ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματικός «εφιάλτης»: Φονικές καταιγίδες και πλημμύρες στην Ασία, 45αρια και πυρκαγιές στην Ευρώπη

Πυρκαγιές στην Ισπανία
Πυρκαγιές στην Ισπανία
ΑΡ

Θερμοκρασίες που καταγράφουν παγκόσμιο ρεκόρ στην Κίνα, φονικές πλημμύρες στη Νότια Κορέα και ένας ιστορικός καύσωνας σε Ευρώπη και Αμερική που δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης. Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και αλλάζει τη ζωή μας και το μέλλον μας με τρόπους που δεν μπορούμε ακόμη να διανοηθούμε, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Πολλά μέρη της Ασίας έχουν πληγεί τόσο από καταιγίδες όσο και από καύσωνα, με την η Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική να δίνουν μάχη με την υπερβολική ζέστη. Περίπου 260.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, καθώς ο τυφώνας Ταλίμ πλήττει τη νότια Κίνα και ετοιμάζεται να φτάσει στο Βιετνάμ. Στη Νότια Κορέα, 41 άνθρωποι σε όλη τη χώρα έχασαν τη ζωή τους από πλημμύρες και κατολισθήσεις, ενώ εννέα ακόμη παραμένουν αγνοούμενοι.

Στην Ιαπωνία, τουλάχιστον 60 άνθρωποι υπέστησαν θερμοπληξία, καθώς «κόκκινες» προειδοποιήσεις εκδόθηκαν σε 32 από τους 47 νομούς της χώρας. Την ίδια στιγμή, στις δυτικές και νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, περισσότεροι από 80 εκατομμύρια άνθρωποι τέθηκαν σε συναγερμό καθώς ένας εκτεταμένος καύσωνας έπληξε την περιοχή.

Ο καύσωνας συνεχίζεται και στη νότια Ευρώπη, με τις θερμοκρασίες στην κεντρική Μεσόγειο να αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα. Οι μετεωρολόγοι λένε ότι το ιταλικό νησί της Σαρδηνίας θα μπορούσε να φτάσει τους 46 βαθμούς Κελσίου. Υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι η υπερβολική ζέστη μπορεί να συνεχιστεί για άλλες δέκα ημέρες στην Ιταλία. Στο μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας υπάρχουν επίσης ειδοποιήσεις για ζεστό καιρό. Υπήρξαν αναφορές για διακοπές ρεύματος σε ορισμένες περιοχές καθώς η ζήτηση αυξάνεται λόγω των κλιματιστικών.

Ο τυφώνας «Ταλίμ» πλήττει τη νότια Κίνα, εκτοπίζοντας χιλιάδες ανθρώπους, λίγες ημέρες αφότου η χώρα κατέγραψε προσωρινά την υψηλότερη θερμοκρασία (52,2 βαθμούς Κελσίου) στην ιστορία στην περιοχή στο Σιντζιάνγκ, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σχεδόν 230.000 άνθρωποι στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας έχουν απομακρυνθεί καθώς ο τυφώνας Ταλίμ έπεσε στην ξηρά στις 10:20 τοπική ώρα. Οι καταιγίδες έπληξαν τις ακτές, ενώ οι σφοδροί άνεμοι και η βροχή οδήγησαν σε ακυρώσεις εκατοντάδων πτήσεων και δρομολογίων τρένων. Το Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι εκκενώνει περίπου 30.000 ανθρώπους σε περιοχές που προβλέπεται να πληγούν περισσότερο. Ο Ταλίμ - που σημαίνει «λεπίδα ή μαχαίρι» στα Φιλιππινέζικα - είναι ο τέταρτος τυφώνας φέτος.

