ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: «Δεν υλοποιήθηκαν οι στόχοι της συμφωνίας για τα σιτηρά»

Πούτιν: «Δεν υλοποιήθηκαν οι στόχοι της συμφωνίας για τα σιτηρά»
AP.

«Οι δεσμεύσεις για την άρση των εμποδίων αναφορικά με την εξαγωγή ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προέβη στην εκτίμηση ότι «δεν έχει επιτευχθεί ο βασικός στόχος της συμφωνίας» για τα ουκρανικά σιτηρά, η οποία λήγει τη 17η Ιουλίου, σε σημερινή (15/07) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε ότι δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν με το μνημόνιο Ρωσίας – Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την άρση των εμποδίων σχετικά με την εξαγωγή ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων.

Ο βασικός στόχος, η παράδοση σιτηρών στις χώρες που έχουν ανάγκη, κυρίως στην αφρικανική ήπειρο, δεν υλοποιήθηκε», τονίσθηκε στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο Προέδρων.

Χθες (14/07) ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μεσολάβησε για την επίτευξη της αποκαλούμενης Συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας, διαβεβαίωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμφωνεί να παραταθεί η ισχύς της, όμως, η Μόσχα διέψευσε ότι υπήρξε κάποιο σχόλιο για αυτό το θέμα.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε εκφράσει δυσαρέσκεια, επειδή –όπως υποστήριξε– δεν έχει ληφθεί υπόψη «ούτε ένα» από τα ρωσικά αιτήματα στις διαπραγματεύσεις για την παράταση της συμφωνίας. Η συμφωνία, που επετεύχθη τον Ιούλιο του 2022 και έχει ανανεωθεί ήδη δύο φορές, λήγει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 17 Ιουλίου (ώρα Ελλάδας)· εφέτος, με βάση αυτό το μνημόνιο, παρά τον πόλεμο, εξήχθησαν περίπου 33 εκατ. τόνοι σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής συζήτησε, επίσης, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τις προετοιμασίες για τη Σύνοδο των χωρών της ομάδας BRICS που θα διεξαχθεί στα τέλη Αυγούστου. Ο «ισχυρός άνδρας» του ρωσικού κράτους έχει προσκληθεί, ωστόσο, το Κρεμλίνο δεν έχει ανακοινώσει ακόμη εάν σκοπεύει να μεταβεί στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο Ραμαφόζα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ως οικοδεσπότης της Συνόδου, επειδή τον Μάρτιο εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.

Το ένταλμα σημαίνει ότι οι χώρες μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, μεταξύ των οποίων και η Νότια Αφρική, είναι υποχρεωμένες να τον συλλάβουν μόλις βρεθεί στη χώρα. Δεν υπάρχει οιαδήποτε αναφορά στη Σύνοδο των BRICS, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρετόρια για την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Ραμαφόζα.

Σχετικές ειδήσεις