ΚΟΣΜΟΣ

Κάρολος: Η πρώτη μεγάλη βασιλική κόντρα μετά το Megxit - Πριγκίπισσα Άννα εναντίον του νέου βασιλιά

Κάρολος: Η πρώτη μεγάλη βασιλική κόντρα μετά το Megxit - Πριγκίπισσα Άννα εναντίον του νέου βασιλιά
(Photo by Ken Goff/Getty Images)

Τη διαφωνία της για τον τρόπο που πρέπει ο νέος βασιλιάς να ασκήσει τα καθήκοντά του εξέφρασε η πριγκίπισσα Άννα, αδελφή του βασιλιά Καρόλου

Η πριγκίπισσα Άννα μίλησε για την επικείμενη στέψη του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα στις 6 Μαΐου, σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης.

Μεταξύ άλλων η πριγκίπισσα Άννα ανέφερε ότι η βρετανική μοναρχία αντιμετωπίζει δυσκολίες και προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να «ψαλιδιστεί» περισσότερο ο ρόλος της, μετά το Megxit και το σκάνδαλο με τον Πρίγκιπα Άντριου, δηλώνοντας: «Δεν ακούγεται καλή ιδέα όπως το βλέπω». «Νομίζω ότι η φράση «ψαλιδισμένη μοναρχία» ειπώθηκε σε μια εποχή που υπήρχαν λίγοι ακόμα άνθρωποι που το έκαναν να φαίνεται σαν δικαιολογημένο σχόλιο» τόνισε.

Ο βασιλιάς Κάρολος την ίδια ώρα είναι γνωστό ότι τάσσεται υπέρ μιας μικρότερης, πιο αποδοτικής και λιγότερο δαπανηρής μοναρχίας. Ο νέος μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου που ανέλαβε καθήκοντα αμέσως μετά το θάνατο της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ Β', στις 8 Σεπτεμβρίου του 2022, θέλει να εκσυγχρονίσει το θεσμό.

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι «η στέψη θα αντικατοπτρίζει τον ρόλο του μονάρχη σήμερα και θα κοιτάζει προς το μέλλον, ενώ θα έχει τις ρίζες του σε μακροχρόνιες παραδόσεις και επιδείξεις». Ακολουθώντας σχεδόν χίλια χρόνια παράδοσης, η λειτουργία της στέψης του Καρόλου θα τελεστεί στο Αβαείο του Γουέστμινστερ από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ στις 6 Μαΐου.

«Λοιπόν, ξέρετε τι θα δείτε γιατί είχε κάνει εξάσκηση για λίγο και δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι», είπε με δόση χιούμορ η 72χρονη αδερφή του, πριγκίπισσα Άννα σε συνέντευξή της στο καναδικό CBC News. «Ξέρετε, είναι αφοσιωμένος στο δικό του επίπεδο υπηρεσιών και αυτό θα παραμείνει αληθινό», είπε η μοναχοκόρη της Βασίλισσας Ελισάβετ Β και του Πρίγκιπα Φίλιππου στην παρουσιάστρια του The National Adrienne Arsenault σε ένα μέρος της συνέντευξης.

«Tο σύνταγμα στηρίζει τη μοναρχία»

Η πριγκίπισσα Άννα μοιράστηκε επίσης τις σκέψεις της για το πώς η βασιλική οικογένεια αντιμετωπίζει τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που θα ήθελαν να δουν τη μοναρχία να φεύγει. «Δεν χρειάζεται, από πολλές απόψεις, να το αντιμετωπίσουμε. Είναι ο μονάρχης που το ρυθμίζει αυτό. Και το σύνταγμα στηρίζει τη μοναρχία» τόνισε με νόημα.

«Εμείς, ως οικογένεια, θέλουμε να υποστηρίξουμε αυτόν τον ρόλο. Αυτό που κάνουμε, ελπίζουμε, συμβάλλει στη μοναρχία με τον τρόπο που μπορεί να μεταφέρει τη συνέχεια, όχι μόνο του ενδιαφέροντος, αλλά και της υπηρεσίας, της κατανόησης, του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους», συνέχισε.