Οι τοπικές αρχές στο Γκουανγκντόνγκ είχαν επίσης διατάξει το κλείσιμο 68 παράκτιων τουριστικών προορισμών, ανακάλεσαν 2.702 αλιευτικά σκάφη και διέταξαν την εκκένωση 8.262 εργαζομένων ιχθυοκαλλιέργειας στην ξηρά, ανέφερε το Xinhua.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έδωσαν μάχη με την υπερβολική ζέστη, με τη μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ να λέει ο ευρωπαϊκός καύσωνας μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο και ότι τα φαινόμενο οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη

Φάλαινα ξεβράστηκε στην Κίνα από τον τυφώνα

Ο τυφώνας Ταλίμ έβγαλε μια φάλαινα στην ακτή μετά την καταιγίδα που σάρωσε τη νότια ακτή της Κίνας. Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει περαστικούς να συνωστίζονται γύρω από το εκτοπισμένο θαλάσσιο θηλαστικό στο σκοτάδι. Οι πρώτες στιγμές από την ώρα που η καταιγίδα έφτασε στην ξηρά είναι επίσης ορατές, με τους βίαιους ανέμους να στέλνουν τους ανθρώπους να τρέχουν για να προστατευθούν. Πολλοί δεν μπορούν να μείνουν στάσιμοι.

Τα θεματικά πάρκα της Disney αναστατώθηκαν εν μέσω καύσωνα στην Κίνα και την Ιαπωνία, ενώ την ώρα που η καταρρακτώδης βροχή, που προκλήθηκε από τον τυφώνα Ταλίμ έπληττε τη νότια ακτή της Κίνας, ο καύσωνας σάρωνε ορισμένες περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Το Πεκίνο κατέγραψε την πιο καυτή ημέρα του Ιουνίου εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 41,1 βαθμούς Κελσίου. Στην Ιαπωνία, η Disneyland του Τόκιο και η DisneySea τη Δευτέρα διέκοψαν προσωρινά ορισμένες υπαίθριες εκδηλώσεις και σόου λόγω της έντονης ζέστης. Οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για θερμοπληξία, καθώς οι θερμοκρασίες σε πολλά μέρη - συμπεριλαμβανομένου του Τόκιο - αυξήθηκαν σχεδόν στους 40 βαθμούς Κελσίου.

41 νεκροί από τις πλημμύρες στη Νότια Κορέα

Τις τελευταίες ημέρες, καταρρακτώδεις βροχές βύθισαν τμήματα της Νότιας Κορέας, συμπεριλαμβανομένης της ορεινής περιοχής Chongju, όπου πλημμύρισε μια σήραγγα, παγιδεύοντας πολλούς αυτοκινητιστές.

Δεκατέσσερις έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφή της σήραγγας, με τους διασώστες να ανασύρουν το τελευταίο πτώμα το πρωί της Τρίτης (18.7), αναφέρει το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).Το υπουργείο Εσωτερικών λέει τώρα ότι 41 άνθρωποι σε όλη τη χώρα έχασαν τη ζωή τους λόγω πλημμυρών και κατολισθήσεων, ενώ άλλοι εννέα παραμένουν αγνοούμενοι.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γεόλ υποσχέθηκε μια γενική αναθεώρηση της προσέγγισης της χώρας έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων μετά τις φρικτές πλημμύρες.

Τεράστιες δασικές πυρκαγιές

Μεγάλη δασική πυρκαγιά έχει ξεσπάσει πάνω από το Bitsch στο Valais της Ελβετίας - μια περιοχή διάσημη για τα αλπικά θέρετρα και το Matterhorn. Στο σημείο βρίσκονται περίπου 150 πυροσβέστες και 25 αστυνομικοί, ωστόσο η φωτιά εξακολουθεί να καίει εκτός ελέγχου και να εξαπλώνεται γρήγορα.

Μια πρόσφατη ενημέρωση από την τοπική αστυνομία ανέφερε ότι δεκάδες οικισμοί στην περιοχή έχουν εκκενωθεί. Την ίδια στιγμή στη Λα Πάλμα των Καναρίων Νήσων από το Σάββατο μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά και πυροσβέστες προσπαθούν να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Τουλάχιστον 13 σπίτια καταστράφηκαν καθώς η φωτιά εξαπλωνόταν, δήλωσε ο πρόεδρος των Καναρίων Νήσων Φερνάνδο Κλαβίχο.Σύμφωνα με τις αρχές, από την φωτιά έχουν καταστραφεί περισσότερα από 114.904 στρέμματα.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, περισσότερα από 2.000 κτίρια καταστράφηκαν και πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όταν άρχισε να ξεχύνεται λάβα από το ηφαίστειο Κιούμπρε Βιέχα.

