ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το φράγμα Κακόβκα, η σημασία του και ο «πυρηνικός εφιάλτης»

Ρωσία και Ουκρανία θέτουν στο στόχαστρο το φράγμα Kακόβκα
Ρωσία και Ουκρανία θέτουν στο στόχαστρο το φράγμα Kακόβκα
Α.Ρ

Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται ότι σχεδιάζουν να ανατινάξουν το υδροηλεκτρικό φράγμα Kακόβκα στον ποταμό Δνείπερο, ένα βήμα που θα προκαλούσε καταστροφική πλημμύρα σε μεγάλο μέρος της χώρας, απειλώντας τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προετοιμάζεται να ανατινάξει ένα φράγμα σε υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στη νότια Ουκρανία, κάτι που θα ισοδυναμούσε οπως είπε χαρακτηριστικά με τη «χρήση όπλων μαζικής καταστροφής».

Στη χθεσινή ομιλία του (20/10) στις Βρυξέλλες είπε ότι το φράγμα Kάκοβκα στον ποταμό Δνείπερο έχει ναρκοθετηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με πληροφορίες της Ουκρανίας. Το φράγμα βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν και τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται καθοριστικά.

Η Ρωσία έχει ήδη κατηγορήσει την Ουκρανία ότι εκτόξευσε πυραύλους στο ίδιο φράγμα που παρέχει στη Μόσχα μία από τις λίγες εναπομείνασες διαδρομές κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου στη μερικώς κατεχόμενη Χερσώνα. Οι ρωσικές αρχές στη Χερσώνα λένε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρουκέτες Himars της Ουκρανίας που έπληξαν την Παρασκευή μια άλλη βασική διάβαση, τη γέφυρα Aντονίβσκι.

Η ρωσική κατοχική διοίκηση στην περιφέρεια της Χερσώνας ανακοίνωσε οτι 15.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή, ενόψει της προέλασης των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ 50-60.000 άμαχοι αναμένεται να φύγουν επίσης, μέτρο που καταδικάστηκε από το Κίεβο ως «αναγκαστικές απελάσεις».

Ο νέος στρατιωτικός διοικητής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να σχεδιάζουν «απαγορευμένες μεθόδους πολέμου» στη Χερσώνα και το υδροηλεκτρικό φράγμα, δικαιολογώντας την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, θεωρεί ότι η Ρωσία «πιθανότατα θα συνεχίσει να προετοιμάζεται για μια επίθεση ψευδούς σημαίας» στον υδροηλεκτρικό σταθμό Kακόβκα, δημιουργώντας «συνθήκες» για τις ρωσικές δυνάμεις να ανατινάξουν το φράγμα αφού αποχωρήσουν από τη δυτική Χερσώνα κατηγορώντας εν συνεχεία την Ουκρανία ότι πλημμύρισε το ποτάμι και τους γύρω οικισμούς.

Τι είναι το φράγμα Kακόβκα και τι θα σήμαινε η ανατίναξή του

Το φράγμα, ύψους 30 μέτρων και μήκους 3,2 χιλιομέτρων, κατασκευάστηκε το 1956 στον ποταμό Δνείπερο ως μέρος του υδροηλεκτρικού σταθμού Kακόβκα. Διαθέτει δεξαμενή 18 κυβικών χιλιομέτρων, η οποία τροφοδοτεί επίσης με νερό τη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, και τον πυρηνικό σταθμό Zαπορίζια, ο οποίος επίσης βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

Ο όγκος του νερού στη δεξαμενή είναι περίπου ίσος με τη Μεγάλη Αλυκή στην πολιτεία της Γιούτα των ΗΠΑ. Η ανατίναξη του φράγματος της Σοβιετικής εποχής, το οποίο ελέγχεται από τη Ρωσία, θα απελευθέρωνε καταστροφικές πλημμύρες σε μεγάλο μέρος της Χερσώνας, την οποία η Ρωσία τον περασμένο μήνα κήρυξε ως προσαρτημένη ενόψει μιας ουκρανικής προέλασης.

Η καταστροφή του υδροηλεκτρικού σταθμού θα ερχόταν να προστεθεί στα ενεργειακά δεινά της Ουκρανίας μετά από βδομάδες ρωσικών επιθέσεων με στόχο εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής και υποδομές, οι οποίες σύμφωνα με το Κίεβο έχουν καταστρέψει το ένα τρίτο του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη χώρα.

