ΚΟΣΜΟΣ

Τριμερή ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Ν. Κορέας διοργανώνει ο Μπάιντεν και στο βάθος... Κίνα

biden
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Fumio Kishida με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Σκοπός είναι να αναθερμανθεί ο διάλογος μεταξύ Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας, δύο συμμάχων στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επιδιώκει να αναθερμάνει τις ιστορικά δύσκολες σχέσεις της Ιαπωνίας με τη Νότια Κορέα, θα υποδεχτεί τους ηγέτες των δύο χωρών στις 18 Αυγούστου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η τριμερής σύνοδος, με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα και τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ θα διεξαχθεί στο Καμπ Ντέιβιντ, την εξοχική κατοικία των Αμερικανών προέδρων, κοντά στην Ουάσινγκτον.

Η συνάντηση αυτή ήταν στο πρόγραμμα του Μπάιντεν εδώ και κάποιο διάστημα, όμως η ακριβής ημερομηνία της δεν είχε καθοριστεί. Πρόθεση του Μπάιντεν είναι να ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας, δύο συμμάχων στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Η Νότια Κορέα σημαδεύτηκε από την ιαπωνική κατοχή της κορεατικής χερσονήσου μεταξύ 1910-45. Το 2018 νοτιοκορεατικό δικαστήριο διέταξε ιαπωνικές επιχειρήσεις να καταβάλουν αποζημιώσεις για την εξαναγκαστική εργασία που επέβαλαν σε πολλούς Κορεάτες την εποχή εκείνη, ένα γεγονός που προκάλεσε διπλωματική κρίση. Τον Μάρτιο η Σεούλ παρουσίασε ένα άλλο σχέδιο αποζημίωσης που δεν προβλέπει την υποχρεωτική οικονομική συμβολή της Ιαπωνίας.

Ο Λευκός Οίκος αναμένει ότι οι τρεις ηγέτες θα συζητήσουν τη συνεργασία τους στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι.