ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία επεκτείνουν τη συμφωνία AUKUS -Aναπτύσσουν από κοινού υπερηχητικά όπλα

Επεκτείνεται η συμφωνία Aukus
Επεκτείνεται η συμφωνία Aukus

Το σύμφωνο Aukus επεκτάθηκε στην ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων, με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία να επεκτείνουν τη συνεργασία τους για να αντιμετωπίσουν απο κοινού τη Ρωσία και την Κίνα

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία συνεργάζονται για την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων με πυρηνική ικανότητα, μετά τη χρήση φονικών πυραύλων υψηλής ταχύτητας σε αεροπορικές επιδρομές τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Η στρατιωτική συμφωνία – που επικυρώθηκε από τους Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και τον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ ​​Μόρισον – είναι ένα νέο στοιχείο στο σύμφωνο Aukus, το οποίο ανακοινώθηκε αρχικά το περασμένο φθινόπωρο για την παροχή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Καμπέρα.

Ένα κοινό ανακοινωθέν των τριών ηγετών ενημέρωσε για μία περαιτέρω επέκταση της συμφωνίας, η οποία περιγράφεται ως «νέα τριμερής συνεργασία για υπερηχητικά και αντι-υπερηχητικά» όπλα, μέρος μιας αυξανόμενης στρατιωτικοποίησης μετά τη ρωσική εισβολή.

Η Κίνα έχει αναπτύξει νέα όπλα και οι ηγέτες της Aukus θέλουν να παρουσιάσουν ενιαίο μέτωπο ενάντια στο Πεκίνο και τη Μόσχα. «Η ικανότητά μας να προσδιορίσουμε τη χρήση τους και να αντιμετωπίσουμε τη χρήση τους θα είναι σημαντικό μέρος της διατήρησης της σταθερότητας σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε Βρετανός αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ δοκίμασαν αθόρυβα τον δικό τους υπερηχητικό πύραυλο τον περασμένο μήνα, αν και κράτησαν μυστικές λεπτομέρειες για ένα δεκαπενθήμερο. Ο Stephen Lovegrove, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι η τελευταία ανακοίνωση καταδεικνύει τηνενίσχυση και ανάπτυξη της συμφωνίας Aukus. «Υπό το πρίσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι πιο σημαντικό τώρα από ποτέ οι σύμμαχοι να συνεργαστούν για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, το διεθνές δίκαιο και την ελευθερία σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Τα υπερηχητικά βλήματα – είτε πυρηνικά είτε όχι – ταξιδεύουν με ταχύτητες τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερες από την ταχύτητα του ήχου. Έχουν σχεδιαστεί για να είναι ευέλικτα, επιτρέποντάς τους, θεωρητικά, να αποφεύγουν τις συμβατικές πυραυλικές άμυνες. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν έχουν κάποια γνήσια στρατιωτική χρησιμότητα και οι επικριτές λένε ότι η ανάπτυξή τους συμβάλλει σε έναν βαθύτερο διεθνή επανεξοπλισμό ως απάντηση στην κρίση της Ουκρανίας.

Ο Μπάιντεν είπε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει τον υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal εναντίον ουκρανικών στόχων, περιγράφοντάς τον ως «ένα όπλο» που ήταν «σχεδόν αδύνατο να αναχαιτιστεί». Η Ρωσία είπε ότι τα είχε χρησιμοποιήσει δύο φορές, εναντίον στόχων κοντά στο Μικολάιβ και αλλού στη δυτική Ουκρανία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επαινέσει στο παρελθόν το Kinzhal και όπλα όπως αυτό, λέγοντας πριν από τέσσερα χρόνια ότι «η ταχύτητά του το καθιστά άτρωτο» και ότι «οι κορυφαίοι στρατοί του κόσμου επιδιώκουν να κατέχουν ένα τόσο ιδανικό όπλο».

Άλλοι είχαν έχουν εκφράσει σκεπτικισμό. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, είπε ότι «δεν θεωρεί οτι αλλάζει το παιχνίδι» και άλλοι ειδικοί τους βλέπουν απλώς ως τροποποιημένες εκδόσεις των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων Iskander, οι οποίοι εκτοξεύονται από αεροπλάνο εναντίον ενός στόχου.

Η Κίνα δοκιμάζει υπερηχητικά όπλα χρησιμοποιώντας μια διαφορετική τεχνολογία, γνωστή ως όχημα υπερηχητικής ολίσθησης, στην οποία οι πύραυλοι εκτοξεύονται αρχικά στο διάστημα και στη συνέχεια συνδέονται σε ειδικό αεροδυναμικό σκάφος που έχει σχεδιαστεί για να τους κατεβάζει στους στόχους τους στη Γη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία σκοπεύουν να εργαστούν για την έρευνα και των δύο τύπων υπερηχητικής τεχνολογίας – πυραύλων και οχημάτων ολίσθησης – και να εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης της απειλής που μπορεί να αποτελούν. «Πρέπει να καταλάβουμε πώς μπορεί να λειτουργήσει το συνολικό σύστημα στόχευσης των αντιπάλων μας», δήλωσε Βρετανός αξιωματούχος.

Διαβάστε επίσης:

ΙΑΕΑ: Η συμφωνία Aukus θα ενισχύσει τα σχέδια κι άλλων χωρών για την απόκτηση πυρηνικών υποβρυχίων

AUKUS: Γιατί «φοβήθηκαν» την Κίνα - Το σχέδιο Σι Τζινπίνγκ για τον κορονοϊό και τον στρατό