«Ενημέρωσα τους Ευρωπαίους σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την επόμενη τρομοκρατική επίθεση, την οποία προετοιμάζει η Ρωσία στον υδροηλεκτρικό σταθμό Κακόβκα», είπε ο Ζελένσκι. «Η καταστροφή του φράγματος θα σήμαινε μεγάλης κλίμακας καταστροφή».

Ο πυρηνικός εφιάλτης

Η καταστροφή του φράγματος, τόνισε θα κατέστρεφε επίσης την παροχή νερού στην Κριμαία και έτσι θα έδειχνε ότι η Ρωσία είχε αποδεχτεί ότι δεν μπορεί να διατηρήσει τη χερσόνησο. Εάν το φράγμα καταστρεφόταν προειδοποίησεο Ζελένσκι, θα μπορούσε να καταστρέψει την παροχή νερού σε μεγάλο μέρος του νότου και να αφήσει το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης στη Zαπορίζια χωρίς νερό ψύξης.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στο Φράγμα της Κακόβκα στον ποταμό Δνείπερο και έχει συνολική ισχύ 5,7 γιγαβάτ, αρκετή για να τροφοδοτήσει περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια σπίτια. «Το φράγμα αυτού του υδροηλεκτρικού σταθμού χωράει περίπου 18 κυβικά μέτρα νερού», είπε.

Εάν Ρώσοι τρομοκράτες ανατινάξουν αυτό το φράγμα, περισσότεροι από 80 οικισμοί, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας, θα βρεθούν στη ζώνη των ραγδαίων πλημμυρών. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να επηρεαστούν» Ο Ουκρανός ηγέτης είπε επίσης ότι εάν το φράγμα καταστραφεί τότε το κανάλι της Βόρειας Κριμαίας «απλώς θα εξαφανιστεί».

Το κανάλι, που κατασκευάστηκε το 1975, παρέχει στην προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία το 85% της παροχής νερού. Μια πρώιμη πράξη κατά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο ήταν η ανατίναξη ενός φράγματος που είχε κατασκευάσει η Ουκρανία στο κανάλι μετά την κατάληψη της χερσονήσου το 2014, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι δεν πλήρωσε για το νερό.

Αρκετοί Ρώσοι σχολιαστές έχουν επισημάνει ότι οι περιοχές υπό κατοχή θα πληγούν περισσότερο εάν καταστρεφόταν το φράγμα Kakhovka, αν και δεκάδες κοινότητες υπό ουκρανικό έλεγχο θα επηρεάζονταν επίσης πολύ.

Η καθεστωτική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda ανέφερε ότι μια έκρηξη του φράγματος θα προκαλούσε ένα κύμα ύψους 5 μέτρων που θα σάρωνε όλα τα χωριά δίπλα στον ποταμό Δνείπερο με ταχύτητα 25 χιλιομέτρων την ώρα. Μέσα σε δύο ώρες είπε ότι το νερό θα έπληττε την πόλη Χερσώνα και θα πλημμύριζε τεράστιες περιοχές σε διάστημα τριών ημερών.

Ωστόσο, ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι Μιχαίλο Ποντόλιακ είπε ότι η καταστροφή του φράγματος ήταν μέρος ενός «σχεδίου του Σουροβίκικ» που περιελάμβανε πλημμύρες εδάφους για να σταματήσει την αντεπίθεση της Ουκρανίας. Ο Πρόεδρος Zelensky είπε ότι εάν οι Ρώσοι σκέφτονταν σοβαρά να ανατινάξουν το φράγμα Kakhovka, αυτό σήμαινε ότι συνειδητοποίησαν ότι δεν θα έχαναν απλώς τον έλεγχο της Kherson αλλά ολόκληρου του νότου, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Σχετικές ειδήσεις:

Το σχέδιο Πούτιν για «ενεργειακό θάνατο» της Ουκρανίας - Νέες εκρήξεις

Ουκρανία: Το Ισραήλ, το Ιράν και η «εξαγωγή» του πολέμου στη Μ.Ανατολή