Αφόρητος καύσωνας και «κόκκινος» συναγερμός

Οι θερμοκρασίες συνέχισαν να φτάνουν σε ακραία υψηλά σε πολλές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου τη Δευτέρα, με τον υδράργυρο σε περιοχές της Ιταλίας να πλησιάζει τους 45 βαθμούς την Τρίτη (18/7) και τις πυρκαγιές να μαίνονται στην Ελλάδα και την Ισπανία, σηματοδοτώντας την τελευταία άγρια ​​προειδοποίηση για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Στην Ιταλία, όπου οι θερμοκρασίες αργότερα μέσα στην εβδομάδα θα μπορούσαν να πλησιάσουν το ευρωπαϊκό ρεκόρ των 48,8 βαθμών Κελσίου που σημειώθηκε στην πόλη Φλορίντια της Σικελίας τον Αύγουστο του 2021, οι Ιταλοί κλήθηκαν να προετοιμαστούν για «τον πιο έντονο καύσωνα του καλοκαιριού και επίσης έναν από τους πιο έντονους όλων των εποχών».

Το υπουργείο Υγείας έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό σε 16 πόλεις, όπως η Ρώμη, η Μπολόνια και η Φλωρεντία. Οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν έως και τους 43 βαθμούς Κελσίου στη Ρώμη την Τρίτη, σπάζοντας το ρεκόρ των 40,5 Κελσίου που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2007. Η υψηλότερη θερμοκρασία της Ευρώπης καταγράφηκε τη Δευτέρα στη νότια Ισπανία - όπου έφτασε τους 44,8 βαθμούς Κελσίου στο Αντούχαρ στην επαρχία της Χαέν της Ανδαλουσίας.

Την ίδια στιγμή περισσότεροι από 104 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ βρίσκονται υπό συναγερμό θερμότητας στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ επί επτά συνεχόμενες ημέρες. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο καύσωνας πιθανότατα θα συνεχιστεί στα νοτιοδυτικά των ΗΠΑ μέχρι τις 28 Ιουλίου.

Η πόλη Φοίνιξ στην Αριζόνα αναμένεται να σπάσει ρεκόρ, με την πόλη της ερήμου να βιώνει τη 19η συνεχόμενη ημέρα με θερμοκρασίες άνω των 43,3C ή περισσότερο, αναφέρει το AP. Η διάρκεια του καύσωνα στην πόλη είναι αξιοσημείωτη ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού κατά το οποίο μεγάλο μέρος των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών και ο κόσμος συνολικά «ψήνεται» θερμοκρασίες ρεκόρ.

Η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, αναφέρει ότι η ζέστη θα ενταθεί μέχρι την Τετάρτη σε περιοχές της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Ελλάδας. Οι νύχτες θα είναι επίσης εξαιρετικά ζεστές, προσφέροντας μικρή ανακούφιση από την επίμονη ζέστη.

Ρεκόρ θερμοκρασιών και στους ωκεανούς

Όταν σκεφτόμαστε τη ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε τη θερμοκρασία του αέρα, γιατί αυτό βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας που αποθηκεύεται κοντά στην επιφάνεια της Γης δεν βρίσκεται στην ατμόσφαιρα, αλλά στους ωκεανούς. Και έχουμε δει μερικές θερμοκρασίες ρεκόρ των ωκεανών αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Ο Βόρειος Ατλαντικός, για παράδειγμα, βιώνει αυτήν τη στιγμή τις υψηλότερες θερμοκρασίες επιφανειακών υδάτων που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Αυτός ο θαλάσσιος καύσωνας είναι ιδιαίτερα έντονος γύρω από τις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκαν θερμοκρασίες έως και 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από αυτό που θα περιμένε κανείς για αυτήν την εποχή του χρόνου.

Την ίδια στιγμή, το φαινόμενο Ελ Νίνιο αναπτύσσεται στον τροπικό Ειρηνικό. Καθώς τόσο ο Ατλαντικός όσο και ο Ειρηνικός αντιμετωπίζουν καύσωνα, ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας τόσο τον Απρίλιο όσο και τον Μάιο ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ στα δεδομένα του Met Office που χρονολογούνται από το 1850.