ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στη Νότια Κορέα: Αποσύρονται άρον άρον από παγκόσμια προσκοπική διοργάνωση λόγω καύσωνα

Χάος σε παγκόσμια διοργάνωση στη Νότια Κορέα λόγω καύσωνα
Χάος σε παγκόσμια διοργάνωση στη Νότια Κορέα λόγω καύσωνα

Αμερικανοί και Βρετανοί πρόσκοποι αποσύρονται λόγω του καύσωνα από μια παγκόσμια συγκέντρωση προσκόπων που οργανώνεται στη Νότια Κορέα. Γονείς και συνοδοί κάνουν λόγο για σκηνές χάους και επεισόδια θερμοπληξίας στους καταυλισμούς της διοργάνωσης που γίνεται κάθε 4 χρόνια

Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί πρόσκοποι αποσύρθηκαν σήμερα λόγω του καύσωνα από μια παγκόσμια συγκέντρωση προσκόπων που οργανώνεται στη Νότια Κορέα, αφού εκατοντάδες συμμετέχοντες ασθένησαν εξαιτίας της μεγάλης ζέστης, έγινε γνωστό από τις προσκοπικές οργανώσεις των δύο χωρών.

Οι οργανωτές εξετάζουν το ενδεχόμενο ακόμη και να διακόψουν αυτό το Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορι, που οργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια, λόγω των κακών συνθηκών που επικρατούν στους καταυλισμούς.

Περίπου 43.000 άνθρωποι προερχόμενοι από ολόκληρο τον κόσμο συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορι, το οποίο διεξάγεται φέτος στη Σεϊμανγκούμ, στην επαρχία Ζεόλα, στο βόρειο τμήμα της Νότιας Κορέας. Η κορεατική χερσόνησος πλήττεται αυτή την περίοδο από καύσωνα σε συνδυασμό με υψηλή υγρασία, καθώς η θερμοκρασία φθάνει καθημερινά τους 35 ως 38 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και τους οργανωτές, περίπου 600 συμμετέχοντες υπέστησαν θερμοπληξία ή ασθένησαν με άλλο τρόπο εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Η νοτιοκορεατική κυβέρνηση έχει στείλει επιτόπου στατιωτικούς γιατρούς και νοσηλευτές.

Οι Αμερικανοι πρόσκοποι, ο αριθμός των οποίων δεν έγινε άμεσα γνωστός, γνωστοποίησαν ότι αποσύρονται από την εκδήλωση. Θα μεταβούν στην αμερικανική στρατιωτική βάση Χάμφρεϊς στην πόλη Πιόνγκτακ, νότια της Σεούλ, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Την προηγουμένη, οι Βρετανοί, οι οποίοι αποτελούν τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία με 4.000 μέλη, είχαν κάνει το ίδιο. Αυτοί αποσύρθηκαν στην πρωτεύουσα.

Η παγκόσμια οργάνωση του κινήματος του προσκοπισμού ζήτησε εξάλλου από τη Σεούλ να συντομεύσει την εκδήλωση, που προβλεπόταν να διαρκέσει μέχρι τις 12 Αυγούστου στην παραλιακή πόλη Μπουάν, εξαιτίας του καύσωνα που είναι ένας από τους ισχυρότερους που έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια η χώρα.

Όμως η νοτιοκορεατική κυβέρνηση φέρεται ότι προτίθεται να σεβαστεί το χρονοδιάγραμμα και διαβεβαιώνει πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να βελτιώσει την υποδοχή των προσκόπων παρά τον καύσωνα. Αντιπρόσωποι των χωρών που συμμετέχουν συνεδριάζουν σήμερα για να καθορίσουν την περαιτέρω πορεία.

Εκτός από τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη ζέστη, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για κακές συνθήκες στον καταυλισμό, με υγειονομικές εγκαταστάσεις «που απέχουν από το να είναι οι ιδεώδεις», με στοιχειώδη ντους και τουαλέτες.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας διέταξε να σταλεί απεριόριστος αριθμός κλιματιζόμενων λεωφορείων, όπου οι πρόσκοποι θα μπορούν προσωρινά να αναπαυθούν, καθώς και φορτηγά ψυγεία με παγωμένο νερό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