ΚΟΣΜΟΣ

Πρίγκιπας Χάρι: Πρώτη νίκη στον «πόλεμο» με τη Daily Mail - Στέλνει στο εδώλιο τον εκδότη της

O πρίγκιπας Χάρι
O πρίγκιπας Χάρι
ΑΡ

Ο πρίγκιπας Χάρι μεταξύ άλλων, έλαβε το πράσινο φως από τη δικαιοσύνη για να συνεχίσει τη νομική του υπόθεση εναντίον του εκδότη της Daily Mail

Ο Δούκας του Σάσεξ μπορεί να προχωρήσει με τις αξιώσεις απορρήτου κατά των Associated Newspapers, καθώς η απόφαση της δικαιούνης του άνοιξε τον δρόμο για τη δίκη. Οι εκδότες των Daily Mail και Mail on Sunday ήθελαν να σταματήσουν την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι οι ισχυρισμοί για παράνομη απόκτηση πληροφοριών ήταν εκπρόθεσμες.

Ωστόσο, ένας δικαστής αποφάσισε ότι η υπόθεση, στην οποία εμπλέκεται ο πρίγκιπας Χάρι και έξι άλλοι υψηλού προφίλ ενάγοντες, μπορεί να προχωρήσει. Η Associated Newspapers αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς. Σε μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο δικαστής είπε ότι η Associated Newspapers «δεν μπόρεσενα επιφέρει «χτύπημα νοκ-άουτ» στους ισχυρισμούς κανενός από αυτούς τους ενάγοντες».

Εκτός από τον πρίγκιπα Χάρι, ο όμιλος εφημερίδων αντιμετωπίζει πολλαπλές αξιώσεις για «κατάφωρες παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής» από τους σερ Έλτον Τζον, Ντέιβιντ Φέρνις, Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ, Σάντι Φροστ σερ Σάιμον Χιους και βαρόνη Ντορίν Λόρενς . Αυτό περιλαμβάνει ισχυρισμούς για «κοριούς» σε αυτοκίνητα, ακρόαση τηλεφωνικών κλήσεων και ανέντιμη απόκτηση ιατρικών και οικονομικών πληροφοριών.

Την απόφαση ότι η υπόθεση μπορεί να πάει σε πλήρη δίκη χαιρέτισε ο ηθοποιός Χιου Γκραντ, διευθυντής της ομάδας Hacked Off, η οποία κάνει εκστρατεία για μεταρρυθμίσεις στον Τύπο. «Αυτή η απόφαση είναι ένα σημαντικό πλήγμα για την Daily Mail και σπουδαία νέα για όποιον θέλει να λάμψει η αλήθεια σχετικά με τους ισχυρισμούς περί παράνομων πρακτικών του Τύπου», είπε.

Ο πρίγκιπας Χάρι, σε αυτή την τελευταία μάχη με τον ταμπλόιντ Τύπο του Ηνωμένου Βασιλείου, έκανε μια έκπληξη στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, όταν η υπόθεση κατά των Associated Newspapers εκδικάστηκε αρχικά τον Μάρτιο. Οι εκδότες της Daily Mail και της Mail της Κυριακής είχαν αρνηθεί κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ως «παράλογες συκοφαντίες» και είπαν ότι οι ισχυρισμοί δεν είχαν «πραγματικές προοπτικές επιτυχίας».

Αλλά οι δικηγόροι τους είχαν επίσης υποστηρίξει ότι σε κάθε περίπτωση οι ισχυρισμοί ήταν εκτός της υποχρέωσης υποβολής αξιώσεων εντός έξι ετών. Ορισμένοι από τους ισχυρισμούς προέρχονται από δεκαετίες πριν, αλλά οι δικηγόροι του πρίγκιπα Χάρι και των εναγόντων υποστήριξαν επιτυχώς ότι είχαν έρθει στο φως νέα στοιχεία και δεν γνώριζαν πώς είχαν συγκεντρωθεί μυστικά οι πληροφορίες.

«Κάθε ενάγων έχει μια πραγματική προοπτική να αποδείξει ότι η Associated, ή αυτοί για τους οποίους η Associated είναι υπεύθυνη, απέκρυψαν από αυτόν/της τα σχετικά γεγονότα βάσει των οποίων θα μπορούσε να είχε προβληθεί αξιόλογος ισχυρισμός για παράνομη συλλογή πληροφοριών", έγραψε ο δικαστής στην απόφασή του.

Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για μια δικη σε μεταγενέστερη ημερομηνία.Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια νέα εμφάνιση στο δικαστήριο από τον πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος νωρίτερα αυτό το έτος κατέθεσε ως μάρτυρας για να σε μία ακόμη υπόθεση παραβίασης ιδιωτικότητας ενάντια στη Mirror Group Newspapers.

Έγινε ο πρώτος ανώτερος βασιλιάς στη σύγχρονη εποχή που έκανε μια τέτοια εμφάνιση στο δικαστήριο, αντιμετωπίζοντας ερωτήματα για δύο ημέρες, με την έκβαση αυτής της υπόθεσης να έχει ακόμη αποφασιστεί.