ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Σώθηκε η Φιόνα, το πιο «μοναχικό πρόβατο της χώρας» - Άγρια διαμάχη για την επιμέλειά της

Η Φιόνα, το πιο μοναχικό πρόβατο της Βρετανίας
Η Φιόνα, το πιο μοναχικό πρόβατο της Βρετανίας

Η δοκιμασία του «πιο μοναχικού προβάτου της Βρετανίας» συνεχίζεται, καθώς ακτιβιστές κατηγορούνται για εκφοβισμό του προσωπικού της φάρμας όπου θα ζήσει απο εδώ και στο εξής. Οι δύο πλευρές ερίζουν για το μέλλον της «Φιόνα» που αποκόπηκε απο το κοπάδι του και έζησε ολομόναχο σε μία παραλία για δύο ολόκληρα χρόνια. Μέχρι νεοτέρας κρατείται σε μυστική τοποθεσία

Η αστυνομία κλήθηκε σε μια φάρμα στη Σκωτία όπου επρόκειτο να μεταφερθεί το «πιο μοναχικό πρόβατο της Βρετανίας» μετά τη διάσωσή τoυ από τους πρόποδες ενός γκρεμού. Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων κατηγορήθηκαν για εκφοβισμό του προσωπικού της φάρμας, μετά τη διαμάχη για το πού θα καταλήξει το πρόβατο που έχει γίνει πλέον...σταρ, ακόμη και εκτός συνόρων

Η εθελοντική ομάδα «Animal Rising» συμμετείχε σε μια ειρηνική διαμαρτυρία έξω από τη φάρμα Ντάλσκοουν για την αναμενόμενη άφιξη της «Φιόνα» η οποία διασώθηκε από μια ομάδα αγροτών το Σάββατο μετά από δύο χρόνια στους πρόποδες ενός γκρεμού.

Οι ακτιβιστές εργάζονταν για τη διάσωση του προβάτου, το οποίο έζησε πολύ καιρό σε μια παραλία, αλλά ισχυρίζονται ότι οι αντίπαλοι διασώστες έδρασαν πίσω από την πλάτη τους. Οι διασώστες σκόπευαν να τη μεταφέρουν στο πάρκο της φάρμας, το οποίο είναι κλειστό για το χειμώνα, όπου θα περνούσε πέντε μήνες στην αποκατάσταση προτού το αγρόκτημα ανοίξει ξανά για το κοινό την άνοιξη, είπαν. Κρατείται σε μυστική τοποθεσία έως ότου οι αγρότες νιώσουν ότι είναι ασφαλές να τη μετακινήσουν, μετά από αυτό που περιέγραψαν ως «τρομακτική» και «εκφοβιστική» επίσκεψη ακτιβιστών, κατά την οποία κλήθηκε η αστυνομία.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο διευθυντής της φάρμας, Μπεν Μπεστ, είπε: «Προς το παρόν, το πού βρίσκεται η Φιόνα θα κρατηθεί μυστικό. Λίγοι από εμάς γνωρίζουμε πού βρίσκεται. Είναι πολύ κρίμα γιατί πρέπει να μπει μέσα, πρέπει να ηρεμήσει, πρέπει να είναι ασφαλής και αυτοί οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι είναι προς το συμφέρον της πραγματικά δεν είναι. Έρχεται σε ένα σπίτι πέντε αστέρων και δεν το επιτρέπουμε να συμβεί.

Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Το ιστορικό μας στα ζώα είναι άψογο. Κάνουμε το σωστό μόνο με τα ζώα μας. Αυτό είναι τόσο σημαντικό για εμάς. Αυτό υπερβαίνει όλα τα άλλα», είπε.

Η Animal Rising είπε ότι οι προθέσεις της είναι ειρηνικές και ζήτησε συγγνώμη από το προσωπικό και την οικογένεια της φάρμας Dalscone για την «αγχωτική» κατάσταση, αλλά ανέφερε ότι ανησυχεί ότι ένας «ζωολογικός κήπος» που επισκέπτεται το κοινό δεν θα είναι το καλύτερο σπίτι για τη Φιόνα, η οποία πέρασε δύο χρόνια μόνη αφού χώρισε από το κοπάδι της.

Εντοπίστηκε τον Οκτώβριο από έναν άνθρωπο που έκανε καγιάκ σε μια παραλία με βότσαλα σε μια απότομη, βραχώδη ακτογραμμή στο Cromarty Firth, ο οποίος θυμήθηκε ότι την είχε δει δύο χρόνια νωρίτερα. Πριν από τη διάσωση, τα μέλη του Animal Rising είχαν περάσει τρεις ημέρες «γατζωμένοι» στον γκρεμό για να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη με τη Φιόνα, την οποία αποκαλούσαν Sheepy, σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη της γης.

Είχαν συμφωνία, είπαν, να σώσουν το ζώο και να το μεταφέρουν σε ένα καταφύγιο ζώων κοντά στη Γλασκώβη. Ωστόσο, το πρωί του Σαββάτου, όταν η ομάδα έφυγε για να πάρει προμήθειες, ο ιδιοκτήτης έσπασε τη συμφωνία φέρνοντας ορισμένους αγρότες «που έβγαλαν κρυφά τη Sheepy έξω», είπαν.

Ο Ρόμπερτ Γκόρντον, εκπρόσωπος της ομάδας, είπε ότι οι ακτιβιστές ήθελαν να μιλήσουν με τους διασώστες και τη Φάρμα Ντάλσκον για να βρουν έναν συμβιβασμό. Είπε: «Προκαλούμε τους ιδιοκτήτες να βγουν και να μας μιλήσουν αν θέλουν, αλλά προφανώς δεν υπάρχει πίεση εάν αισθάνονται πραγματικά εκφοβισμένοι».

Ο Γκόρντον είπε ότι ήταν χαρούμενος που οι διασώστες έπαιρναν τα εύσημα που οδήγησαν τη Φιόνα στην ασφάλεια: «Το μόνο που θέλουμε είναι να είναι σε ένα καταφύγιο, όχι να την κάνουν θέαμα σε ζωολογικό κήπο για κατοικίδια». Η αστυνομία της Σκωτίας είπε ότι αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο το πρωί της Κυριακής, αλλά ότι «δεν υπήρξαν προβλήματα».