ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Η «αστυνομία ηθών» άρχισε ξανά τις περιπολίες για τη μαντήλα

Επιστρέφει η «αστυνομία των ηθών» στο Ιράν
Επιστρέφει η «αστυνομία των ηθών» στο Ιράν
ΑΡ

Η «αστυνομία ηθών» επέστρεψε στους δρόμους του Ιράν για να επιβάλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κώδικες και να μεριμνεί για το χιτζάμπ

Η ιρανική αστυνομία επαναλαμβάνει τις αμφιλεγόμενες περιπολίες για να εξασφαλίσει ότι οι γυναίκες υπακούουν στους ενδυματολογικούς κώδικες και καλύπτουν τα μαλλιά τους δημόσια, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η «αστυνομία ηθών» θα επιστρέψει στους δρόμους για να επιβάλει τους νόμους του Ιράν για το χιτζάμπ, δήλωσε εκπρόσωπος την Κυριακή. Η αστυνομία επιστρέφει 10 μήνες αφότου μια νεαρή γυναίκα, η Mάχσα Αμίνι, πέθανε υπό κράτηση μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη για φερόμενη παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα.

Ο θάνατός της προκάλεσε μαζικές εθνικές διαμαρτυρίες και οι περιπολίες σταμάτησαν. Ωστόσο, οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές απαιτούσαν εδώ και αρκετό καιρό να επαναληφθούν οι περιπολίες. Σύμφωνα με την ιρανική νομοθεσία, η οποία βασίζεται στην ερμηνεία της Σαρία της χώρας, οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν τα μαλλιά τους με μαντήλα και να φορούν μακριά, φαρδιά ρούχα για να καλύπτουν τη σιλουέτα τους.

Η μονάδα της «αστυνομίας ηθών» είναι επιφορτισμένη με τη διασφάλιση του σεβασμού αυτών των κανόνων και την κράτηση ατόμων που θεωρείται ότι είναι «ακατάλληλα» ντυμένα. Κατά τη διάρκεια των περιπολιών, οι αστυνομικοί θα προειδοποιήσουν πρώτα τις γυναίκες που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Saeed Montazerolmahdi, σύμφωνα με το σκληροπυρηνικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Εάν δεν υπακούσουν σε εντολές, η αστυνομία μπορεί στη συνέχεια να επιλέξει «νομική δράση», πρόσθεσε.

Το τραγικό τέλος της Μάχσα Αμίνι

Η Mάχσα Αμίνι 22 ετών, επισκεπτόταν την πρωτεύουσα Τεχεράνη με την οικογένειά της τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν συνελήφθη από την «αστυνομία ηθών» και κατηγορήθηκε ότι φορούσε «ακατάλληλα» το χιτζάμπ της. Κατέρρευσε αφού μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης για να «μορφωθεί». Εκείνη την εποχή, υπήρχαν αναφορές ότι αστυνομικοί χτύπησαν το κεφάλι της κας Amini με ρόπαλο και χτύπησαν το κεφάλι της σε ένα από τα οχήματά τους.

Εξόργισε εκατομμύρια Ιρανούς - οδήγησε σε μήνες βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, όπου σκοτώθηκαν σχεδόν 600 διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων πολλών κρατικών εκτελέσεων. Τους μήνες που ακολούθησαν τις διαδηλώσεις, πολλές γυναίκες σταμάτησαν να φορούν χιτζάμπ εντελώς. Ήταν η μεγαλύτερη απόλυτη πρόκληση για την κυριαρχία των κληρικών στο Ιράν από την επανάσταση του 1979.

Τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδηλώνουν ότι, μέχρι πρόσφατα, το θέαμα των γυναικών που δεν φορούσαν χιτζάμπ γινόταν όλο και πιο συνηθισμένο. Αλλά με τη σειρά τους, οι ιρανικές αρχές επέβαλαν αυστηρότερες τιμωρίες, συμπεριλαμβανομένου του εξαναγκασμού των επιχειρήσεων να κλείσουν εάν δεν συμμορφώνονταν με τους νόμους για το χιτζάμπ.

Αν και οι διαδηλώσεις προσέλκυσαν τεράστιους αριθμούς Ιρανών, ορισμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να υποστηρίζουν σθεναρά τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας. Νωρίτερα φέτος, εμφανίστηκε ένα βίντεο που δείχνει έναν άνδρα να πετάει γιαούρτι στο πρόσωπο δύο ακάλυπτων γυναικών. Η ενέργειά του αντιμετωπίστηκε με οργή από άντρες και γυναίκες παρευρισκόμενους και αργότερα συνελήφθη, το ίδιο όμως και οι γυναίκες.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η φοιτήτρια Ισμαήλ είπε ότι δεν πίστευε ότι οι αρχές θα μπορούσαν να επαναφέρουν τους ενδυματολογικούς κώδικες. «Δεν μπορούν να το επιβάλουν όπως πριν - ο αριθμός των ανθρώπων που δεν υπακούουν είναι πολύ μεγάλος τώρα», είπε. «Δεν μπορούν να χειριστούν όλους εμάς, το τελευταίο πράγμα που μπορούν να κάνουν είναι να χρησιμοποιήσουν βία και βία εναντίον μας. Δεν μπορούν να το κάνουν».

Το Ιράν έχει διάφορες μορφές «αστυνομίας ηθών» από την επανάσταση. Αυτή η τελευταία έκδοση, γνωστή επίσημα ως «Περιπολία Καθοδήγησης» (Gasht-e Ershad), ξεκίνησε τις περιπολίες της το 2006. Δεν είναι σαφές πόσοι άνδρες και γυναίκες εργάζονται για τη δύναμη, αλλά έχουν πρόσβαση σε όπλα και κέντρα κράτησης, καθώς και σε αυτά που ονομάζονται «κέντρα επανεκπαίδευσης».

Σε απάντηση στη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών από το Ιράν, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις στην «αστυνομία ηθών» και σε άλλα κορυφαία στελέχη ασφαλείας πέρυσι.