ΚΟΣΜΟΣ

NASA: Φωτογραφίες από δορυφόρο απεικονίζουν το μέγεθος του φονικού σεισμού στην Τουρκία (pics)

NASA: Φωτογραφίες από δορυφόρο απεικονίζουν το μέγεθος του φονικού σεισμού στην Τουρκία (pics)
Αποκαλυπτικές οι φωτογραφίες που δημοσίευσε η NASA
NASA

Το μήκος της ρήξης και το μέγεθος του σεισμού ήταν παρόμοια με τον σεισμό του 1906 που κατέστρεψε το Σαν Φρανσίσκο

Μετά τους φονικούς σεισμούς επιστήμονες σε διαστημικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένης της NASA - άρχισαν να επεξεργάζονται και να αναλύουν δορυφορικά δεδομένα αποτυπώνοντας την καταστροφή.

Ο χάρτης - τα δεδομένα του οποίου συλλέχθηκαν από το PALSAR-2 του προηγμένου δορυφόρου παρατήρησης ALOS-2 (Advanced Land Observing Satellite-2) στις 8 Φεβρουαρίου 2023 - δείχνει τμήματα των πόλεων Turkoglu, Kahramanmaras και Nurdagi.

Τα σκούρα κόκκινα εικονοστοιχεία αντιπροσωπεύουν περιοχές οι οποίες έχουν πιθανόν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ οι πορτοκαλί και κίτρινες περιοχές έχουν υποστεί μέτριες ή μερικές ζημιές. Κάθε εικονοστοιχείο έχει διάμετρο περίπου 30 μέτρα (περίπου το μέγεθος ενός γηπέδου μπέιζμπολ).

«Ήταν πολύ μεγάλοι και ισχυροί σεισμοί που "έσπασαν" την επιφάνεια σε τμήματα του ρήγματος», είπε ο Έρικ Φίλντινγκ, γεωφυσικός στο Εργαστήριο Αεριωθούμενης Προώθησης της NASA.

«Αυτό προκάλεσε εξαιρετικά ισχυρό τράνταγμα σε μια πολύ μεγάλη περιοχή που έπληξε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις γεμάτες κόσμο. Το μήκος της ρήξης και το μέγεθος του σεισμού μεγέθους 7,8 βαθμών ήταν παρόμοια με τον σεισμό του 1906 που κατέστρεψε το Σαν Φρανσίσκο».