ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στην Κίνα: «Το 70% των κατοίκων της Σαγκάης νοσεί απο κορονοϊό»

Παγκόσμιος συναγερμός από την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα
Παγκόσμιος συναγερμός από την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα
Α.Ρ

Η Κίνα παραδέχεται ότι ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό είναι «τεράστιος» και οτι το 70% των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Σαγκάης έχει μολυνθεί, την ώρα που το Πεκίνο προειδοποιεί τα δυτικά έθνη για «αντίμετρα» σχετικά με τους περιορισμούς στους επιβάτες αεροπορικών μεταφορών

Η Κίνα παραδέχεται ότι αυξάνονται ραγδαία οι θάνατοι από κορονοϊό, προειδοποιεί όμως παράλληλα τα δυτικά έθνη για «αντίμετρα» σε σχέση με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που αρχίζουν να επιβάλλουν. Το Πεκίνο χαλάρωσε απότομα τη δρακόντεια προσέγγιση του «μηδενικού κορονοϊού» τον περασμένο μήνα, όμως, η αύξηση των κρουσμάτων κατέκλυσε γρήγορα τα νοσοκομεία και τα κρεματόρια.

Κινέζοι αξιωματούχοι παραδέχονται πλέον ότι ο συνολικός αριθμός θανάτων που σχετίζονται με την Covid-19 στη χώρα είναι «τεράστιος», με έναν γιατρό να λέει ότι το 70% των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Σαγκάης μπορεί να έχει μολυνθεί. Σε μια σπάνια παραδοχή, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην τηλεόραση ότι η χώρα καταγράφει αύξηση «στα κρούσματα ή τα θύματα». Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν την κατάσταση, ισχυρίστηκαν ότι η αύξηση ήταν σύμφωνη με άλλες χώρες.

Το Πεκίνο επέκρινε επίσης άλλες χώρες που απαιτούν τώρα από τους Κινέζους επιβάτες να δείξουν αρνητικό τεστ πριν εισέλθουν, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να λάβει «αντίμετρα» ως απάντηση. Χθες, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ παραδέχτηκε λάθη στη δρακόντεια πολιτική του για τον περιορισμό του κορονοϊού, η οποία απέτυχε να περιορίσει τον ιό και πυροδότησε τις πρώτες εκτεταμένες μαζικές διαμαρτυρίες στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Στην ομιλία του για το νέο έτος, αναγνώρισε «πρωτοφανείς δυσκολίες και προκλήσεις» και είπε ότι ήταν «φυσικό» τα σκληρά μέτρα του lockdown να συναντήσουν αντίσταση. Ο Σι απέσυρε τα αυστηρά μέτρα στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά η νέα στρατηγική της «συμβίωσης» με τον ιό έχει προκαλέσει αύξηση των λοιμώξεων, με τις μολύνσεις να κορυφώνονται αυτή τη στιγμή στο Πεκίνο.

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Τις πρώτες 20 ημέρες του Δεκεμβρίου, η ανώτατη υγειονομική αρχή της κυβέρνησης εκτιμά ότι 248 εκατομμύρια άνθρωποι - που ισοδυναμούν με το 18% του πληθυσμού - προσβλήθηκαν από τον ιό. Ο Jiao Yahui, αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, δήλωσε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό China Central Television: «Έχουμε μια τεράστια βάση, οπότε αυτό που νιώθουν οι άνθρωποι είναι ότι τα σοβαρά κρούσματα, τα κρίσιμα κρούσματα ή οι θάνατοι αυξάνονται.

«Σε ό,τι αφορά αυτό το κύμα, αυτό που αισθάνθηκαν οι άνθρωποι είναι ο απόλυτος αριθμός, όχι το χαμηλό ποσοστό [θανάτων στο σύνολο των μολύνσεων]. Σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, οι μολύνσεις που αντιμετωπίζουμε σε ολόκληρη τη χώρα δεν είναι ασυνήθιστες ». Ο Tong Zhaohui, αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Chaoyang στο Πεκίνο, συμφώνησε ότι ο αριθμός ήταν μεγάλος, αλλά είπε ότι το σχετικό ποσοστό των θανάτων μπορεί να εξακολουθεί να είναι χαμηλό. «Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι γύρω σας έχουν μολυνθεί αλλά πόσοι έχουν αναπτύξει κρίσιμα κρούσματα ή πνευμονία», είπε.

Ο Chen Erzhen, αντιπρόεδρος στο Ruijin Hospital και μέλος της συμβουλευτικής ομάδας ειδικών Covid της Σαγκάης, εκτίμησε ότι η πλειονότητα των 25 εκατομμυρίων ανθρώπων της πόλης μπορεί να έχει μολυνθεί. «Τώρα η εξάπλωση της επιδημίας στη Σαγκάη είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να έχει φτάσει το 70% του πληθυσμού, δηλαδή 20 έως 30 φορές περισσότερο από [τον Απρίλιο και τον Μάιο]», είπε στο Dajiangdong Studio, που ανήκει στο Κομμουνιστικό Κόμμα.

