ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην στέλεχος της CIA αναλύει πώς η Χαμάς «έσπασε» τα στεγανά του Ισραήλ

Πρώην στέλεχος της CIA αναλύει πώς η Χαμάς «έσπασε» τα στεγανά του Ισραήλ
AP Photo

Μυστήριο αλλά και έκπληξη προκαλεί στους ειδικούς το πώς η Χαμάς μπόρεσε να οργανώσει και δράσει στο Ισραήλ, κάτω από τη μύτη των διάσημων μυστικών υπηρεσιών.

Λανθασμένες αναλύσεις και επιχειρησιακά λάθη, εκτιμάται ότι επέτρεψαν στους οπλισμένους εισβολείς της Χαμάς να δράσουν ανενόχλητοι, στο έδαφος του Ισραήλ.

Αναλύοντας το «στραπάτσο» μυστικών υπηρεσιών των Ισραηλινών, ο πρώην αξιωματούχος της CIA, Μαρκ Πολυμερόπουλος δήλωσε πως «είναι πραγματικά μια απίστευτη αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών γιατί μια επίθεση τέτοιου μεγέθους απαιτεί εβδομάδες εάν όχι μήνες, εάν όχι έναν ολόκληρο προετοιμασίας για χιλιάδες τρομοκράτες», για να προσθέσει πως «μιλάμε για όπλα, μιλάμε για εκρηκτικά, μιλάμε για οργάνωση σε μια περιοχή, τη Λωρίδα της Γάζα που έχει μήκος 25 μιλίων και πλάτος 5 μιλίων».

Υποτιμήσαμε τη Χαμάς

Η Σιν Μπετ όπως ονομάζεται η υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ είναι μια από τις ισχυρότερες στον κόσμο.

Ο πρώην αξιωματούχος της CIA σχολιάζοντας την αποτυχία της στον να αποτρέψει την πολύνεκρη επίθεση ανέφερε ότι «πρέπει να σκεφτούμε ότι υποτιμήσαμε τη Χαμάς, την ικανότητα αντικατασκοπείας της Χαμάς, εννοώντας ότι πιθανόν να στρατολόγησαν διπλούς πράκτορες με τους Ισραηλινούς. Όλοι οι πράκτορες που οι Ισραηλινοί νόμιζαν ότι είχαν υπό τον έλεγχό τους στην πραγματικότητα δούλευαν για τη Χαμάς».