ΚΟΣΜΟΣ

Ζήλεψαν οι Γάλλοι: Ετοιμάζουν καλάθι του νοικοκυριού - Τι αποκάλυψε ο γάλλος ΥΠΟΙΚ

Ζήλεψαν οι Γάλλοι: Ετοιμάζουν καλάθι του νοικοκυριού - Τι αποκάλυψε ο γάλλος ΥΠΟΙΚ
Associated Press

Γαλλία: Στο τραπέζι βρίσκεται ένα μέτρο αντίστοιχο με το καλάθι του νοικοκυριού το οποίο έχει θέσει εφαρμογεί η ελληνική κυβέρνηση.

Καλεσμένος στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού του BFMTV, ο Υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Bruno LeMaire επιβεβαίωσε πως το Υπουργείο του διερευνά τρόπους ώστε να είναι γίνει διαθέσιμο προς τους καταναλωτές ένα καλάθι που θα αποτελείται από 20 προϊόντα πρώτης ανάγκης τα οποία θα πωλούνται στη χαμηλότερη δυνατή τιμή.

Το μέτρο αυτό είναι μέτρο κατά του πληθωρισμού, όπως αποκαλύφθηκε εχθές στη Le Parisien και επιβεβαιώθηκε δια στόματος του ίδιου του Υπουργού στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV: «Η βασική ιδέα είναι πως όλοι θα πρέπει να συνεισφέρουμε στη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό. Το κράτος δεν μπορεί να πληρώσει για όλα. Είναι ένα “φορτίο” που θα πρέπει να μοιραστούμε. Το ίδιο συνέβη και με τις τιμές της ενέργειας. Είπαμε 280 ευρώ η μεγαβατώρα για όλες τις μικρές επιχειρήσεις, το κράτος θα αναλάβει ένα μέρος, και οι προμηθευτές ένα άλλο». Υπογραμμίζοντας την αξία την συμμετοχής όλων των φορέων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού είπε: «Ισότητα σημαίνει πως όλοι μοιραζόμαστε το βάρος του πληθωρισμού». Το καλάθι θα αποτελείται από 20 προϊόντα πρώτης ανάγκης - διατροφικά και είδη προσωπικής υγιεινής - με τους προμηθευτές να εξασφαλίζουν για τα εν λόγω προϊόντα τις χαμηλότερες δυνατές τιμές ώστε να αντισταθμιστεί το πληθωριστικό σοκ.

Ο Υπουργός υπογράμμισε, άλλωστε, πως οι υψηλές τιμές των διατροφικών προϊόντων θα μπορούσαν να διαρκέσουν για μήνες. Ερωτηθείς γιατί η λύση αυτή προκρίνεται σε σχέση με την κατάργηση του ΦΠΑ ο Υπουργός τόνισε πως απώτερος σκοπός είναι να επωφεληθεί ο τελικός καταναλωτής. «Ποιος μου εγγυάται πως εάν καταργήσω το ΦΠΑ, η διαφορά δεν θα πάει στις τσέπες των προμηθευτών;», διερωτήθηκε ο Υπουργός.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας τονίζει πως το εν λόγω μέτρο είναι στο στάδιο των διαπραγματεύσεων και υποστηρίζει πως η εφαρμογή του θα εξαρτηθεί από τις δεσμεύσεις των προμηθευτών. Η πρωτοβουλία το «Καλάθι του Νοικοκυριού» ήδη εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το Νοέμβριο του 2022, και σύμφωνα με τα στατιστικά του Υπουργείου Ανάπτυξης ένας στους δύο καταναλωτές που μπαίνει στο σούπερ μάρκετ αγοράζει αρκετά προϊόντα του «καλαθιού».

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο τον Υπουργό Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη υπάρχουν «πολλά παράπονα από τα σούπερ μάρκετ ότι πλέον το καλάθι τους κοστίζει πολλά λεφτά διότι, επειδή ακριβώς έχει αυξήσει το μερίδιο στο τζίρο τους σε πολύ μεγάλο βαθμό, εάν δεν πούλαγαν στις τιμές του καλαθιού αλλά πούλαγαν στις κανονικές τιμές, θα είχαν πολύ σημαντική διαφορά στο τζίρο τους».

Σχετικές ειδήσεις:

Σούπερ μάρκετ: Έρχονται ανατιμήσεις σε 500 προϊόντα - Καλπάζει η ακρίβεια

Ακρίβεια: Ίδιες ή υψηλότερες τιμές, μικρότερες συσκευασίες - Πάνω από 150 καταγγελίες την ημέρα

Παπαθανάσης: Όφελος 132 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια από το «καλάθι του νοικοκυριού»