ΚΟΣΜΟΣ

Το Βέλγιο συγκέντρωσε ποσό – ρεκόρ από έκδοση λαϊκού ομολόγου

Το Βέλγιο συγκέντρωσε ποσό – ρεκόρ από έκδοση λαϊκού ομολόγου
TWITTER.

Το Βέλγιο «άντλησε» 21.9 δισ. ευρώ από την έκδοση ενός μονοετούς «λαϊκού ομολόγου».

Σήμερα (04/09), το Βέλγιο «άντλησε» 21.9 δισ. ευρώ από την έκδοση ενός μονοετούς «λαϊκού ομολόγου», στο οποίο επένδυσαν τουλάχιστον 600.000 ιδιώτες μικροεπενδυτές, σε μία κίνηση προσέλκυσης κεφαλαίων, αποστέλλοντας παράλληλα και μήνυμα στις τράπεζες ότι έχουν αργήσει να αυξήσουν τα επιτόκια αποταμίευσης.

Η πώληση, στην οποία το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 3.3%, είχε στόχο να δημιουργήσει ανταγωνισμό ανάμεσα στις εμπορικές τράπεζες, οι οποίες πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών του Βελγίου, Βενσάν Φαν Πέτεγκεμ. «Η επιτυχία της έκδοσης, οι αυξήσεις επιτοκίων από ορισμένες τράπεζες και η ενισχυμένη ζήτηση των καταθετών για προϊόντα εκτός των καταθετικών λογαριασμών συμβάλλουν σε αυτόν τον στόχο», επεσήμανε.

Αρκετές χώρες αναζητούν τρόπους να «αντλήσουν» κεφάλαια από τα νοικοκυριά, ενώ, η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων προσελκύει δυνητικά μικροεπενδυτές, οι οποίοι είναι επιφυλακτικοί έπειτα από χρόνια αρνητικών ή μηδενικών επιτοκίων δανεισμού.

Η οικονομική «ένεση» των 21.9 δισ. ευρώ αποτελεί ρεκόρ για δημοπρασία τέτοιου είδους, ξεπερνώντας σημαντικά τα 5.7 δισ. ευρώ που επετεύχθησαν κατά την περίοδο της κρίσης χρέους. Το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι ότι οι εμπορικές τράπεζες αποφεύγουν να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων, παρά τις διαδοχικές αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού. Ως αποτέλεσμα, οι καταθέτες αναζητούν ασφαλέστερες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ομολόγων, προκειμένου να «θωρακισθούν» έναντι των ανατιμήσεων.

Σχετικές ειδήσεις