείχνουν τον δήμαρχο της Μελιτόπολης να παρελαύνει σε μια πλατεία στο κέντρο της πόλης, προφανώς περικυκλωμένος από Ρώσους στρατιώτες.

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι ο Φεντόροφ απελευθερώθηκε σε διάγγελμα που απηύθυνε το βράδυ της Τετάρτης: «Καταφέραμε τελικά να απελευθερώσουμε τον δήμαρχο της Μελιτόπολης από την αιχμαλωσία. Την ουκρανική μας Μελιτόπολη, η οποία δεν υποτάχθηκε και δεν θα υποταχθεί στους κατακτητές. Ο Ιβάν Φεντόροφ είναι ελεύθερος.

Μίλησα μαζί του σήμερα. Ο ρωσικός στρατός τον απήγαγε στις 11 Μαρτίου, προσπαθώντας να τον πείσει να συνεργαστεί. Αλλά ο άνθρωπός μας αντιστάθηκε. Δεν παραιτήθηκε. Όπως ακριβώς αντέχουμε όλοι μας. Όλοι σας. Ακριβώς όπως όλοι μας δεν τα παρατάμε. Επειδή είμαστε Ουκρανοί. Και πάντα προστατεύουμε τους δικούς μας».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απελευθερώθηκε ο δήμαρχος της Μελιτόπολης από τον ρωσικό στρατό

Πόλεμος στην Ουκρανία: Καταγγέλλει επίθεση σε καταφύγιο προσφύγων στην Μαριούπολη το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι - Ερντογάν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ στέλνουν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και drones