Η Σαγκάη υπέστη ένα εξαντλητικό δίμηνο lockdown από τον Απρίλιο, κατά το οποίο περισσότεροι από 600.000 κάτοικοι μολύνθηκαν και πολλοί μεταφέρθηκαν σε κέντρα μαζικής καραντίνας. Τώρα όμως η παραλλαγή «Όμικρον» εξαπλώνεται αχαλίνωτα σε όλη την πόλη.

Σε άλλες μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, της Τιαντζίν, της Τσονγκκίνγκ και της Γκουανγκζού, οι Κινέζοι υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι το κύμα έχει ήδη κορυφωθεί. Στη γειτονική επαρχία Zεζιάνγκ, οι αρχές ελέγχου της νόσου δήλωσαν την Τρίτη (3/1) ότι υπήρξαν ένα εκατομμύριο νέες μολύνσεις τις τελευταίες ημέρες και ότι η επαρχία εισέρχεται σε μία νέο περίοδο έξαρσης της επιδημίας.

Ο Τσεν πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο του στη Σαγκάη καταγράφει 1.600 εισαγωγές έκτακτης ανάγκης καθημερινά - διπλάσιο από τον αριθμό πριν από την άρση των περιορισμών - με το 80% να είναι ασθενείς με Covid. «Περισσότερα από 100 ασθενοφόρα φτάνουν στο νοσοκομείο κάθε μέρα», φέρεται να είπε, προσθέτοντας ότι περίπου οι μισές εισαγωγές έκτακτης ανάγκης ήταν ευάλωτα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Στο Νοσοκομείο Tongren στο κέντρο της Σαγκάης, οι δημοσιογράφοι είδαν ασθενείς να λαμβάνουν επείγουσα ιατρική βοήθεια έξω από την είσοδο της πτέρυγας επειγόντων περιστατικών. Οι διάδρομοι πλημμύρισαν με δεκάδες ηλικιωμένους ασθενείς που ήταν ξαπλωμένοι σε κρεβάτια στριμωγμένα μεταξύ τους. Μερικοί ασθενείς φορούσαν μάσκες οξυγόνου.

Απειλή για «αντίποινα»

Παρά τη μαζική έκρηξη των λοιμώξεων, το Πεκίνο διαφωνεί με τους περιορισμούς στις αφίξεις Κινέζων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Γαλλία και η Ιαπωνία είναι μεταξύ των χωρών που πλέον απαιτούν από ταξιδιώτες από την Κίνα να εμφανίσουν αρνητικό τεστ Covid πριν από την άφιξή τους.

«Ορισμένες χώρες έχουν λάβει περιορισμούς εισόδου που στοχεύουν μόνο τους Κινέζους ταξιδιώτες», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ σε τακτική ενημέρωση. «Αυτό στερείται επιστημονικής βάσης και ορισμένες πρακτικές είναι απαράδεκτες», πρόσθεσε, προειδοποιώντας η Κίνα θα μπορούσε «να λάβει αντίμετρα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας».

Στο τέλος Δεκεμβρίου, το Πεκίνο είπε ότι οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες δεν θα απαιτείται πλέον να μπαίνουν σε καραντίνα, με αποτέλεσμα πολλοί Κινέζοι να σπεύσουν να σχεδιάσουν πολυαναμενόμενα ταξίδια στο εξωτερικό. Οι χώρες ανέφεραν την έλλειψη διαφάνειας της Κίνας σχετικά με τα δεδομένα μόλυνσης και τον κίνδυνο εμφάνισης νέων παραλλαγών ως λόγους για τον περιορισμό των ταξιδιωτών.

Η Κίνα κατέγραψε μόλις 22 θανάτους από Covid-19 από τον Δεκέμβριο, αφού περιόρισε δραματικά τα κριτήρια ταξινόμησης τέτοιων θανάτων. Ωστόσο, σε μια συνέντευξη στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV τη Δευτέρα, ο αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας (NHC) Jiao Yahui είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι η Κίνα δημοσίευε πάντα δεδομένα «για τους θανάτους και τα σοβαρά κρούσματα Covid-19 στο πνεύμα της διαφάνειας».

Εν τω μεταξύ, Κινέζοι αξιωματούχοι ετοιμάζονται για ένα κύμα ιού που θα πλήξει την αγροτική ενδοχώρα της Κίνας που δεν διαθέτει πόρους, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι ετοιμάζονται να ταξιδέψουν πίσω στις πατρίδες τους για τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς που γιορτάζεται στις 21 Ιανουαρίου.

Οι ειδικοί λένε οτι η αντιμετώπιση της αναμενόμενης έξαρσης στις αγροτικές περιοχές θα είναι μια «τεράστια πρόκληση». Αναγνωρίζουν επίσης την πίεση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και υπόσχονται ότι οι αρχές θα συντονίσουν τους ιατρικούς πόρους για να εξασφαλίσουν τη θεραπεία ασθενών σε υποχρηματοδοτούμενες περιοχές.