ΚΟΣΜΟΣ

NASA: Οι εντυπωσιακές λεπτομέρειες του Γαλαξία της Δίνης – Μοναδικές εικόνες

NASA: Οι εντυπωσιακές λεπτομέρειες του Γαλαξία της Δίνης – Μοναδικές εικόνες
NASA, ESA, Hubble Heritage Team STS via AP.

Νέες εντυπωσιακές εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA.

Ο Γαλαξίας της Δίνης (Whirlpool Galaxy) αποτελεί έναν από τους διασημότερους Γαλαξίες, αφού οι επιστήμονες μπορούν να τον παρατηρήσουν εύκολα, ακόμη και με κιάλια. Λόγω του σπειροειδούς του σχήματος, όπως της Γης, είναι μόνιμος στόχος παρατηρήσεων, με τους αστρονόμους να εκφράζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μελέτη των φαινομένων του, όπως τις αλληλεπιδράσεις του, με άλλους γαλαξίες, για παράδειγμα.

Απέχει περίπου 23 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και έχει διάμετρο περίπου 40.000 έτη φωτός. Ακόμη, είναι ο λαμπρότερος γαλαξίας στο γαλαξιακό σμήνος που ανήκει και οι μπλε περιοχές στις σπείρες του, αποτελούν μέρη μαζικής γέννησης νέων άστρων.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb στόχευσε –με τα προηγμένα του όργανα– τον Γαλαξία της Δίνης και κατέγραψε λεπτομερείς εικόνες στο υπέρυθρο του φάσματος. Τα στιγμιότυπα απεικονίζουν, μεταξύ άλλων, το θερμό ιονισμένο αέριο να στροβιλίζεται γύρω από το κέντρο του Γαλαξία. Επιπλέον, δείχνουν νήματα ψυχρότερων αερίων στις σπείρες του.

Οι νέες παρατηρήσεις αναμένεται να «φωτίσουν» ακόμη περισσότερο τόσο τα φαινόμενα και τους μηχανισμούς του συγκεκριμένου Γαλαξία, όσο και των σπειροειδών γενικότερα.

Σχετικές ειδήσεις