ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Έκοψα τα μαλλιά μου από θυμό» λέει η Ιρανή ακτιβίστρια Νασίμπε Σαμσάι που έγινε viral

Ιράν: «Έκοψα τα μαλλιά μου από θυμό» λέει η Ιρανή ακτιβίστρια Νασίμπε Σαμσάι που έγινε viral
Η Νασίμπε Σαμσάι

Ιράν: Το γυναικείο κίνημα κατά της μαντήλας έγινε λαϊκή εξέγερση κατά του καθεστώτος - Η Νασίμπε Σαμσάι είναι Ιρανή που ζει στην Τουρκία και η φωτογραφία της έξω από το ιρανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη έγινε viral - Κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έκοψε τα μαλλιά της για την δολοφονία της Μαχσά Αμινί

Για την απόφασή της να κόψει τα μαλλιά της έξω από το ιρανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, που έγινε viral, μίλησε η Νασίμπε Σαμσάι.

Η Ιρανή μίλησε στο Open για την κίνησή της έξω από το ιρανικό προξενείο και τις δυσκολίες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο Ιράν.

«Οι Ιρανές γυναίκες, για περισσότερο από υέσσερις δεκαετίες της ντροπιαστικής κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, δολοφονούνται, τραυματίζονται, φυλακίζονται, βασανίζονται και καταπιέζονται καθημερινά. Αλλά ποτέ δεν σταματούν να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Λόγω των περιορισμών που αντιμετωπίζουν οι Ιρανές, σήμερα, μετά από 43 χρόνια της ισλαμικής κυβέρνησης, η κατάσταση είναι χειρότερη όσον αφορά τα βασικά τους δικαιώματα. Και, αυτή η ανισότητα στην κοινωνία είναι εμφανής τόσο στη χάραξη πολιτικής όσο και στη νομοθεσία» είπε η νεαρή κοπέλα.

Και συνέχισε, αναφερόμενη στις εικόνες που έγιναν viral: «Έκοψα τα μαλλιά μου από θυμό εξαιτίας της τυραννικής κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, έκοψα με το χέρι μου αυτό το μέρος του σώματός μου για το οποίο η κυβέρνηση καταπίεσε τη Μαχσά Αμινί και εμάς, ώστε να κόψω τον έλεγχο της κυβέρνησης στα μαλλιά και το σώμα μας και να απελευθερώσω το σώμα μας από αυτήν την κυριαρχία. Ένα είδος εξέγερσης ενάντια στην καταπίεση, που είναι χαρακτηριστικό της ελευθερίας. Η αλληλεγγύη που έδειξαν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο για αυτό το θέμα, δείχνει ότι δεν θέλουμε να είμαστε πια θύματα, Θύματα σκληρότητας και μεγαλομανίας που έχουν οι δικτατορίες για τις γυναίκες».

«Οι Ιρανές γυναίκες είχαν πάντα ισχυρή παρουσία στην κοινωνία παρ' όλους τους περιορισμούς που τους επιβλήθηκαν. Και αυτή τη στιγμή πολεμούν και σκοτώνονται στους δρόμους. Αλλά σήμερα με τη βάναυση δολοφονία της Zhina, ήρθε η ώρα για τις Ιρανές γυναίκες να μετατρέψουν τον 43χρονο θυμό τους σε καταιγίδα και να ενωθούμε όλοι μαζί ενάντια στο χιτζάμπ, που είναι σύμβολο της αιχμαλωσίας, αλλά και στο καθεστώς και να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό» είπε η Σαμσάι.