ΚΟΣΜΟΣ

Voyager 2: Η Nasa απέκτησε ξανά επαφή με το χαμένο διαστημικό σκάφος - Η «διαστρική κραυγή»

Voyager 2: Η Nasa απέκτησε ξανά επαφή με το χαμένο διαστημικό σκάφος - Η «διαστρική κραυγή»

Η Nasa απέκτησε πλήρη επαφή με το χαμένο Voyager 2, μήνες νωρίτερα από το αναμενόμενο, ανέφερε η διαστημική υπηρεσία.

Τον Ιούλιο δόθηκε μια λάθος εντολή στο διαστημικό σκάφος, το οποίο στάλθηκε για να εξερευνήσει το διάστημα το 1977, αλλάζοντας τη θέση του και διακόπτοντας την επαφή με τη Γη. Ένα σήμα λήφθηκε την Τρίτη, αλλά χάρη σε μια «διαστρική κραυγή» μια ισχυρή οδηγία - η κεραία του είναι τώρα πίσω προς τη Γη.

Η NASA είχε αρχικά εναποθέσει ελπίδες στην επαναφορά του διαστημικού σκάφους τον Οκτώβριο. Χρειάστηκαν 37 ώρες για να καταλάβουν οι ελεγκτές της αποστολής εάν η διαστρική εντολή είχε λειτουργήσει καθώς το Voyager 2 απέχει δισεκατομμύρια μίλια από τη Γη.

Το προσωπικό χρησιμοποίησε τον «πομπό υψηλότερης ισχύος» για να στείλει ένα μήνυμα στο διαστημόπλοιο και χρονομέτρησε ώστε να σταλεί κατά τις «καλύτερες συνθήκες», έτσι η κεραία ευθυγραμμίστηκε με την εντολή, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η υπεύθυνη του προγράμματος Voyager, Σουζάν Ντοντ

Μετά την απώλεια των επικοινωνιών, ο ανιχνευτής δεν μπόρεσε να λάβει εντολές ή να στείλει δεδομένα στο Deep Space Network της Nasa - μια σειρά από γιγάντιες κεραίες ραδιοφώνου σε όλο τον κόσμο. Όμως η διαστημική υπηρεσία επιβεβαίωσε στις 4 Αυγούστου ότι είχαν ληφθεί δεδομένα από το διαστημόπλοιο και ότι εν τέλει λειτουργούσε κανονικά.

Η NASA αναμένει ότι το διαστημόπλοιο φορτωμένο με επιστημονικά όργανα θα παραμείνει στην προγραμματισμένη τροχιά του, μέσα στο σύμπαν. Τη Δευτέρα (31/7), η διαστημική υπηρεσία είπε ότι το τεράστιο πιάτο της στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, Καμπέρα, προσπαθούσε να ανιχνεύσει τυχόν αδέσποτα σήματα από το Voyager 2. Λίγο μετά ακούστηκε το πρώτο αχνό σήμα «χτύπου της καρδιάς».

Η κεραία βομβάρδιζε την περιοχή του Voyager 2 με τη σωστή εντολή, με την ελπίδα να αποκατασταθεί με κάποιο τρόπο η επαφή, είπε το Jet Propulsion Laboratory της NASA, το οποίο διαχειρίζεται τις αποστολές Voyager.

Ο ανιχνευτής είναι προγραμματισμένος να επαναφέρει τη θέση του πολλές φορές κάθε χρόνο για να διατηρεί την κεραία του στραμμένη προς τη Γη. Η επόμενη επαναφορά θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου, στην οποία η Nasa είχε στηρίξει τις ελπίδες της εάν όλες οι άλλες προσπάθειες αποτύγχαναν.

Το Voyager 2 και το δίδυμο Voyager 1 είναι το μόνο διαστημικό σκάφος που λειτουργεί έξω από την ηλιόσφαιρα, την προστατευτική φυσαλίδα των σωματιδίων και των μαγνητικών πεδίων που δημιουργούνται από τον Ήλιο. Έφτασαν στο διαστρικό διάστημα το 2018 και το 2012 αντίστοιχα.

Οι ανιχνευτές σχεδιάστηκαν για να επωφεληθούν από μια σπάνια ευθυγράμμιση εξωτερικών πλανητών, η οποία συμβαίνει περίπου κάθε 176 χρόνια, για να εξερευνήσουν τον Δία και τον Κρόνο.

Το Voyager 2 είναι το μόνο διαστημόπλοιο που πέταξε ποτέ στον Ποσειδώνα και τον Ουρανό, ενώ το Voyager 1 βρίσκεται τώρα σχεδόν 15 δισεκατομμύρια μίλια μακριά από τη Γη, καθιστώντας το το πιο μακρινό διαστημόπλοιο της ανθρωπότητας. Μόλις εξαντληθεί η ισχύς και των δύο διαστημικών σκαφών - αναμένεται κάποια στιγμή μετά το 2025 - θα συνεχίσουν την περιαγωγή στο διάστημα.